Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Önerőből fedezi az önkormányzat a Széchenyi tér felújítását

Győr - Saját forrásból biztosítja Győr a Széchenyi tér felújításának fedezetét a jövő évi költségvetésben, függetlenül attól, hogy mikor születik kormánydöntés az uniós támogatás odaítéléséről.
Somogyi Tivadar, a Fidesz győri frakcióvezetője szerint nincs kizárva, hogy a döntéshelyzetben álló, baloldali politikusoknak az a céljuk, hogy a jobboldali városvezetés ne teljesíthesse választási ígéreteit a Széchenyi tér felújításával kapcsolatban. Az erről tartott sajtótájékoztató előzménye az volt, hogy Balogh József volt polgármester, a regionális fejlesztési tanács (RFT) elnöke egy internetes újságnak adott interjúban bírálta a városvezetést, mondván, hogy ő már 1998 óta tervezi a tér felújítását, s mikor a döntés a küszöbön áll, akkor a városvezetés önerőből valósítaná meg a felújítást. Vagyis „kidobna az ablakon egy 950 millió forintos támogatást" (valójában 900 millióra tett javaslatot a fejlesztési tanács). A pályázati mizéria elhúzódásának felelősségét Balogh szintén a városvezetésre hárítja azzal, hogy gyorsabban mentek volna a dolgok, ha a tér 1,1 milliárdos terveit nem dolgozzák át 1,8 milliárdosra, ami nemcsak a pénzt, de az „időt is eszi".

Somogyi Tivadar és Németh Zoltán fideszes alpolgármesterek szerint Balogh József legelsősorban ott téved, hogy a terv „átdrágítása" nem a városvezetés szándéka volt, az eredeti tervek 760 millióról szóltak. „A regionális fejlesztési tanács új elnöke ezek szerint nem tudja, hogy a funkcióbővítéseket az ő elődje és az RFT írta elő számunkra, ráadásul a végösszeg sem 1,8, hanem 1,65 milliárd forint. Mivel Balogh József tagja volt akkor is az RFT-nek, odafigyelhetett volna" – mondja Németh Zoltán.
A két alpolgármester szerint a Széchenyi tér felújításával kapcsolatban már számos teljesítetlen ígéret hangzott el, így a volt polgármester feleslegesen kéri számon előre, hogy a „küszöbönálló döntést" nem várja ki a város a fedezet biztosításával. „Nem is tehetjük meg – hangsúlyozta Németh Zoltán –, mivel ez az utolsó határidő, amikor még technikai jellegű fedezetbiztosítással a közbeszerzési eljárások elindíthatók és a tér kivitelezése jövőre megtörténhet."

Látványterv: Nyugodt, sétára alkalmas városi tér az elképzelés.
Látványterv: Nyugodt, sétára alkalmas városi tér az elképzelés.

„Borkai Zsolt választási ígéretei között szerepelt a programban a felújítás, s ha adnak rá támogatást, ha nem, ezt meg fogjuk valósítani" – mondta Somogyi Tivadar. Németh Zoltán hozzátette: „Jelen pillanatban nem tehetünk mást: a közbeszerzési eljárást meg kell indítani ahhoz, hogy a kivitelezés elkezdődhessen. Természetesen ettől még örülnénk annak, ha kedvező döntés születne és a jövő évi költségvetést ez nem terhelné ilyen mértékben."

Ekkor az alpolgármester még jövő időben beszélt a tegnap esti közgyűlésről, azóta azonban a város el is fogadta Borkai Zsolt polgármester ezzel kapcsolatos javaslatát. Így Győr kötelezettséget vállalt a Széchenyi tér kivitelezéséhez 2009-re szükséges 518.600.000 forint biztosítására, a jövő költségvetés terhére. Ugyanígy előzetes kötelezettséget vállalt az önkormányzat a tér környező utcáinak felújítására, a csapadékvíz-elvezetési és közvilágítási munkákhoz szükséges 94.070.000 forintra.

(Németh Zoltán és Somogyi Tivadar összeállítást is készített az elmúlt négy évben megjelent cikkekből, alátámasztandó ezzel azt, hogy a késedelemért „nem a jelenlegi városvezetésre kell mutogatni".)

Olvasóink írták

 • 12. Korrekt 2008. szeptember 15. 13:22
  „Az szép, hogy valamit csináltak a térrel, de valójában mennyibe került és kiknek a zsebébe vándorólt a föle?

  ....na és a Honvéd utca stb ott van a vasut túlsófelén 500m-re a városházától, meg kell nézni, hogy hogyan néz ki.
  Ha ólcsóbban épitik a teret, jutott volna máshova is böven.”
 • 11. Oszkár 2008. június 14. 09:39
  „Mióta Borkai Zsolt a polgármester megy itt az úri muri. Ebbe hamar beletanult. Felesleges hóbortnak tartom a térre tervezett feszített víztükrű medencét. régi fideszes szlogen : " Merjünk nagyot álmodni! " Igaza van "szemüveg-" nek,Ha már megépítik, ennek feltétlenül a bencések elé kell kerülnie? Ja persze, így fog maga az épület visszatükröződni a víz felszínén! Egyébként írja meg valaki, hogy a Borkai úr által minden jogától megfosztott Németh Zoltánnak még mindig van beleszólási joga a különböző dolgokba.? Amíg itt műfűről meg medencéről ábrándoznak, a Szt. Vid utcában bokaficam nélkül nem lehet gyalogosan közlekedni a járda nélküli, kátyúkkal teli úton. kis virág szerint is vannak fontosabb dolgok.Igaz ezek kevésbé látványosak.Szép napot mindenkinek!”
 • 10. kis virag 2008. június 14. 07:23
  „Szeretném, ha ennyi pénze van a városnak, hogy a ménfőcsanaki óvodára is jutna. Hála istennek sok a gyerek. Másféléve igérgetnek, hogy lesz új óvoda. Semmi nem történik. 2 hónap - egy építkezéshez kevés - és itt az új oktatási év.”
 • 9. Fafnir 2008. június 13. 22:19
  „A szökőkutakat imádni fogják a galabok. Nem kell a dunáig repülniük inni, viszont ugyanúgy le fognak sz.rni mindenkit mint eddig. A vendéglátósok viszont valszeg utálni fogják az értelmetlenül a tér szélére helyezett teraszokat.
  Szerintem unalmas az egész, de összeségében bármit csinálnak azzal a térrel sokat nem árthatnak neki.”
 • 8. Józsefke 2008. június 13. 17:47
  „Legyünk már optimistábbak, végre tisztességesen kinéző terünk lesz, ahová érdemes lesz kimenni. Nem kellene ellendrukkernek lenni, azt inkább az EB-én kell gyakorolni.

  Remélem hamarosan elkészül a tér.”
 • 7. Bezske 2008. június 13. 12:57
  „Szökőkutakba sem ugrálnak be a gyerekek úszni tanulni - legalábbis az enyém az uszodába jár.
  Ha menni akar, majd mi szülők nem engedjük. Nekünk is tennünk kell valamit a környezetért, nemcsak a szomszédtól elvárni!”
 • 6. fgfg 2008. június 13. 11:59
  „A feszített víztükrű medencéket körbeveszik korláttal vagy majd a kisgyerekek ott tanulnak majd meg úszni?”
 • 5. adamw 2008. június 13. 11:40
  „Van példa a feszített víztükör alkalmazására szabadtéren, és nem kell tisztítani agyba főbe (Bp, Nemzeti Színház előtt).

  de emberek ! mi ez a pesszimizmus!
  Matriné már legszívesebben eltűntetné a teret?:D
  ha burkolt akor galambkaki
  ha zöld akkor meg kutyakaka... alapon?

  erre van kitalálva a seprés, a közterület felügyelet stb.

  :D kész.”
 • 4. szemüveg 2008. június 13. 11:22
  „matriné!
  Az észrevételeidet megtoldom: ,,a feszített medence" víztükre, amit a térre terveztek, néhány nap alatt bezöldül, a szél telehordja porral, levelekkel és egyéb szeméttel, vagy tisztítása, vegyszerezése naponta több ezer forintba fog kerülni.
  Arról nem beszélve, hogy ha már a térre tervezték, az ,,ücsörgők" mellett volna helye, nem a bencések ablaka alatt.

  Hiába: Rómában van a turistacsalogató Trévi-kút, Győrben lesz a turistariogató Révi-pocsolya.”
 • 3. Bezske 2008. június 13. 08:52
  „Tricse,
  Jajj hát oda a szomszédos éttermekből hozzák majd ki a rendelést. :D
  Én valahol komolyan ezt hallottam, amikor tervezésről volt szó.”
 • 2. tricse 2008. június 13. 08:43
  „Üdv!
  Én a képen zöldnek csak a fákat látom,viszont azok alatt a pavilonok alatt mik lesznek?---italkimérések,lacikonyhák vagy bizsustandok?
  Szerintem kellene egy szép,nagy szökőkút a közepére,körbe padok---de ha lehet az országzászlós emlékmű tervezőjét ne engedjék beleszólni:)”
 • 1. matriné 2008. június 13. 08:25
  „Hát lehet, hogy a közpénz saját erőként kell értelmezni. De az is lehet, hogy a nemrégen a "gyerk-kocsis radarozó" megtalálta a sajáterő forrását a masinájával? Magjegyzem nagyon szép a terv! A galambok biztosan ki fogják szépen piktorizni, sőt, ha lesz zöld terület, akkor megjelennek a kutya sétáltatók is! Természetesen ott is diszelegni fognak a végtermékeikkel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválnyitás és korlátozások

Győr - A Négy Évszak Fesztivál Nyár című programsorozat szombaton este 7 órakor kezdődik a Dunakapu… Tovább olvasom