Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Önkiszolgálásra nevelés értelmi sérült kisgyermekeknél

Gyógypedagógia - Szülőként gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy gyermekünket teljesen kiszolgáljuk, nem hagyva számára meg azt a lehetőséget, hogy önállóan tevékenykedjen azokon a területeken, ahol már ügyes.
Szokásrendszer kialakítása

Az önkiszolgálásra nevelés egy szokásrendszer kialakítását jelenti. Gyermekünket a napi rutin segítségével rávezetjük arra, hogy milyen fontos tevékenység a fogmosás, rendrakás és öltözködés.
Mint minden tanulásnál, ezeknél a tevékenységeknél is be kell tartani a fokozatosságot.

Nem lehet elvárni, hogy a gyermekünk egy-két nap alatt megtanuljon cipőt fűzni, ruhát gombolni, tépőzárat kezelni.
Ezeket a tevékenységeket meg kell tanítani a kisgyermeknek. A gombolást, fogmosást gyakorolhatják babán, mackón. A rendrakást fontos, hogy kezdetben velünk együtt csinálják. Rövid, egyértelmű utasításokkal irányíthatjuk a rendezkedést.
Étkezésnél lehet együtt teríteni, közösen mosogatni.
Segítségnyújtásnál tudnunk kell, hogy milyen szinten áll a gyermek. Ha olyan tevékenységet bízunk rá, amit még nem tud elvégezni, könnyen sírás és durcáskodás lesz a vége.
Ne felejtsük el, hogy egy-egy tevékenység elvégzéséhez kézügyességre van szükség. Ilyen a szalvéta hajtogatása, a cipőfűző bekötése. Ezek a műveletek több gyakorlást igényelnek.

Sikerélmény és következetesség

Az önkiszolgálás szokásának kialakításához elengedhetetlen a következetességünk. Nem szabad egyik nap igényesen szalvétával teríteni, a többi napon pedig elhagyni a szalvétát a terítésnél. A szennyes ruhát naponta a szennyestartóba kell dobni és nem nézegetni a szék karfáján egy-két napig. A következetlenség megnehezíti a gyermek tanulását.
Könnyebben tanul a gyermek, ha a család minden tagjánál látja, hogy részt vesznek a napi tevékenységekben.

Jó légkör

A tanulás általános feltétele a jó légkör teremtése. Minden önállóan megtanult és kivitelezett tevékenységét dicsérni és ezzel megerősíteni kell gyermekünknél.
Ha állandóan vizes a ruhája kézmosásnál és egyszer „megúszta" vizes ruha nélkül, ha észreveszi, hogy nincs szalvéta az asztalon, kevesebb a kanál, félig bekötötte a cipőjét, azonnal dicsérni és biztatni kell.
Öltözködésnél, rendrakásnál gyorsabb cselekvésre serkentjük, ha kellemes élmény van kilátásban, séta, mese.
Az önkiszolgálás a gyermek életkorának, állapotának függvénye. Fokozatosan és türelemmel igényes, ápolt és önálló gyermeket nevelhetünk. (Szerzőnk gyógypedagógus.)

Füves Zsuzsa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark, ahol minden a kényelemé

Győrújfalu - Élénk visszhangra talált az a nemzetközi kiadvány, amely – győri… Tovább olvasom