Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Önkéntes péri emlékőr

Pér - Hét sírt újíttatott fel és gondoz saját költségén Szalkai Imréné. A Kisalföld keresi a hozzá hasonló mindennapi hősöket.


Különös módon segíti a közös emlékőrzést Péren Szalkai Imréné. Az elmúlt években hét olyan sírhelyet mentett meg önzetlen áldozatvállalással, amely a falu történetében jelentős, köztiszteletnek örvendő személyek nyughelyét jelöli. Így az utolsó péri bábaasszonyét, aki több nemzedéket segített világra vagy a falu egykori plébánosainak sírköveit – köztük azét a tevékeny papét, akinek nevéhez a kálváriadomb megépíttetése fűződik.

Az asszony önként vállalt szolgálatát Vincze József, a község plébánosa áldásosnak és tiszteletre méltónak nevezte és megjegyezte: „Ilike pénzt és időt áldozva, jó példát mutat arra, miként lehet vagy kell a múltat megismerni, méltó módon megbecsülni és az elődök emlékét megőrizni, ápolni."

Szalkai Imréné számára fontos, hogy a köztiszteletben álló személyek síremlékei méltó állapotban maradjanak meg a péri temetőben. Fotó: B. A.
Szalkai Imréné számára fontos, hogy a köztiszteletben álló személyek síremlékei méltó állapotban maradjanak meg a péri temetőben. Fotó: B. A.


Szalkai Imréné számára fontos, hogy a köztiszteletben álló személyek síremlékei méltó állapotban maradjanak meg a péri temetőben. Fotó: B. A.

– Gyerekkoromban is szerettem bóklászni, kutakodni a temetőben. A bokros részekben számos rejtező sírkövet, fejfát fedeztem fel.

Érdeklődtem az öregektől, hogy ki nyugszik ott. Mikor felnőttként lehetőségem adódott, segítséggel megszabadítottam a bozóttól, a gaztól és a szeméttől a sírokat – mesélte érdeklődésünkre Szalkai Imréné. – Védenceimet később sem felejtettem el, így mostanra a hozzátartozóimén kívül hét sírhelyet gondozok.

Temetői sétánkon a péri asszony megmutatta az egyik első megmentett, különös formájú síremléket, amit kovácsoltvas kerítés vesz körül.

Elmondta, hogy némi kutakodás után derítette ki, hogy akinek nyughelyét jelöli a kő, Tóth László nem helybeli volt. A férfit átutazóban, 1930-ban érte Péren a halál.

– Megkértem a temetőgondnokot, próbálja kimenteni a síremléket a „dzsungelből", majd letakarítottuk, a kerítést lefestettük és azóta is gondozom. Mellette a kis fejkő a falu egykori bábaasszonyának állít emléket. Kovács Istvánné több nemzedéket segített világra, mint kiderült, a nagyanyámat is. Hozzátartozói nincsenek, ezért ezt a sírt is magamra vállaltam. Az új fedlapra rávésettem: „gólya néni", ahogy falun hívják a szülésznőket. A katolikus temetőben drága tanárnőmnek, Simon Margitnak állítottunk emléket. Ő egyébként szerzetesnővér volt, akit az ötvenes években üldöztek hitéért, meggyőződéséért börtönbe került. Ő nem Péren nyugszik, de hogy neve kőbe vésve megmaradjon a faluban, azért készült a nevét megörökítő kereszt. Örömömre – annak idején – sokan mellettem álltak ebben a kezdeményezésben.

Szalkai Imréné felújíttatta a település egykori plébánosainak a sírköveit is. Így Soós Gézáét, aki a húszas években a falu jegyzőjével is szembeszállva állt ki a nehéz sorsú, nagycsaládos emberek mellett. Soós Jánosét, aki az ezernyolcszázas években szolgált Péren, valamint Tóth Józsefét, aki még nyolcvanévesen is tevékenyen misézett híveinek, illetve az ő idejében épült a különleges kálváriadomb. Sírját Ilike a rárakott szemétből mentette ki. Ezenkívül kegyeletből rendbe tette, gondozza egykori hitoktatója, az ötvenhat után ártatlanul börtönbe zárt Mindszenthy László édesanyjának sírját is.

– Ha hagyjuk, hogy a múltunkra telepedjen a gaz, ha hagyjuk az enyészetnek neves elődeink sírköveit, s ha megtehetjük, de mégsem vállalunk áldozatot, akkor utódainktól mi sem számíthatunk nagyon másra – hangsúlyozta temetői sétánk végén a péri asszony.

  Mindennapok hősei
A Kisalföld keresi a mindennapok hőseit. Ha az önök környezetében, településén ismernek olyan embert, aki önzetlenül, következetes kitartással áldozatot vállal valamilyen jó ügyért, akkor írják meg szerkesztőségünknek (9021 Győr, Újlak u. 4/A) vagy küldjék el a gulch@kisalfold.hu drótpostacímre. 

         

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángokban álló istállóhoz riasztották a tűzoltókat (Galéria)

Lángokban álló istállóhoz riasztották pénteken délután a győri tűzoltókat Gyömöréről. Tovább olvasom