Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

''Önkéntes távozók'' a kekszgyárból

A győri kekszgyárban kéthavonta felröppen egy-egy hír a bezárásról. Az ügy a miniszterelnök elé kerül.
A győri kekszgyárban kéthavonta felröppen egy-egy hír a bezárásról, Mint kiderült, ezúttal arról van szó, hogy a nyugdíjkorhatár közelébe érkező munkásoknak ajánlották fel a távozás lehetőségét. A hétvégén a miniszterelnök elé kerül az ügy.

„ Önkéntes a távozás lehetősége" – sietett mindjárt az elején leszögezni a helyzetet Dombóvári Lajosné szakszervezeti vezető, akit a szerkesztőségünkbe érkezett üzenet kapcsán kérdeztünk. A megbeszélésre – ami hivatalosan nem munkásgyűlés volt – azokat a dolgozókat hívták be, akik közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, s felajánlották nekik a távozás lehetőségét, megfelelő kondíciókkal. Dombóváriné úgy tudja, nem húszan, hanem tizenöten érintettek.

Balogh József
Dombóvári Lajosné szakszervezeti vezető szerint ennél fontosabb, hogy tanácsot nagyon nehéz adni a dolgozóknak – ezt a szakszervezeti vezető is elismerte. Arra ugyanis nincs válasz, mennyi ideig lesz még munkájuk nekik, illetve fiatalabb kollégáiknak a kekszgyárban. A gyárban jelenleg – a hivatalos adatok szerint – 220-an dolgoznak.

A bizonytalanságból adódó feszültség kézzelfogható a gyártósorok mellett, főképp az elmúlt hónapok eseményeinek ismeretében.

Korántsem volt tréfa április elsején, hogy az adminisztráción dolgozókat átirányították a budaörsi központba (Keserű kekszgyári leépítés , s aki az áthelyezést nem vállalta, az távozott a cégtől. Nem sokkal később aztán ismét szárnyra keltek a gyár bezárásáról terjengő hírek, s ezt ugyan cáfolta azonnal a Győri Keksz Kft., de az emberek nem nyugodtak meg. Főképp nem a mostani hírek ismeretében. Tisztán látják a helyzetüket, s azt is, hogy elsősorban a Pilóta keksz mentheti meg őket, csakhogy itt sem úgy megy az eladás, mint tervezték.

Várnak, mi mást tehetnének. S dolgoznak, amíg tudnak.
Az SMS címzettje részint a győri önkormányzat, ezért megkérdeztük, a város mit kíván tenni az emberekért. Merthogy ez nem csupán gazdasági kérdés, hanem politikai ügy is. Ki ne emlékezne a 2001. áprilisi nagy kampányra, amikor aki élt és mozgott a közéletben, eljött Győrbe a kekszgyárért kampányolni. Amikor aztán leült az ügy, szépen csendben több tucat ember kénytelen volt távozni a gyárból. Az egykori nyolcszázas létszám most már alig haladja meg a kétszázat. De visszatérve a kérdésünkre, Gergely Zoltán városházi sajtószóvivő elmondta: a Győri Keksz magáncég, így nem is kell tájékoztatnia a várost a terveiről, s az önkormányzat sem avatkozhat be erőszakkal a termelésbe.

Egyet tehet, a legmagasabb fórumon képviseli az ügyet, s ezt – most, hogy a városvezetés a Kisalföldtől értesült az újabb fejleményekről – vasárnap meg is teszi. Balogh József polgármester tanácsadója, Molnár Csaba a hétvégén találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akit tájékoztat a helyzetről. A válaszra természetesen hétfőn mi is rákérdezünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kispadon a polgármester

Negyedik ciklusát tölti Sokorópátkán Mecséri Lajos, akit 1990-ben választottak meg polgármesternek. Tovább olvasom