Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Önkéntes vakvezetők kerestetnek

Győr-Moson-Sopron - Szüksége lenne a vakok egyesületének önkéntesekre, akik karjukat nyújtanák azoknak, akik látás hiányában az utcán nehezen közlekednek. Ezért egyik tagjukat elkísértük ügyeit intézni, hogy felhívjuk a figyelmet: ennyit nem nehéz megtenni embertársainkért.

– Esőben, szélben rosszabbul hallom a botom kopogását, ezért jó, hogy tavaszias napot választottunk a sétához – üdvözölt minket életvidáman a buszról leszállva Szalai László a megbeszélt találkozóhelyen.


Hamar megmutatta, hogyan lehet kísérőként a legjobban segíteni, ahogy azt is, hogyan boldogul, ha egyedül van. Ugyanis az önkénteseknek nem kell arra számítaniuk, hogy egyáltalán nem közlekednek maguk a vakok. De csak azokon a szakaszokon tudnak, amiket „megtanultak", azaz megjegyezték, milyen támpontok segítik eligazodásukat, magyarázta az abdai nyugdíjas és megtudtuk tőle, azokat is időnként újra kell tanulniuk, mert átalakítják a tereptárgyakat, átszervezik a forgalmat. Ezért szokásos útvonalán kísértük el, hogy segítsük azt begyakorolni.

Nem is kellett lassabban haladni a szokásosnál, egyáltalán nem volt nehéz a feladat és hamar kiderült: jobban ismeri a város részleteit, mint mi, látók. Minden rosszul záródó csatornafedelet, üzletbejáratot, kapualjat számon tart. Így vele az eszmecsere üdítően szórakoztató volt, miközben azért néhány új részletre, változásra felhívhattuk a figyelmét. Szalai László bizonyíték arra, amit minél több emberrel szeretne tudatni, ezért is jár gyakran fehér botjával a városban, hogy hozzászoktasson mindenkit: a vakoktól nem kell tartani.

– Meg kell szokni, hogy néha segítséget kérünk és olyan jólesik, ha megteszik – mondta László, és az üzletekben, ahova elkísértük, tényleg türelmesen szolgálták ki. Persze vannak azért a vakokat akadályozók is, a hepehupás járdaburkolatok, a falhoz támasztott biciklik – bár már ezeket is igyekeznek botjukkal felismerni – és a zebrán pirosnál átmenők. Ugyanis a gyalogátkelőket kiszimatolják a nem látók, mert ott erősebb a benzinszag az állva járatott autók miatt és azt is érzékelik, mikor indulnak el a gyalogosok. Így viszont a piroson átkelőket is gyanútlanul követik, aminek fékcsikorgás lehet a következménye.

Minket világtalannak szokás nevezni, de én egy új világot ismertem meg. Mióta megvakultam, több jó embert láttam, mint előtte.
Az is meggyőződése Szalai Lászlónak, hogy egyre készségesebbek vagyunk vele és sorstársaival. Például a buszsofőrök és húsz másodperces barátai. Azokat nevezi így, akik átsegítik egy-egy szélesebb úttesten. Javulunk, de addig még nem jutottunk, hogy az önkéntes vakvezetői szolgálatot megszervezzük. Pedig nagy szükség lenne rá. Indokként elmondta: a kórházig elmegy egyedül, de azon belül örülne egy kísérőnek és nem mindig van olyan állapotban, hogy könnyen közlekedjen, családtagjai pedig nem mindig érnek rá. Bejáratott útvonalainak kibővítéséhez is jól jönne egy biztonságot adó önkéntes. Biztatásként megjegyezte: „Nem kell azt gondolni rólunk, hogy mindig kesergünk, búbánatosak vagyunk. Igen jó bandába kerültem, drága vakjaim, ki nem hagynám, hogy minden hétfőn találkozzam velük a klubfoglalkozáson." Aki látóként vállalná a találkozást, alkalmanként a kísérő szerepét, a vakok és gyengénlátók egyesületét hívhatja a 20/530-8984-es és a 96/528-805-ös számon.

Olvasóink írták

  • 1. mirror 2008. március 31. 10:18
    „40-es 50-es évekiben járó nyudíjas rendöreink??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg Ottó és György Győrben koszorúzott

Győr - Győr vendége volt vasárnap a kilencvenhat éves Habsburg Ottó, aki fiával Habsburg Györggyel… Tovább olvasom