Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Önhöz hány perc alatt ér ki a mentő? Most megtudja!

A Bakonyaljára, a Szigetköz egyes részeire több mint 15 perc alatt jutnak el a mentők megyénkben. Győrfi Pál kérdésünkre azért árnyalta a képet. Szavazás.
Pár napja került fel a világhálóra a geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország cég térképes alkalmazása (Mentés másként), melyen bárki könnyedén megtekintheti, baj esetén mennyi idő alatt érne ki hozzá a mentő. A 3-15 perc közötti időt a térkép színekkel jelöli: minél pirosabb az eredmény, annál tovább tart a mentő útja.


Győr-Moson-Sopronban ilyen foltokat hagynak a mentők. Kattintson a nagyobb képért! Térképek forrása: Esri.hu
Győr-Moson-Sopronban ilyen foltokat hagynak a mentők. Kattintson a nagyobb képért! Térképek forrása: Esri.hu


Íme, a megyei gócpontok, ahová csak lassan érnek ki a mentők

"A teljes magyar lakosság 14 százaléka, egész pontosan 1 millió 410 ezer 44 ember lakik negyedóránál távolabb egy-egy mentőállomástól" - közölte Oláh Attila az alkalmazást fejlesztő cég ügyvezetője.

Ha alaposan szemügyre vesszük Győr-Moson-Sopron megyét a térképén, ki kell jelenteni: meglehetősen sok olyan település akad, ahová a mentők 15 percen túl tudnak csak eljutni.

Az egyik ilyen "gócpont" a Bakonyalja. Portálunk augusztus elején adott hírt arról, hogy Veszprémvarsányban 100 millió forintból épül mentőállomás.


A Bakonyalján egyelőre sokat késhet a mentő, de a veszprémvarsányi új mentőállomás sokat segít majd. Kattintson a nagyobb képért!
A Bakonyalján egyelőre sokat késhet a mentő, de a veszprémvarsányi új mentőállomás sokat segít majd. Kattintson a nagyobb képért!


Az új mentőállomást bemutató lakossági fórumon többen is leszögezték: "uniós előírás, hogy minden településre legkésőbb 15 percen belül meg kell érkeznie a mentőnek. Veszprémvarsányban és a környező tizenöt községben ez hosszú éveken keresztül nem valósult meg".

Legalább ennyire rossz a helyzet a Szigetköz egyes részein (Mecsér, Ásványráró, Hédervár, Lipót), mint ahogy Lébénybe és Jánossomorjára sem ér ki a mentő 15 perc alatt. Győr és Sopron vonzáskörzetében szerencsére nincsenek hasonló problémák.


A Szigetköz egyes települései sincsenek jó helyzetben a mentés szempontjából, nem beszélve Lébényről, Jánossomorjáról. Kattintson a nagyobb képért!
A Szigetköz egyes települései sincsenek jó helyzetben a mentés szempontjából, nem beszélve Lébényről, Jánossomorjáról. Kattintson a nagyobb képért!


Győrfi Pál: "a riasztás a mentőautók pillanatnyi helyzete alapján történik"
 

"Az Országos Mentőszolgálat már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, melynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya.

Ez az arány sok-sok éve, változatlanul 77-78 százalék" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.


Ha nagy a baj, minden másodperc számít - fotó: Kisalföld-archívum
Ha nagy a baj, minden másodperc számít - fotó: Kisalföld-archívum


"Az új térképes alkalmazás elsősorban a mentésfejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára lehet hasznos, hiszen a mentőállomások elhelyezkedését ábrázolja, a riasztás pedig a mentőautók pillanatnyi helyzete alapján történik.

Ez azt jelenti, hogy ha a településen nincs mentőállomás, de egy szabad mentőegység éppen a közelben tartózkodik, a beteget percek alatt elérheti.

Mindez fordítva is igaz: ha van a közelben mentőállomás, de a mentőkocsik foglaltak, más betegeket látnak el, a segítség csak távolabbról, hosszabb idő alatt érkezhet. A beteg elérése nagyon sok esetben a forgalmi viszonyoktól is függ" - hangsúlyozta Győrfi Pál.


Győrfi Pál
Győrfi Pál


A Mentés másként számai nagyon nem hazudnak


Arra a kérdésünkre, miszerint Győr-Moson-Sopron megyében hány települést tartanak számon, ahová általában több mint 15 perc alatt érkeznek ki a mentők, a következő választ kaptuk: "a megvalósulás szakaszában levő európai uniós mentésfejlesztési projektjeink - országosan 22 új mentőállomás építése, a meglévő mentőállomások dinamizálása, a mentésirányítás korszerűsítése - legfontosabb célja éppen a gyorsabb segítségnyújtás, vagyis a fejlett, nyugat-európai országok teljesítményének (90 százalék feletti 15 percen belüli helyszínre érkezés) elérése.

Az újítások keretében már korszerűsítettük a csornai mentőállomást, a veszprémvarsányi új állomás alapkőletétele megtörtént, s további fejlesztéseket is tervezünk Győr-Moson Sopron megyében".

Nos, utóbbi válaszból azért kiolvasható: a Mentés másként számai nagyon nem hazudnak.

Az új térképes alkalmazást ide kattintva tekinthetik meg!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárány István: `három szavazat esetében igenis választási csalás történt´

Bárány István beszélt arról is, mennyire tudott együtt dolgozni Borkai Zsolttal az elmúlt három évben. Morvay László nem fogadta el meghívásunkat. Tovább olvasom