Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ön szerint melyik a megye legjobb romkocsmája? Szavazzon!

Gázfröccs, Fecske presszó, Csillag presszó, TeráPia romkocsma, Éjjeli Műszak Romkocsma - hallott már ezekről a kocsmákról? Olvassa el cikkünket, aztán irány sörözni a legszimpatikusabb helyi romkocsmába!
A CNN is ajánlja a magyar romkocsmákat

A magyar sajtóban 2013 őszén jelent meg a hír, mely szerint már a CNN internetes oldala is turistalátványosságként ajánlgatja a magyar romkocsmákat.

Az első ránézésre lepusztult klubok, majd’ tíz éve határozzák meg a budapesti éjszakai életet, s a vendéglátási trend már vidéken is megjelent.

A bizarr berendezésbe beleférnek a kidobásra szánt fürdőkádak is  

Fogjon néhány ütött-kopott bútort, szedjen elő a padlásról minden lomot, gyűjtse össze a gyerekszobából az elnyűtt kacatokat, majd válogatás nélkül suvassza be őket egy tetszőleges méretű helyiségbe.

A bizarr berendezés mellett akár még egy kidobásra szánt fürdőkádat is elhelyezhet, vagy egy veterán, kos kormánnyal ellátott Csepel biciklit is lógathat a plafonról.

Sokan talán elképedve olvassák ezeket a sorokat, ha netán nem jártak volna napjaink legkedveltebb vendéglátó egységében, azaz romkocsmában.

Noha vidéken még ritkán nyílhat alkalmunk arra, hogy kávénkat ódon környezetben fogyasszuk el, a fővárosból elinduló divathullám kis túlzással forradalmasította a vendéglátást.


Életkép egy romkocsmából: értelmiségi fiatalok szívesen időznek pohár fekete, fröccs vagy sör mellett ezeken a helyeken - fotó: MTI
Életkép egy romkocsmából: értelmiségi fiatalok szívesen időznek pohár fekete, fröccs vagy sör mellett ezeken a helyeken - fotó: MTI


Az úttörő a Szimpla kert volt

Budapesten 2001-ben nyílt az első romkocsma, mely hamar közkedveltté vált. A négy bölcsészhallgató által kialakított Szimpla kert, inkább szórakozóhelynek, mint kocsmának felel meg.

Szerény tőkéjük miatt berendezésre nem igazán futotta, az üzemeltetéshez szükséges kezdeti költségeiket is főleg kölcsönökből finanszírozták.

Az általuk bérelt budapesti ház romos falai kiváló alapot szolgáltattak a magyar vendéglátóipari "találmánynak", s a sokszor maguk által készített tárgyak remekül feldobták a környezetet.

Az évek folyamán számos szórakozóhelyet, kávézót nyitottak a Szimpla kert mintájára. Mivel a turisták kezébe nem egy útikönyv akadhat, mely külön fejezetet szentel a szórakozás eme formájának, ne lepődjünk meg, ha magyar szót alig hallunk bennük.

Télen korcsolyapálya, nyáron fürdőhely is lehet romkocsma mellett

Talán éppen emiatt, a budapesti romkocsmák között akad olyan is, amely nemcsak jó italokat és ételt kínál, de ifjúsági szállót, azaz hostelt is működtet.

Sőt, az egyik hely tulajdonosa eljátszott a gondolattal, hogy télidőben korcsolyapályát működtessen, a nyári meleg ellen pedig fürdőzési lehetőséget biztosítson vendégeinek.

Irány a kisalföldi romkocsmák!

Ami a kisalföldi régiót illeti, több esetben tapasztalható, hogy a romkocsma meghatározás inkább reklámfogás. A stílust kevesen veszik komolyan, annak ellenére, hogy a kellékek beszerzése érdekében csupán a helyi lomi piacig kellene elfáradni.

Ugyanakkor lapunknak nyilatkozó romkocsma-tulajdonosok egyetértettek abban, hogy az egyedi elnevezés és dekoráció mellett, a versenytársakhoz képesti olcsó italkínálat is fontos, ami nem jár együtt a minőség elhanyagolásával.

A vidéki romkocsmákban közös, hogy elsősorban étel – és italkínálttal várják a vendégeket, szálláshelyként nem működnek, s a kulturális adalékot még csak elvétve hordozzák magukban.

Győrben még kevésbé honosodott meg a "romkocsma-kultúra"

Az egyik tulajdonos szerint, leginkább a fiatalok nyitottak a romkocsmázás élményére, s lévén Győr egyetemi város, az üzemeltetés felettébb jövedelmezőnek bizonyul.

Néhány megkérdezett egyetemi hallgató elismerte, hogy a hely jellege nagyban meghatározó, ami alapján törzshelyet választanak, akár tanulás, akár baráti beszélgetés céljából.

Győrben még kevésbé honosodott meg a "romkocsma-kultúra", de pár év alatt talán itt is ugyanolyan népszerűségre tesznek szert ezek a helyek, mint a fővárosban.

Aztán jöhetnek a Kőleveshez, Kuplunghoz vagy akár Élesztőhöz hasonló elnevezésű helyek; csakhogy a legszokatlanabbakat említsük a budapestiek közül.

Íme, a kisalfold.hu megyei omkocsma szemléje

Gázfröccs (Sopron, Deák tér 28.)
A soproni Gázfröccs méltán viseli a romkocsma jelzőt, hiszen kívül és belül is teljesülnek a stílusbeli követelmények. Az ételkínálatot úgynevezett "Streetfood" ételek alkotják, mely nem merül ki a strandbüfés pizza - és hamburgerválasztékban. Továbbá, - talán az országban egyedüliként - az alagsorban kialakításra került a BrainLab nevet viselő élő szabadulós játék. Érdemes nyomon követni a Gázfröccs programajánlatait, mert mindezen túl, olykor pinceszínházi előadást, vagy fotókiállítást is tartanak.

Fecske presszó (Győr, Hédervári utca 16.)
Az idei évtől, a csendháborítás elkerülése érdekében már nem tartanak önálló bulikat, ennek ellenére Győrben talán a Fecske adja vissza leginkább a romkocsmás hangulatot.

Csillag presszó (Győr, Csillag köz 6.)
Győr egyik sikátoros utcájában található kávézó, noha nem túl méretes, nagyon is csalogató egy baráti beszélgetés, vagy akár egy görbe este elindításához. Az alacsony árak miatt pedig nem csak az ott eltöltött idő, de a távozás pillanata is kellemes.

TeráPia romkocsma (Mosonmagyaróvár, Fő utca 18.)
Nem beszélhetünk tipikus romkocsmai berendezésről, ám a hely üzemeltetői sokrétű háziversenyek rendezésével próbálják emelni a TeráPia népszerűségét, alkalom adtán pedig még slam poetry esteket is rendeznek.

Éjjeli Műszak Romkocsma (Győr, Liszt Ferenc út 8.)
Végezetül, listánk dédelgetett zabigyereke az Éjjeli Műszak, melynek neve mellé inkább marketingfogásként toldották a romkocsma szót. A tulajdonos elmondása szerint, a Rómer-Ház közelsége miatt nem próbálkoznak rendezvények tartásával, hiszen e tekintetben nem kívánnak velük versenyezni. Ugyanakkor, elvétve találkozhatunk pár romkocsmai kellékkel, s talán a pincehelység hangulata is közelebb visz minket a valósághoz.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó az Audiban! Hat órán át vizsgálták a rendőrök a legnagyobb csarnokot

Egy férfihang közölte a rendőrséggel, hogy bombát helyeztek el a karosszéria-gyártó üzemben. Az… Tovább olvasom