Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ön szerint hol a legzajosabb Győr? Szavazzon!

66 millió forintos program segítségével hamarosan kiderül, hogy melyek Győr legzajosabb részei, utcái. A projekt részeként hivatalos zajtérkép is felkerül a világhálóra.

Hosszú távon csökkenhet Győrben a környezeti zajszennyezés egy európai uniós támogatással megvalósuló projekt révén, amelynek célja a kisalföldi megyeszékhely stratégiai zajtérképének elkészítése.

A 66 millió forint értékű programban intézkedési terv is születik majd, amely a zajcsökkentést célzó döntéseknek alapjául szolgálhat.

Az országban ez idáig csak Budapestre és vonzáskörzetére készítettek olyan jellegű zajtérképet, amilyet az előttünk lévő időszakban, Győrben terveznek megvalósítani – tudta meg portálunk.


Zajtérképen jelennek meg Győr zajos részei

A vonatkozó uniós irányelvnek és a hazai jogszabályi kötelezettségnek eleget tevő, szeptemberben elindult projekt eredményeként olyan adatbázis jön létre, amely áttekintő helyzetképet ad a megyeszékhely környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés.

A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülési és üzemi zajforrásokkal, külön-külön mérve a nappali és az éjszakai időszakokat.

A zajszámítási módszerek eltérőek lehetnek, közutak esetében például forgalomszámlálásokat is végeznek, és igyekeznek meghatározni azt is, hogy átlagosan milyen sebességgel haladnak adott útszakaszon a személygépkocsik, teherautók vagy az autóbuszok.

Az így nyert adatok alapján zajterhelési térképeken különböző színű 5dB-es zajszintgörbékkel mutatják be a zajjellemzőket, míg a küszöbértékek túllépését, az érintett lakosság számát, valamint az érintett intézményeket (iskola, kórház) úgynevezett konfliktustérképeken jelzik.

Mindenki számára elérhető lesz a zajtérkép az interneten

A stratégiai zajtérkép egy interaktív, akadálymentes honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz, így a győriek közvetlen információhoz juthatnak környezetük zajállapotáról.

A térképek alapján a szakemberek megállapítják, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és intézkedési tervet dolgoznak ki ennek kezelésére.

Az intézkedési tervnek figyelembe kell vennie Győr fejlesztési terveit, a városnak pedig egyéb tervek készítésénél a zajvédelem célkitűzéseit.

A "Győr stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése" című pályázatával a győri önkormányzat 63,1 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Programon belül, melyhez mintegy 3,3 millió forint önrészt biztosít.

Az intézkedési terv jövő márciusra készülhet el

Sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a zajtérkép és az intézkedési terv elkészítésére a megbízást a "Győr Zajtérkép 2012" Konzorcium nyerte el.

A konzorciumot a Geodéziai és Térképészeti Zrt. (konzorciumvezető), a VIBROCOMP Kft. és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. alkotják.

A szerződést már aláírták, melynek első ütemében 2012. március végéig készül el Győr város stratégiai zajtérképe, majd a második ütemben 2013. március végéig az ehhez kapcsolódó intézkedési terv.

A projekt része továbbá egy mobil zajmérő eszköz, valamint egy stratégiai zajszámító szoftvert és ennek kezelésére két nagy teljesítményű számítógép beszerzése is.


Rómában az ókorban is dübörgött és hangos volt a mindennapi élet

Akármennyire is meglepő, de az ókorban Róma kimondottan hangos városnak számított.

A jeles költőnek, Marcus Valerius Marsialisnak nem volt kétsége: az alvás a városban luxus, amit csak a nagyon gazdagok engedhetnek meg maguknak.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. háté 2012. február 22. 17:59
  „30. ikalav
  Gondoltam, utánanézek kicsit:
  1. Azért költenek rá, mert Eu direktíva alapján kormányrendeletileg kötelező ezt megcsinálni minden 100e-nél népesebb magyar városnak. Ez a kormányrendelet 2004-es !!! (280/2004. (X.20.) Kormányrendelet.

  -direktíva ~ irányelv, felsőbb utasítás, javaslat.
  Jó lenne rájönni, ezeknek/eu/ minden javaslata arról szól mire kell -elszórni,-elbaszarintani a pénz.
  Olyan dolgokra, amit normális emberi körülmények között nem valósítanának meg.
  Olyan dolgokra, ami az itt élők életkörülményeinek csak romlást hoznak nem javulást.
  Olyan dolgokra, hogy utóbb elmondhassa az uzsorás hatalom, nem tudtok gazdálkodni, elszórjátok a pénzt, majd mi felügyeljük ezentúl! /maguk-között kimondva:hülye rabszolgái!/”
 • 31. tricse 2012. február 22. 13:15
  „Kíváncsi lennék vajon a zajtérképen rajta lesz a mi házunk is,aminek a felső szintjein tökéletesen hallani a vasút összes zaját mivel légvonalban semmi nem áll közöttünk!:)Ja és persze a szórakozóhelyek dübörgését is,már hét közben is!! Még jó,hogy a toronyórán lehalkították a kongatást!:)))Pedig ha elmondom valakinek,hogy merre lakom,azonnal az az első reakció,hogy az egy csöndes hely! Az hát! A második emeletig kb.:) Bár ha belegondolok a mai óvodások zöme kissé abnormálisan tud üvöltözni,sikogatni és az sem túl felemelő amikor a jó időben az udvaron az óvónéni harmincadszor énekli ugyanazt a bugyuta dallamot!:)))Tehát az alsóbb szintek is meg vannak áldva! Ja és az Erika pékséges ebédhordó sofőr! Na az egy külön zajattraktőr!:))Viszont még mindig jobb mint buszmegálló mellett lakni,mert még ide is elhallatszik a "7-es járat a Virágpiac felé" szöveg,akkor mi lehet ott a közelben!:))”
 • 30. ikalav 2012. február 21. 22:52
  „Gondoltam, utánanézek kicsit:

  1. Azért költenek rá, mert Eu direktíva alapján kormányrendeletileg kötelező ezt megcsinálni minden 100e-nél népesebb magyar városnak. Ez a kormányrendelet 2004-es !!! (280/2004. (X.20.) Kormányrendelet.

  2. Lehetett választani: 100 % önerő vagy 95 % EU támogatás+5% önerő. Ti melyiket választottátok volna????

  3. Rövid leírás, hogyan készül: http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=47&hid=1520 Van rá egy jogszabály, lehet persze műszerrel méricskélni is,csak attól az még nem felel meg ennek a jogszabálynak.

  4. Nyílt közbeszerzés volt, az ár döntött. Akit érdekel, nézegesse a kozbeszerzes.hu-t, ha ért hozzá.

  5. Ezektől függetlenül igaz, hogy attól, hogy lesz zajtérkép meg intézkedési terv, még nem javul semmi. Csak így egy kicsit más - szerintem.”
 • 29. georgbob 2012. február 21. 19:56
  „Csanakon az egyik 6 lakásos házban. Az emberek itt állatok szintjén viselkednek...”
 • 28. sanci49 2012. február 21. 18:43
  „Még nincs elég káosz a városba a buszvonalak átrendezésével meg kéne mérni a Deák út forgalmát és lég szennyezettségét!!”
 • 27. Lacika62 2012. február 21. 18:08
  „Pappe!! Tökéletessen igazad van. Én ugyan is a Szigethyn lakom. még jó hogy korlátozták a kamion forgalmat csak nem eléggé!!!”
 • 26. pindla 2012. február 21. 17:21
  „Ha valakit érdekel, hogy ez miért drága, annak elmondom. Nincs semmi közöm a cégekhez, ezt a pénzmennyiséget én is sokallom, csak látom sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan is megy ez...
  Az egyik része a kiállok, hitelesített mérőműszerrel megmérem a zajt, ahogy tata is írta nem ez a költség benne. De ezt csak véges számú ponton lehet megtenni, a zajtérkép pedig a teljes területet lefedő, szintvonalakhoz hasonló elrendezésű térkép. Itt jön a második feladat, az interpolálás. Pontosabban nem is interpolálás (az még egyszerű), ez már inkább számítógépes modellezés, modellezni kell, hogy ha itt ennyi a zaj, ott meg annyi, akkor közte mennyi (nem méterekről, hanem 50-100 méterekről van szó, elzárt belső udvarokról, stb.).
  Nade a közte mennyit elég sok minden befolyásolja. Leginkább a tereptárgyak, az épületek magassága, tetők dőlésszöge, átjárók nyílása. Ez a harmadik része a dolgoknak és a legdrágább. Kell egy adatbázis, ami tartalmazza nagy vonalakban Győr 3D adatait.

  De az egészben nem is az a pláne, hogy a végén lesz egy 66 millió forintos térképünk, és ez hajde jó, hanem ha jól csinálták a közbeszerzést, akkor Győr megkapja a modellező programot is, amivel meg lehet vizsgálni a beavatkozások hatásait. Berajzolnak egy zajfogó falat, újrafuttatják a programot, megnézik mi a hatása. Egy szakaszon leveszik a forgalom sebességét 30km/h-ra, újrafuttatják, megnézik mi a hatása. Igazából ez a negyedik faktor az, ami magyarázattal szolgálhat, hogy miért is éri meg a milliós beruházás, ugyanis ha ez megvan a városnak, akkor a jövőben a hatásvizsgálatot nem kell minden egyes zajvédő beruházásnál megrendelnie újabb milliókért. Meglesz a városnak. Legalábbis ha volt szakember aki ilyen módon értelmes irányba tudta terelni a közbeszerzést. Persze ha nem ez a vége, akkor wc-n lehúzott pénz.”
 • 25. borsmenta 2012. február 21. 16:47
  „Hihetetlen, hogy milyen gazdag ez a város, mi mindenre van pénz. :(

  És hitetlen, hogy milyen baromságokra lehet pályázni.
  Szétrohad a sátoros uszoda. Hányingerkeltő a kórház összes mellékhelyisége, csakúgy, mint a rendelőintézetben lévők. Nincs beálló a buszmegállók jó részében, némelyik még lebetonozva sincs, sárban cuppognak az utasok. Az utak állapota tragikus. A vasútállomás és vidéki buszpályaudvar az ötvenes éveket idézi. Soroljuk?

  És a város zajszintet méret, zajtérképet készíttet jó sok pénzért. Sokadszor merül fel bennem, hogy van-e csak egyetlen olyan döntéshelyzetben lévő városi vezető, aki rendelkezik egy szikrányi józan paraszti ésszel... egyre kevésbé reménykedhetünk.

  Abba már belegondolni sem merek, hogy milyen hátsó szándék lehet a dolog mögött, kit és honnan tiltanak majd ki a mérés után, hogy alakítják át a közlekedést miatta, milyen területekre és mit építenek a vizsgálatra hivatkozva.”
 • 24. háté 2012. február 21. 16:40
  „-66 millió a nonprofit narancsnak!- ez olyan, mintha felmérnék merre ugatnak hangosabban a kutyák?
  Marha gazdagok vagyunk, hogy egy megrendelt zajtérképért fizessünk.
  Nagyon el kel gondolkodni a városvezetés beszámíthatóságán!”
 • 23. titokgyula 2012. február 21. 14:42
  „Ezért adtak pénzt?”
 • 22. acsali 2012. február 21. 14:12
  „Hol a legzajosabb Győr? Szerdán és pénteken éjszaka a győri homokos strandi lapos tanszék/Bahnhof/ önkormányzati büfé bérlemény környékén, a discó miatt.”
 • 21. Szerén 2012. február 21. 13:36
  „Nem tudom hol lehet a legzajosabb Győr, de biztosan vannak nagyon zajos részei.
  A 66 milliót teljesen felesleges kidobni, mert sem a tervtől, sem a felméréstől ugye nem lesz kevésbé zajos.
  A forgalmat egy közlekedésfelügyeletnek ismerni kell, a rendezvényeket pedig a szervezőknek.
  A tervet pedig az önkormányzatnál hivatalból kellene a havi járandóságáért elkészíteni az arra illetékesnek.
  Véleményem szerint amíg ilyen mondvacsinált pályázatosdit játszunk, addig folyik a pénz, de nem oda, ahova kell.
  Felháboritó!!!!”
 • 20. Coffee 2012. február 21. 13:17
  „Ha android-os telód van, akkor letöltesz pl. a Marketről egy Free sound meter progtramot és nem kerül semmibe!
  Max egy kis szabadídő. :)”
 • 19. Tabornok 2012. február 21. 11:51
  „"4. tati 2012.02.21. 07:54
  az én cégem a tizedéért is megméri," Tisztességes cég,annyiért mérné, mint a Te céged. Természetesen, aki a mérést elvégzi az is tisztességes, de megmondták neki, hogy a befolyt pénzből kinek, mennyit kell adnia.”
 • 18. Oreg35 2012. február 21. 11:50
  „17. goldboy
  Holló a holló szemét nem vájja ki!!!”
 • 17. goldboy 2012. február 21. 11:17
  „Gazdag város Győr! Miféle válság? Ha a haverokról van szó, semmi sem drága! A közösből pláne.. Hol van ilyenkor a hős budai kutató?”
 • 16. pappe 2012. február 21. 11:01
  „13-hoz: Kamerarendszer, belvárosi rendőrőrs... Csak éppen nincs aki intézkedjen.”
 • 15. egyszeri-ember 2012. február 21. 10:37
  „A rendezvények!

  Pl. BELVÁROS; SZENTIVÁNI FESZTIVÁL; BÚCSÚK; KONCERTEK; stb.

  Ezek, biztosan nem kerülnek fel a térképre, de intézkedés sem lesz arra, hogy csendesebbek legyenek, vagy más helyszíneken rendezzék, mondjuk a lakóövezeteken kívüli területeken!”
 • 14. farvik 2012. február 21. 09:46
  „Amúgy a költő neve MARTIALIS és nem Marsialis. Kéretik pontosan, ha már idézünk.”
 • 13. farvik 2012. február 21. 09:44
  „Baross út. Amikor éjjel a vonuló beszívott alakok ordítva tudnak csak beszélgetni, a kiscsajok és a nagyobbak síkítva, visongva vonulnak és néha egymást ütik leharcolt elemek, minden este 11-től reggel ötig. A csúcs a péntek-vasárnap. Élmény. Most még a hideg miatt csukva vannak az ablakok, de szerencsére jön a tavasz. Vele az utcazenészek is, egyik-másik szuper, de a többség elég idegesítő színvonalon és órákon át ugyamnazon a helyen produkálja magát. Meg a rendezvények, bormérő bódék és közönségük. Persze ez legalább nem környezetszennyező, kivéve ha az ablak alatti bormérő egységnél bagózók cigifüstje beszáll a szobába.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hideg: a Don-kanyart megjárt magyar katonák emlékére

A Don-kanyart megjárt győri Vitéz Szabó László összeállítása a háború pokláról az elhunyt bajtársak… Tovább olvasom