Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Önkéntes tűzoltók támogatják a hivatásosokat

Győr-Moson-Sopron - A káresetek, különösen a szélsőséges időjárás okozta károk elhárításában az önkéntes tűzoltók nagy segítségére voltak, vannak a hivatásos tűzoltóknak. Az év első félévében hatszáz feletti fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz s hasonló eseményhez vonultak, ezekben az önkéntesek 181 esetben nyújtottak támogatást.
A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Pesztenlehrer Lajos ezredes a napokban elismerően beszélt lapunknak az önkéntes tűzoltó-egyesületek munkájáról.

– Az együttműködés a hivatásos és az önkéntes tűzoltóságok között kifejezetten a kárelhárításban, főként az időjárás okozta károk felszámolásában kiemelkedő. Főként azokon a területeken, ahol a leggyakrabban fordulnak elő az ilyen esetek – mondta elöljáróban Pesztenlehrer Lajos.

Az ezredes hangsúlyozta: az év első felében jelentősen emelkedett a beavatkozások száma, de nem a tűzesetek és a téves riasztások, illetve vaklárma, hanem a műszaki mentések, ezen belül a rendkívüli időjárással kapcsolatos események miatt. A műszaki mentésekben a közlekedési baleseteknél – tavaly 155, idén 144 – nincs lényeges csökkenés, az eltérés nem jelentős. Míg baleseteknél 29, tűzesetnél egy ember halt meg ez évben idáig.

Az igazgató elmondta, az év első felében 579 rendkívüli időjárásból adódott eseményhez vonultak a tűzoltók. A zivatarok, viharok leginkább Sopron környékét sújtották.

– Győr térségében a nagyszentjánosi vihar volt a legjelentősebb, míg Sopronban sokkal nagyobb számban kellett beavatkozni, amit a számok is mutatnak. A megyében az együttműködés a hivatásos és önkéntes tűzoltóságok között ezeknél az eseményeknél a legszembetűnőbb: száznyolcvanegy esetben voltak segítségünkre az önkéntesek – magyarázta Pesztenlehrer ezredes.

A hivatásos tűzoltóságoknak 40 önkéntes egyesülettel van együttműködési megállapodásuk, ebből 18 bevetésére sor is került.
– Sajnos továbbra is jellemző tendencia országosan is és nálunk is, hogy a rendkívüli időjárásból adódó beavatkozások és a műszaki mentések száma egyre nő. A hivatásos tűzoltóságok mellett ezért is fontos az önkéntesek segítsége. Amiért a megyei védelmi bizottság elnöke is köszönetét fejezte ki az egyesületeknek – mondta végül Pesztenlehrer Lajos.

Az igazgató a teljesség igénye nélkül megemlítette azokat a tűzoltó-egyesületeket, amelyek a leggyakrabban vették ki részüket a kárelhárításból. Így Nagylózs, Fertőendréd, Hegykő, Fertőrákos, Petőháza, Győrszemere, Pereszteg, Nagycenk, Fertőszentmiklós, Börcs, Csorna önkéntes tűzoltói mentették az értékeket.

Olvasóink írták

 • 2. Cs. 2008. július 17. 09:41
  „Én javaslom megyei lobbi beindítását a nagy cégeknél, hogy támogassák az ÖTÉ-ket műszaki mentő felszerelések vásárlása céljából.
  Hasonlóképp, mint anno a HÖT-öknél a GPS-beszerzésekkor.
  Megoldható lenne, ha a cégek összeadják a financiális keretet, mejd pedig az egyesületek önrésszel bepályázhatnak rá.

  És nem esett szó az új egységes rádiórendszer bevezetéséről.
  Tisztelt Szerekesztőség!

  Kérem Önöket, érdeklődjék meg az igazgatóságon, hogy az EDR-rádiórendszer bevezetését követően hogyan folyik majd a káreseti/egyéb kapcsolattartás az Önkéntes Tűzoltó Egyesületekkel?!

  Köszönöm, az ÖTÉ-k nevében!”
 • 1. ÖTE 2008. július 17. 09:33
  „Ha tudunk, megyünk. Ahogy tettük eddig is. :)
  Cska ne lennének olyan drágák a műszaki mentő eszközök... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratóünnep lovasokkal

Nyalka - Egész napos aratóünnepre várják a környékbelieket szombaton a nyalkai sportpályára, ahol… Tovább olvasom