Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Online interjú Győr-Szabadhegyről és Kismegyerről: 8 milliárd forintba kerül 82-es főút elkerülője

Simon Róbert Balázst és Hajszán Gyulát a 82-es főút elején lévő vasúti átjáró elkerülőjéről és új parkolókról is faggatták Olvasóink. Szóba került a győri alpolgármester politikai jövője is.


12.26 - Az online interjú véget ért: köszönjük Olvasóinknak az értékes kérdéseket, felvetéseket, a képviselőknek a válaszokat.  

10.35 - Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula megérkezett a Kisalföld szerkesztőségébe, az online interjú elkezdődött.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön

Kérdézz-felelek Simon Róbert Balázzsal és Hajszán Gyulával

- Móra Ferenc tér, József Attila Művelődési Ház. Színvonalas rendezvények, változatos programok helyszíne. A park és a hozzátartozó kerítés megújításra, felújításra szorul, az alig 100 m hosszú utca középső részének állapota katasztrofális, esőzések idején hömpölygő áradat, majd vízmosások az utca mindkét oldalán a vízelvezetés megoldatlansága miatt. Bekerülhet-e az évtizedek óta szükségmegoldásokkal életben tartott utca, esetleg a parkolási lehetőségek megteremtésével egybekötve a lakóutca programba? Köszönöm válaszukat!

Hajszán Gyula: - Jó hírem van a tisztelt kérdezőnek. A József Attila Művelődési Ház kerítése a Móra parkban a közeljövőben kijavításra és átfestésre kerül. Az utca komplett felújítására idén - forrás hiányában - még nem kerül sor, de szorgalmazni fogom, hogy a következő években megvalósuljon. Szabadhegy területén egyébként azért kerül lényegesen több pénzbe az utcák felújítása, mint más városrészekben, mert nálunk a csapadékvíz elvezetését is meg kell oldani, ami jelentős költséggel jár.

82-es főút: "A vasúti átjáró problémáját az elkerülőút kiépítése oldaná meg"

- Mikor szeretnék a Jereváni úton a 2 körforgalom között lévő zebrát megszüntetni? 3 db van 200 méteren, és alig belátható a sok szabálytalanul parkoló autóstól.

Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula közös válasza: - Ezt a kérdést korábban mi is felvetettük az útkezelő szervezetnek, de a COOP-ABC leggyorsabb megközelítése érdekében a lakók kérték azt, hogy ne kerüljön ezen a szakaszon megszüntetésre egyik gyalogátkelőhely sem.

- Mit óhajtanak tenni a képviselő urak, hogy a vasúti átjáró több évtizedes problémáját megoldják?

Simon Róbert Balázs válasza: - A vasúti átjáró problémáját az elkerülőút kiépítése oldaná meg. A Szent Imre úti vasúti átjáró a 82-es számú állami tulajdonban és kezelésben lévő főút része. A Szent Imre út elkerülő szakaszát az önkormányzat megterveztette, jelenleg az engedélyezési eljárás van folyamatban.

Mivel ez egy több, mint három kilométeres elkerülőút, a kivitelezés költsége meghaladja a 8 milliárd forintot. Önkormányzati forrásból a kivitelezés nem valósítható meg, mindenképpen a központi költségvetésből kell a finanszírozást biztosítani. A 2014-20-as Európai Uniós ciklusban látok arra reális esélyt, hogy az állam biztosítja a kivitelezéshez szükséges forrásokat.

Milyen fejlesztések valósultak meg a városrészben?

- Mit tudnak tenni ill. mit tesznek annak érdekébe, hogy az Önök által képviselt városrészek a következő évek városi beruházásaiból több lehetőséget kapjanak?

Hajszán Gyula válasza: - Az elmúlt hat esztendőben közel 1 milliárd forint jutott a városrész fejlesztésére, ezekből közel 20 lakóutca újult meg. Intézményeink (óvodák, iskolák) komfortérzetét, környezetét javítottuk, az Idősek Átmeneti Otthona került átadásra a Lepke utcában, a 3-as számú víztározó tó körül futópálya épült pihenőpadokkal, asztalokkal, illetve a Móra-park és a Rózsák tere felújítására és játszótereit átépítésére is komoly összeget fordított az önkormányzat.

A Lidl-áruház megépítéséhez kapcsolódóan a közlekedési feltételek is jelentősen javultak, mert a Jereváni út-Erfurti utca kereszteződésében körforgalmi csomópont került kiépítésre. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a beruházások folytatódjanak a városrészben.

150 millió forintos beruházás a Lepke utcában 

- Mikor lesznek a Szent Imre útról nyíló utcák a Kakas és a Vasút között végre járhatóak, mert jelenleg egyszerűen kikerülhetetlenek a kátyúk? Az agyonpátyolgatott Rózsák tere körül meg kéne nézni az aszfaltot.

Simon Róbert Balázs válasza: - Az elmúlt években megkezdődött a vasút, a Szent Imre út, a József Attila utca és a Jereváni út közötti belső utcák felújítása, amely a csapadékvíz elvezetését is tartalmazza. Jelenleg az ötödik ütem megvalósításánál tartunk, amely a Kopja utca, a Mozsár utca és a Gyöngyvirág utca egy-egy szakaszát tartalmazza. Itt a kivitelezés jelenleg is tart és nyárra elkészül a komplex felújítás.

Ezzel párhuzamosan a napokban megkezdődött a Lepke utcának a Vak Bottyán utcától a Levendula utcáig tartó szakaszának a felújítása is, amely tartalmazza a csapadékvíz elvezetést is. Ez utóbbi beruházás mintegy 150 millió forintba kerül és Hajszán Gyula képviselőtársammal közösen biztosítjuk a forrást a lakóutca felújítási keretünkből. Az ütemezés természetesen a következő években is folytatódik, amely érinteni fogja a kérdező által érintett területeket is.

Mi lesz a kerékpárút fejlesztésekkel?

- A Jereváni úton a panelházak mögött a Fehérvári út felőli részen hatalmas fák vannak részben elöregedve, amiket a város nem gondoz. A száraz faágak folyamatosan törnek le egy-egy vihar alkalmával a többi ág részben belóg a telkek kerítésén. A Győr-Szol kérések ellenére sem tett semmit. Vajon Önök tudnak tenni ez ügyben valamit?

Hajszán Gyula válasza: - Köszönjük szépen az észrevételeket, jelezni fogjuk az illetékeseknek a problémát, megköszönném, ha felvenné velem személyesen a kapcsolatot és egy helyszíni bejárás kapcsán megmutatná a konkrét területet.

- Nem gondolják, hogy az Önök által képviselt városrésznek a kerékpárút fejlesztése kicsit háttérben maradt? Ugyanis a Szent Imre út városhatár felé eső szakaszában vagy a József Attila úton ill. a Kismegyeren a Kalász út Ság felé kivezető szakaszán sok esetben életveszélyes egy kerékpárosnak a közlekedés. Pedig ezen szakaszok egybe esnek a kerékpárturizmus Győr városából kivezető úthálózatával is.

- A Zöld utca mindkét végén van egy kis darab kerékpár út, de középen nincs. Pedig kerékpárral már-már életveszélyes a közlekedés ezen útszakaszon. Ráadásul sok szülő is kerékpárral viszi a kisgyermekeket bölcsődébe, vagy óvodába. A reggeli és délutáni csúcsforgalomban, azt gondolom teljesen jogosan választják inkább a járdát. A közeljövőben tervezik-e a Zöld utcában a kerékpárút kiépítését?

Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula közös válasza: - A Szent Imre úton és a Zöld utcában is megtervezésre került a kerékpárút. A kivitelezésre várhatóan központi pályázati forrásból lesz lehetőség. Mindketten lobbizni fogunk azért, hogy a következő évek kiírt pályázataiba bekerüljenek az érintett szakaszok is.

A Jerevéni úti "csúnya" zöldségesről

- Sorompótól Kismegyer felé akkora a gödör, hogy a víz felgyülemlik és nem lehet ott közlekedni. Mit lehet ez ügyben tenni?

Simon Róbert Balázs válasza: - A tisztelt kérdező a Szent Imre úti vasúti átjáró melletti gyalogjárda problémát jelezte, amit köszönök. Továbbítom az észrevételt az Állami Közút illetékese felé és gyors beavatkozást fogok kérni.

- Miért nem tesznek ellene valamit, hogy a Jereván úti "kis" piacon őstermelő címen olyanok árusítsanak, akik a zöldség nagykerben, vagy a hipermarketekben vásárolnak be? Javaslom, a rendszeresen nagyobb tételben árusítókat látogassák meg és nézzenek utána, hogy egyáltalán van-e olyan termék a kertjükben, amiből hetente több rekesszel eladnak télen (pl. paradicsom, paprika, uborka).

- Hogyan engedhetik meg a Jereváni úton, a Coop bolttal szemben a minősíthetetlen kivitelezésű zöldségárusító helyet?

- Jereváni úton (Coop-pal szemben) a zöldéges "konténer-sátor" szerintem nem igazán illik oda, ebben a formában (sár, dobozok, raklapok,könnyen hozzáférhető vezetékek) biztos nem. Ha jól tudom az már magánterület, de ettől függetlenül csúfítja a városképet.

Hajszán Gyula válasza: - Az érintett terület valóban magántulajdonban van, mert korábban az önkormányzat a terület liciten értékesítette. Információnk szerint a tulajdonos érvényes építési engedéllyel rendelkezik, és üzletet kíván ott építeni. A területet a jelenlegi tulajdonos adta bérbe a zöldségesnek.

Egyetértek azzal, hogy jelen formájában ez a pavilon és környezete egyáltalán nem illeszkedik a városképbe, de törvényes eszközök sajnos nem állnak rendelkezésünkre az elbontatására.

Mikor várhatók aszfaltozott parkolóhelyek a Szőnyi Márton utcaában?

- Problémák a Szent Imre úton: az árkokat részben betemették a páratlan számozású úton, máshol az almafákról a levelek, termések vannak benne. A fák elveszik a közvilágítást, a járókelőknek ez fontos lenne. Magasabb jóval az út, mint a járda, szinte már az ablakkal egy vonalban van az úttest.  Nincs megoldva rendesen a csapadékvíz elvezetése, a hóeltakarítás.

- Mazsola, Rezeda utcákban összegyűlik a víz csapadékos időben, kérem, foglalkozzanak a problémával.

Simon Róbert Balázs válasza:
- A Szent Imre úti fák metszését jelezni fogom az út kezelőjének. Várhatóan erre az ősz folyamán kerülhet sor. Köszönöm az észrevételt a Mazsola és Rezeda utcákkal kapcsolatban, mint fentebb már jeleztem a problémát a csapadékvíz-rendszer következő ütemeinek kiépítése fogja véglegesen megoldani.

- Érdeklődni szeretnék, mikor várhatók aszfaltozott parkolóhelyek a Szőnyi Márton utca 2-4, 6-8, illetve 10-12 tömbök mellett a jelenlegi murvás, gödrös, sáros részek helyett?

Hajszán Gyula válasza: - Ezirányú kérés felém most érkezett először. Köszönöm az észrevételt, az útkezelő szervvel egyeztetve megpróbálunk pontot tenni a problémára. A szakemberek nem biztos, hogy az aszfaltozást fogják javasolni, a csapadékvíz szikkasztása szempontjából jobb a gyeprácsos megoldás.

Nem érkezik újabb bevásárlóközpont Szabadhegyre

- Várható nagyobb bevásárlóközpont Szabadhegyre, vagy a Lidl, a Plázában a CBA és a hamarosan nyíló Penny Market a tónál kielégíti az igényeket? A Royal lakópark beruházás végleg leállt, a kivitelező létezik még?

Simon Róbert Balázs válasza: - Jelenlegi információim szerint újabb bevásárlóközpont nem létesül a közeljövőben Szabadhegyen. Egyetértek azzal, hogy a rövidesen megnyíló Penny Market is tovább javítja a városrész bevásárlási lehetőségeit. A Royal lakópark beruházás egy magán cég beruházása, ezért nem tudom megmondani, hogy mikor folytatódik tovább.

Simon Róbert Balázst politikai jövőjéről is faggatták

- Simon alpolgármester úrhoz: vajon miért akarja a pártja "elmenteni" Győrből országgyűlési képviselőnek, mikor Ön az, akit ideköt minden, szeretett városához! Talán útban van néhány idegennek és azok kiszolgálóinak? Csak őszinte választ kérek, "megjeleníthető" információt köszönöm, de ne!

Simon Róbert Balázs válasza: - A Fidesz választókerületi elnökeként az 1. számú győri parlamenti választókörzet elnökeként valóban én készülhetek fel a jövő év tavaszán esedékes országgyűlési választásokra. Szeretném megnyerni a választást és ugyanolyan elkötelezetten képviselni a győrieket a Parlamentben is, mint teszem azt most alpolgármesterként, ill. Szabadhegy és Kismegyer önkormányzati képviselőjeként. Véleményem szerint ez egy előrelépés lehet, amit alátámaszt az is, hogy a parlamenti képviselők létszáma a jelenlegi 386 főről 199 főre csökken, ezáltal az Országgyűlés szerepe még inkább erősödik. Számomra továbbra is a győriek és szeretett városom: Győr képviselete lesz a legfontosabb.

A 6-os autóbusz útját is megvágják az új menetrendben

- Mit terveznek annak érdekében tenni, hogy a beharangozott menetrend-változások során a 6-os autóbusz útvonalát ne rövidítsék le? A járatnak inkább a sűrítésén kellene gondolkodni, nem az útvonalának rövidítésén. Az elmúlt évben Marcalvárosban sikeres volt a "kitelepült lomtalanítási akció". Terveznek-e a közeljövőben ilyet a József Attila lakótelepre? Fontos lenne!

Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula közös válasza: - A kitelepült lomtalanítási akciót mi is nagyon eredményesnek tartjuk. Ezért kezdeményeztük, hogy Szabadhegyen is kerüljön sor erre. A Győr-Szol szervezésében lesz ilyen a városrészben, amelyről természetesen időben tájékoztatni fogják a lakosságot. Várhatóan valamelyik szabadhegyi iskola udvarán fogják majd felállítani a konténereket. Az autóbuszok éves kilométerkibocsátását sajnos valóban csökkenteni kell, mert annak finanszírozását a város jelenlegi formájában nem tudja tovább biztosítani. Szabadhegy és Kismegyer minimális veszteséget szenved el tömegközlekedés ügyben, hiszen mindegyik járat megmarad. A változás csak a 6-os autóbusz útvonalát érinti, ami csak a Révai utcáig közlekedik, de onnan átszállással továbbra is elérhető lesz a Széchenyi egyetem.

- Idén sor kerül-e a Zichy Ottó ut-Dohánypajta ut kijavítására, esetleg kiszélesítésére?

Simon Róbert Balázs válasza: - A tisztelt kérdező valószínűleg az Ötház utca kiszélesítésére gondolt, amelyre sajnos nincsen lehetőség. Két héttel ezelőtt az utcában sor került a patka kijavítására azért, hogy a csapadékvíz le tudjon folyni az úttestről. A Zichy Ottó utca út hibáinak javítását jelezni fogom az útkezelő szervezet felé.

Mi a véleménye Simon Róbert Balázsnak és Hajszán Gyulának a Dunakapu téri munkákról?

- Önök, mint önkormányzati képviselők miként vélekednek a Győr-Dunakapu téri mega-beruházásról? Nem gondolják nem egy sikertörténet ez a beruházás, hiszen a beruházásba ölt pénzt nem fogja kitermelni ez a beruházás belátható időn belül? Nem gondolják, hogy ezen pénzösszeg egy részét például Győrszabadhegy-Kismegyer infrastuktúrájába vagy más elmaradt városrészek - Gyárváros, Bácsa - is lehetne fordítani (a csatornázás és útfelújítások, járdafelújítások folytatása, József Attila út korszerűsítésével)?

Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula közös válasza: - A Dunakapu tér felújítása a belvárosi rehabilitáció része. A közterületi rendezvények Győrben rendkívül sikeresek, ezért szükséges egy olyan igényesen kialakított, nagy létszámú közönség befogadására alkalmas tér, amely ezek a rendezvények lebonyolításra kerülhetnek. A belváros jelenlegi parkolási helyzetén nagy mértékben javítani fog a tér alá tervezett mélygarázs. Nekünk, önkormányzati képviselőként továbbra is a saját területünk maximális képviselete a feladatunk, de vannak olyan, az egész várost érintő ügyek, amelyekben közös döntést kell hoznunk.

Előzetes

Olvasóink a Simon Róbert Balázsnak és Hajszán Gyulának címzett problémáikat, felvetéseiket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé - kérdezzenek bátran!

Kérjük, a level tárgyában tüntessék fel: Kismegyer és/vagy Győr-Szabadhegy.

Olvasóink írták

 • 16. apex 2013. április 18. 08:48
  „A mélygarázsra feleslegesen kiszórt milliárdokból akár a 82-es elkerülő út, vagy más égető probléma megoldható lenne Győrben. Hajszán Úr hamar lefeküdt... focistaként szívósabb volt.”
 • 15. Hunicum 2013. április 17. 20:50
  „Eddig hétszer szavaztam a Fideszre, most elérték, hogy soha többé egy szavazatot nem kapnak tőlem!
  Felháborító ez a nyilatkozat a Dunakapu tér kapcsán. Ők se a győriek mellett vannak, kár is elindulniuk a választásokon!!!”
 • 14. bazsifekete 2013. április 17. 19:50
  „háté!
  Meg vagy elégedve a válasszal?
  Ezek ismét a pofánkba hazudtak.”
 • 13. Brenda7 2013. április 17. 16:45
  „Dödike hozzászólásának annyi szépséghibája van, hogy a fák árnyékot is adnak. Ha gondoznák, akkor semmi szükség nem lenne, hogy kivágják azokat. Egy kicsit furcsának tarom, hogy a Fehérvári út felőli részen levő /nem panel garázsokból az átmenő forgalom egyáltalán nem zavarja/. És azt sem tette szóvá, hogy bár a Jereváni úton kialakított parkolók vannak, mégis sok tulajdonos inkább fél kerékkel a zöld területen, illetve a garázsok előtt parkol.”
 • 12. Mankapunka 2013. április 17. 16:05
  „Ne már, az emberek nem tudnak 400 métert sétálni +-ban a bolthoz, de arra van idejük, hogy bent lődörögjenek?

  Ki érti itt az embereket? Addig fognak még így játszani, míg egyszer tényleg valaki lebénul ott.”
 • 11. háté 2013. április 17. 14:56
  „A Dunakapu térre kapott választ, inkább ne szóltak volna semmit! - döbbenetes válasz.
  -miért is kell a belvárosba rendezvény tér? - egyesek érdekében.”
 • 10. méz-ing 2013. április 17. 11:53
  „Idén sor kerül-e a Zichy Ottó ut-Dohánypajta ut kijavítására, esetleg kiszéllesítésére?”
 • 9. Mankapunka 2013. április 17. 11:24
  „Mikor szeretnék a Jereváni úton a 2 körforgalom között lévő zebrát megszüntetni? 3 db van 200 méteren, és alig belátható a sok szabálytalanul parkoló autóstól.”
 • 8. gyorifiatal 2013. április 17. 11:06
  „Tisztelt Képviselők!

  Levendula utca Szabadhegy mostoha gyermeke?

  A Levendula utca csapadékvíz elvezetése még mindig nem megoldott, az ígéretek ellenére. A családi házak pincéjében nagy mennyiségű víz jön a nagyobb esőzésekkor, olvadáskor (jelenleg is). Nagy esőzésekkor még az utcai csatornából is feljön a víz!
  Az utca Szabadhegy egyik leghosszabb utcája, rengetegen laknak itt, akik mind ezzel a problémával küzdenek évtizedek óta (több generációs probléma!).
  Jó lenne ha mielőbb megoldást találnának erre a problémára!”
 • 7. pacsibácsi 2013. április 17. 10:45
  „Simon Úr!

  Várható nagyobb bevásárlóközpont Szabadhegyre, vagy a Lidl, a Plázában a CBA és a hamarosan nyíló Penny Market a tónál kielégíti az igényeket?
  A Royal lakópark beruházás végleg leállt, a kivitelező létezik még?”
 • 6. Airno 2013. április 17. 10:32
  „Tisztelt Képviselő Urak!

  Móra Ferenc tér, József Attila Művelődési Ház. Színvonalas rendezvények, változatos programok helyszíne.
  A park és a hozzátartozó kerítés megújításra, felújításra szorul, az alig 100m hosszú utca középső részének állapota katasztrofális, esőzések idején hömpölygő áradat, majd vízmosások az utca mindkét oldalán a vízelvezetés megoldatlansága miatt.
  Bekerülhet-e az évtizedek óta szükségmegoldásokkal életben tartott utca, esetleg a parkolási lehetőségek megteremtésével egybekötve a lakóutca programba?
  Köszönöm válaszukat!”
 • 5. háté 2013. április 17. 09:54
  „Simon alpolgármester úrhoz! - vajon miért akarja a pártja "elmenteni" Győrből országgyűlési képviselőnek, mikor ön az, akit ideköt minden, szeretett városához!
  Talán útban van, néhány idegennek és azok kiszolgálóinak?
  Csak őszinte választ kérek, "megjeleníthető" információt köszönöm, de ne!
  Köszönöm!”
 • 4. háté 2013. április 17. 09:47
  „Simon alpolgármester úr, és Hajszán képviselő úr! kérem foglaljanak állást a Dunakapu téri munkálatokkal kapcsolatban!
  Önök Győriek, már Gyula is az, mondják meg miért kell betemetni amire büszkék lehetünk!
  Nekem, itt az előszobám falán a bajnokságot nyert csapat képe, - kicsit sárga, kicsit kopott, ott van 30-azaz harminc éve!
  Le kellene szednem, kidobni a dicső múltat?- bárki jön hozzánk, megnézi, megcsodálja!
  A Dunakapu tér nekünk Győrieknek nem emlék, talán nem lehetünk büszkék magyar őseinkre? - akik betemettetik azt szeretnék, ha múltunk is bele vesszen!
  Ugye emlékezünk a Széchenyi tér a kúttal, "egyéjszakás" betemetésére, dicsőségére Borkai p.mester, Révi főépítésznek és romboló csapatának.
  Nevezetteknek csak pénzt jelent Győr, egyébként semmit!
  Köszönöm Győriekhez illő válaszukat!”
 • 3. Jászkarafapocakosi_Béla 2013. április 17. 09:23
  „T. Képviselők!
  Érdeklődni szeretnék, mikor várhatók aszfaltozott parkolóhelyek a Szőnyi Márton utca 2-4, 6-8, illetve 10-12 tömbök mellett a jelenlegi murvás, gödrös, sáros részek helyett.
  Válaszukat köszönöm”
 • 2. dödike 2013. április 16. 08:56
  „A Jereváni úton a panelházak mögött a fehérvári út felőli részen hatalmas fák vannak részben elöregedve,amiket a város nem gondoz.A száraz faágak folyamatosan törnek le egy-egy vihar alkalmával a többi ág részben belóg a telkek kerítésén.A Győr Szol kérések ellenére sem tett semmit.Vajon önök tudnak tenni ez ügyben valamit? Kösz.”
 • 1. Madarász 2013. április 15. 12:22
  „Mikor lesznek a Szent Imre útról nyíló utcák a Kakas és a Vasút között végre járhatóak, mert jelenleg egyszerűen kikerülhetetlenek a kátyúk? Az agyonpátyolgatott Rózsák tere körül meg kéne nézni az aszfaltot.

  Mit óhajtanak tenni a képviselő urak, hogy a vasúti átjáró több évtizedes problémáját megoldják?

  Miért nem tesznek ellene valamit, hogy a Jereván úti "kis" piacon őstermelő címen olyanok árusítsanak, akik a zöldség nagykerben, vagy a hipermarketekben vásárolnak be? Javaslom, a rendszeresen nagyobb tételben árusítókat látogassák meg és nézzenek utána, hogy egyáltalán van-e olyan termék a kertjükben, amiből hetente több rekesszel eladnak télen (pl. paradicsom, paprika, uborka).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kézművesek támogatták a Petz kórház gyereksebészetét

kézműves bál bevételéből származó 400 ezer forintot a győri Petz Aladár kórház gyermeksebészeti osztályának alapítványa kapta. Tovább olvasom