Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Önkéntes munka a turistákért

A turisták számára készítenek padokat, játszótornyokat, hulladéktárolókat Vinyén önkéntes munkával vasárnapig. Várhatóan mintegy félszázan segítenek.


Évente sok tízezren kirándulnak a Bakonyban úgy, hogy a közigazgatásilag Bakonyszentlászlóhoz tartozó Vinyéről indulnak el vagy oda érkeznek. A körülmények azonban korántsem ideálisak, nincs kulturált fogadótér, kevés a hulladéktároló. Ezen akar változtatni a helyi Ültess Fát Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke, Horváth Orsolya május elején pályázatot nyújtott be az Önkéntes Központ Alapítvány kiírására. A döntés hamar megszületett, a civil szervezet 450 ezer forintot nyert, amihez 60 ezer forintot saját forrásból tesz hozzá.

A pénzből kitakarítják, rendbe teszik a Vinye.hu büfé melletti területet, ami valaha konyhakert volt. Ezenkívül játszótornyokat ácsolnak, esővédett padokat, valamint négy fa szemeteskonténert helyeznek ki, köztük három szelektív gyűjtőt. Mindezt úgy, hogy mindent maguk csinálnak: a beruházást szombaton kezdték és pünkösdvasárnap fogják befejezni.

"Az idei az európai önkéntesség éve és most van az önkéntesség hete. A pályázaton csak anyagköltségre és szerszámokra lehetett támogatást kérni, a munkánkat nekünk kell adni. Még a fákat is mi hántoljuk, kezeljük le és szereljük össze" – mondta a Kisalföld kérdésére Horváth Orsolya. Mindebben több helyi civil szervezet (a Mi Bakonyunkért Alapítvány, a Bakonyért Turisztikai Egyesület) mellett a Bakonyerdő Zrt., valamint a bakonyszentlászlói önkormányzat és a cigány kisebbségi önkormányzat is segít. A hétvégéig várhatóan mintegy félszázan dolgoznak önkéntesen azért, hogy elkészüljön a turisztikai fejlesztés.

Az Ültess Fát Alapítványnak egyébként van tapasztalata az önkéntes munkában. Tavaly örökbe fogadta a MÁV-Start Zrt. pályázatán a vinyei állomás peronját, amelyet a tagok azóta is gondoznak, takarítanak, ezenkívül minden héten egyszer-kétszer összeszedik a kirándulók által elhagyott szemetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany érdemkereszt az áldozatos munkáért

Csaknem két évtizedes működés után megszűnt a győri Dolgozók Magán Általános Iskolája, amely az… Tovább olvasom