Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Ön szerint épüljön műfüves focipálya a győri Eötvös parkban? Szavazzon!

A győri Belváros egyik legszebb parkjában tucatnyi fát vágtak ki azért több mint egy éve, hogy műfüves focipálya épüljön. De egyelőre kapavágás nem történt.


15.43
11.45

"Mindhárom műfüves focipálya esetében megnyert támogatásról beszélünk. Az Eötvös parki pálya támogatási szerződésének megkötése várhatóan július közepén lesz, ezután kezdődhet a kivitelezés, és reményeink szerint, az új tanévre, tehát szeptemberre elkészül a pálya, amely így több száz gyerek sportolási lehetőségeit könnyíti meg a jövőben˝ - tájékoztatta a kisalfold.hu-t cikkünk megjelenése után Domanyik Eszter, a győri önkormányzat szóvivője.

Előzmények

A kisalfold.hu értesülései szerint tavaly tavasszal a Kazinczy-gimnázium előtti Eötvös parkban a Győr-Szol tucatnyi fát kivágott azért, hogy helyükön az önkormányzat - állítólag megnyert pályázat értelmében - műfüves focipályát építhessen.

A nem túlságosan nagy területű, ám annál szebb liget körülbelül harmadában estek a láncfűrész áldozatául a fák. A több mint 100 éves parkban több olyan fa is élt, mely elmúlt 60-65 éves.

Az 1914-es festményen a patinás gimnázium és az akkor születő park látható
Az 1914-es festményen a patinás gimnázium és az akkor születő park látható

Portálunk birtokába került a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal állásfoglalása a kivágott fák ügyében. Ebből világosan kiderül: az engedély nem volt jogerős, amikor a fák kivágása megtörtént.

A hivatalos jogi álláspont nélkül, józan paraszti ésszel sem nehéz arra a következtetésre jutni: minek több mint egy évvel korábban kivágni tucatnyi fát, amikor idén májusra sem készült el a műfüves focipálya?

Részlet a megyei Kormányhivatal hivatalos leveléből - kattinson a nagyobb képért
Részlet a megyei Kormányhivatal hivatalos leveléből - kattinson a nagyobb képért

Minderről a kisalfold.hu megkérdezte a győri Városháza és a Győr-Szol sajtósát is. Domanyik Eszter nem válaszolt felvetéseinkre - arra sem, hogy a műfüves focipálya egyáltalán megépül-e a jövőben? -, míg Ozsvárt Tamás elismerte a fakivágások tényét.

A Győr-Szol kommunikációs menedzsere általánosságban elmondta: "minden évben a győri Polgármesteri Hivatal Igazgatási Csoportja határozza meg, mely fákat kell kivágni. Az Eötvös–parkban kivágott fákat is ilyen határozat alapján vágta ki a Győr-Szol, előkészítve a leendő műfüves pálya építésének területét.

A fakivágási határozat mellett minden esetben rendelkeznek a pótlásról is. Tavaly több mint 500 fa elültetéséről gondoskodtunk. Ebből a legtöbb (103) Nádorvárosban kapott helyet, de a fapótlás minden városrészt érintett".


A letarolt fák egyike - fotók: Cseh Róbert

A győri Belvárosban nem először fordul elő, hogy teljesen feleslegesen vágtak ki fákat. 2011 májusában a kisalfold.hu elsőként számolt be arról, hogy a Petőfi híd alatti ingyenes parkolók számát 130 új parkolóval akarják bővíteni. Három éve harminc fát vágtak ki az elképzelés érdekében.

2013 januárjában derült ki biztosan, hogy nem épülnek újabb ingyenes parkolók a Petőfi-híd alatt. Sovány vigasz, hogy a kivágott fák helyett harminc csemetét ültetett el a területen a Győr-Szol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadás az eperföldek ellen - Szedd magad! több helyszínen a megyében

Rajkán két helyen, de Vámosszabadin és Mosonmagyaróváron is nyitva vannak az eperföldek. Mire… Tovább olvasom