Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Önkiszolgáló borospincék?

Elveszi a borászok kedvét a sok papírmunka a termelői borkimérés működtetésétől.

Ezért akarja érdekképviseletük elérni a ˝háztól értékesítés˝ könnyítését, ami a szőlészeknek bővülő keresletet, a vevőknek jobb árakat jelent.

Mint a benzinkutaknál az üzemanyagot, a pincészetek vinotékáiban az olaszok acéltartályokból saját palackjaikba tölthetik a bort. Számláló jelzi, hány liternél tartanak, az mennyi eurónak felel meg. A külföldön látott példáról dr. Vaszari László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke számolt be törekvésük kapcsán, ami hazánkban is egyszerűsítené a hasonló tevékenységet. A szaktárcával folytatott egyeztetés révén már szakértők dolgoznak azokon a jogszabály-módosításokon, amelyek lehetővé teszik a borfeldolgozóknak, hogy saját termékeiket az eddiginél könnyebben értékesíthessék, nagyobb teret kapjanak a termelői borkimérések.

Az écsi borász a Pannonhalmi, azaz egy kisebb borvidék elnökeként került országos posztra tavaly ősszel és reméli, hamarosan érvénybe lépnek a módosítások. Akkor szerinte megyénkben is több termelői borkimérés lenne, nem venné el ettől a borászok kedvét a papírmunka.

Olcsóbb vásárlás: A válság miatt reneszánszukat élik a termelő és a fogyasztó közti utat lerövidítő megoldások. Képünkön a Tar pincészetben Halászné Bácsi Rita. Fotó: Bertleff András
Olcsóbb vásárlás: A válság miatt reneszánszukat élik a termelő és a fogyasztó közti utat lerövidítő megoldások. Képünkön a Tar pincészetben Halászné Bácsi Rita. Fotó: Bertleff András

Megválasztása után, amikor a szakminiszterrel először találkozott, már akkor ˝rendeletgyomlálást˝ kért tőle. A termelői borkimérések esetében azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen zárjegyet adni hatvan literig – ahogy az EU-ban sem kell –, így annak díjától és jelentős adminisztrációtól mentesülnének a termelők. Vaszari szerint a minőségre úgysem ad garanciát. Másrészt az úgynevezett környezetvédelmi termékdíjtól, azaz a csomagolás után fizetett díjtól és annak nyilvántartásától akarnak megszabadulni, ha a vevő saját edényében viszi el a nedűt.

A bortermelő országokban mindig megvolt ennek a hagyománya. A válság miatt pedig reneszánszukat élik a termelő és a fogyasztó közti utat lerövidítő megoldások, melyek a csomagolás, a kereskedők kiiktatása miatt olcsóbbá teszik a vásárlást. Tar Attila ménfőcsanaki pincészetében ezért ad alkalmat arra, hogy a vevők megkóstolhassák, amit meg akarnak venni, és azt is igénylik, hogy beszédbe elegyedjen velük a termelő az évjáratokról. Szerinte a borászok jogos igénye az adminisztráció egyszerűsítése, de nem biztos benne, hogy sikerül elérni.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden hajnalban indul a távfűtés Győrben

Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet nem éri el a tíz fokot a héten, így a Győrhő kedden… Tovább olvasom