Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Önkormányzati vélemény

A Széchenyi-tervhez benyújtott elvi engedélyezési tervben az szerepelt, hogy a fürdő épületének hőellátása termálvízzel történik. Később a Pannon-Víz rt. megbízásából a Kőrös-Consult Kft. (Budapest) megvizsgálta a kutakból kivehető vízmennyiséget, valamint annak rövid és hosszú távú hozamát.
A 2002 márciusában összeállított tanulmány egyértelműen megállapította, hogy „a vízadó réteg agresszívan ki van termelve, ezért a kezdeti vízhozamok és -nyomások csökkentek, ezért már rövidebb távon is elengedhetetlen a lehűtött, tiszta termálvíz rétegbe való visszasajtolása".


Az önkormányzat és a város lakosságának is érdeke, hogy megóvja a közkincsnek számító termálvizet. Erre ösztönöznek a törvényi előírások is. A január 1-jétől hatályos módosítás kötelezővé teszi a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszatáplálását.
Mindezek miatt a további tervezés során már csupán a fürdési célú termálvíz kitermelésével és annak fűtésre való hasznosításával számolt a tervező.

A napi 650 köbméter fürdési termálvízből 1600 GJ energia lenne nyerhető. Ebből 606 GJ-t hasznosítottak decemberben, ami a fürdő felhasznált hőmennyiségének 15 százalékához volt elegendő. A tervezés alatt álló átalakítással az arány 38 százalékra nő.

A fűtési mód megválasztását nem egy városi dolgozó döntötte el, hanem az előkészítést végző szakértői csoport (amelynek természetesen tagja volt a fürdőközpont tervezője is), figyelemmel a termálvízzel kapcsolatos, Pannon-Víz rt. által készíttetett tanulmányra.

A fürdőközpont üzemeltetése során az üzemeltető és az önkormányzat szorosan együttműködött. A tapasztalatokat folyamatosan értékelve már jóval az újságcikkek megjelenése előtt döntés született a kiegészítő munkálatok elvégzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj telekvásárlók

Telekvásárlás ürügyén kérezkedtek be idős emberekhez egy szélhámos tolvajbanda tagjai az elmúlt… Tovább olvasom