Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Ön szerint 2030-ban milyen lesz Győr és Sopron?

Vajon hova fejlődhet 20 év múlva megyénk két legnagyobb városa? Épül addig Győrben és Sopronban 60 emeletes toronyház? Szavazzon.

A jövő a történelem kezdete óta felcsigázza az embereket.

Éppen ezért most egy virtuális kalandra hívjuk Olvasóinkat: próbáljuk meg együtt kitalálni milyen lesz 20 év múlva a megye két legnagyobb városa, Győr és Sopron?


You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Egy győri egyetemistát arról faggattunk, milyen lehet a megyeszékhely 2030-ban? Videó: Cseh Róbert.

Négy soproni szemével: a Hűség városa 2030-ban

Szalai Imre, egyetemi hallgató: Nehéz kérdés, igazából nem gondoltam még bele, hogy milyen lesz Sopron húsz év múlva.

Az biztos, hogy a város tovább fog terjeszkedni, s még több családi házas övezet alakul ki. Akkora még több autó közlekedik majd, így folyamatosak lesznek a dugók. Az ipart nézve jelentős bővülés nem várható, sokkal inkább a turizmus lesz a meghatározó, s még több bevásárlóközpont várja majd a vásárlókat.

2030-ban már euróval fizethetünk, emellett még szorosabb lesz a kapcsolatunk Ausztriával.

Vitéz Zoltán, alkalmazott: Arra az időre várhatóan befejeződik a belváros felújítása, a házak megszépítése. A Várkerületen sétálóutcák lesznek. Az már most is jó lenne, ha a fiatalok könnyebben tudnának munkát találni.

Kienzl Nóra, médiamenedzser: Virágos, újszerű és praktikus várost szeretnék. Sopron, már most is helyes kis város, ám az épületekre ráférne a felújítás. Továbbá fontos lenne, ha még tisztább lenne.

Varga Krisztina, projektmenedzser: Színesíteni kell a közösségi és a kulturális életet, s több turistacsalogató fesztivál is a város előnyére válna. Ezáltal új, különböző célcsoportok igényeit kielégítő szállodák, vendéglátó egységeket lehet építeni.

A meglévőket felújítanám, szolgáltatásokat bővíteném. Így új munka munkahelyeket is teremtenénk. Jó lenne, ha 20 év múlva több zöldterület, parkok, játszóterek között élhetnénk. S nem mellesleg kevesebb autóval találkoznánk a városban. A Várkerületen megszüntetném a forgalmat, ezzel létrejöhetnek a sétálóutcák.

A helyi kisebb vállalkozásokat kellene előtérbe helyezni, a külföldi multikkal szemben. A kosárlabda csapatainkat is nagyobb mértékben támogatnám, hiszen hazánkban Sopron a kosárlabda fellegvára.

Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megújuló energiaforrásra, amely nemcsak költséghatékony, hanem a környezetet is védi. 

Bátran írják meg megérzéseiket a hozzászólásokban, de győri és soproni "látomásaikat" elküldhetik a szeghalmi.balazs@kisalfold.hu e-mail címre.


Szavazzon Győr jövőjére!


Szavazzon Sopron jövőjére!


Természetesen véleményeikben szót ejthetnek a két város potenciális fejlődési pályáiról, gazdasági helyzetéről, s arról is, hogy a távoli jövőben milyen gondokkal, problémákkal szembesül majd elsősorban Győr és Sopron.

Lokális időutazásra fel!Üzenj Időkapszulában a jövőnek Győrben!

A hazai árampiac egyik legjelentősebb szereplője a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége jegyében, február végén indította el "Időkapszula" kampányát.

A március 5-e és 7-e között Győrbe érkező kampány során, az Árkád bevásárlóközpontban elhelyezett standoknál bárki megfogalmazhatja a jövő nemzedéknek szánt ígéretét: leírhatja vagy akár le is rajzolhatja, hogy mit tesz, és a jövőben mit vállal a környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.  


Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. látó 2010. március 10. 10:44
  „Sopron: Visszafizetjük az utolsó fillérig az adóssághegyeinket, a belváros nyüzsgő kis ékszerdobozként turisták százezreit fogadja éves szinten, kéreg vasút szállítja föld felett és alatt a polgárságot, szél és naperőművek biztosítják a város energiaigényét, a bolygó legvirágosabb címért szállunk versenyben, a városi vagyonkezelő költség hatékonyságban európai nagydíjat kap, a polgármesteri hivatal bérbead megüresedett irodákat, mivel már olyan hatékony ,hogy csupán néhány tucat kiválóan képzett és motivált köztisztviselő ellátja a feladatokat, a Közgyűlésbe csak közigazgatási vizsgával rendelkező politikusok ülnek, a Vasút melletti ipari parkban sorba állnak az innovatív cégek, már senki se bérrabszolga Ausztriában....Önök szerint így lesz?”
 • 49. info2009* 2010. március 09. 23:18
  „Nezzuk az elmult 20 evet. Hova fejlodott Sopron? A belvaros lerobbant, fustos, budos, lerobbant boltokkal ugyanakkor a multik ujabb es ujabb uzlethazakat huznak fel, ahol ugyanazt a selejtes arut aruljak ugyanazert a penzert. Mi varhato? A korgyuru megepitesevel teherautok tomege es gepkocsik tomege fog Sopron "korul" utazgatni, ami persze nem korul, mert addigra beepitik a kornyeket is. Tobb multi, tobb teherauto forgalom azokat kiszolgalni. A futes visszaall szenre es egyre tobb kemeny fogja okadni a fekete fustot (most is van eleg).
  Sopronban egyetlen munka van, es az elarusito es arufeltolto a multiknak vagy fodrasz, kozmetikus, fogorvos (mert a 340 prakszis nem eleg) es plasztikai sebesz. Azonban amint bevezetjuk az Eurot 2014-16-es kitudja mikor, az aruk es szolgaltatasok ara tobb lesz (az adok miatt is) mint Ausztriaban es akkor az osztrakok megszunnek idejarni es mi lesz a munkahelyekkel?
  Tehat jo lenne azon gondolkozni, hogy mibol fog Sopron megelni, ha nem lesz olcso es nem lesz forint? Talan itt az ideje minosegben gondolkozni...”
 • 48. fióka 2010. március 08. 09:57
  „milyen lessz elzárt gettókat építenek majd ,hogy elkülönítsék a társadalom azon tagjait akik nem képessek a normális életet élni a börtönök zsúfolásig lessznek a rablás az erőszak a gyilkosság egetverően megugrik.Nyilvánvalóvá válik a társadalmi osztályok aránybéli külömbsége a gazdagabb méggazdagabb lessz a szegény mégszegényebb törvényekkel korlátozzák majd a szabadságunkat akár a karhatalom beavatkozásával.A lehető legfiktívebb adólehetőségeket fogják kiszabni (PL:levegőadó) totális kizsákmányolás csinál az állam hát pár szóval ez várható ha kormáynuk vagy akár a fidesz lessz kormányon de addig se bírjuk mert össze fog omlani az ország.”
 • 47. pityesz 2010. március 08. 04:58
  „REMÉLEM LESZ 6 unokám 12 dédunokám.és mindegyiknek lesz munkája lakása,és nem az én nyugdijjamból
  akarnak megélni.”
 • 46. MotorosPista 2010. március 07. 10:34
  „Kicsit romosabb, mint most :))))”
 • 45. barcog 2010. március 07. 05:58
  „Először az a kérdés lesz-e Magyarország nevű állam 2030-ban. Győr ettől függetlenül lehet, de nem biztos hogy magyarok lakják és ők építenek 60 emeletes házakat. Vagy az itt ragadt magyarok hordják az építő anyagot, takarítják az építkezési törmeléket, hulladékot, napi 2dl aludtej és egy darab avas szalonna lesz a fizetésük.
  Összegezve a gazdaság és az ország mai helyzete alapján felesleges rózsaszínűre festeni a jövőt. Előbb Magyarország TUDATOS KIFOSZTÁSÁT, KÚLTÚRÁJÁNAK MEGSEMMISÍTÉSÉT KELLEN MEGÁLLÍTANI VALAHOGY.
  Úgy, hogy egy álomvilágot rajzolunk, és újra becsapjuk magunkat, nem lehet. Teljesen elfelejtettünk együtt gondolkodni, összefogni, az elmúlt 30 év alatt. Elvitatkozunk jobb és baloldali összezagyvált ideológiákon, EZZEL AZ UNOKÁINK JÖVŐJÉT, ESÉLYÉT IS TÖNKRE TESSZÜK.
  Ebben az az érdekes, hogy egy nyelvet beszélünk és mégsem akarjuk megérteni egymást. Annak hogy Győr és az ország is fejlődő pályára álljon politikai feltétele van: az eddig megosztó politikai "elitet" KI KELL SZAVAZNI A PARLAMENTBŐL!”
 • 44. blanyiza 2010. március 06. 16:35
  „ennyire pesszimisták lennénk? vagy ennyire realisták?”
 • 43. Sophia 2010. március 06. 14:38
  „Addigra már nem hallani magyarokról!”
 • 42. mauz 2010. március 06. 12:42
  „Ne aggódjanak a tanárok, naivak, ha azt hiszik, hogy 2030-ban szükség lesz akár egyre is. Magyar gyerek nem lesz, a többi meg már most sem jár iskolába. Óvoda dettó. Nyugdíjasgondozás? Miből? Csak mert senkinek nem lesz pénze beadni a fatert nyugdíjasotthonba (nyugdíj sem nagyon lesz).

  Hogy miért gondolom ezt? Mert a magyar tulajdonban lévő termelő üzemek, a magyar tőke, úgy ahogy van, megszűnt, illetve nem is volt. A multik meg addig lesznek itt, ameddig nekik megéri. 5 év? 10 év? És olyan bérért, amiért még éppen hajlandó az éhező nép dolgozni: a mindenkori aktuális éhbérért. Adózásuk öszes szaldója kb. nulla, így velük aztán nem vagyunk kint a kátyúból.

  Egészségügy már most is tragikus, ha az államilag finanszírozott ellátást nézzük, és ez csak sokkal rosszabb lesz. Halálos, áttétes daganatok vizsgálatára már most is több hónapos a várólista. És most még sokat költünk GDP arányosan egészségügyre!

  APEH, államigazgatás, rendőrség lesz az az 1 millió, akire gondoltam. Tanárok, óvónők, ápolónők mennek a levesbe.

  Igen, lesz egy-egy toronyház, Sopronban és Győrben is, de a többséget ez nem fogja lázba hozni.”
 • 41. sme 2010. március 06. 08:57
  „Sopronban soha, de soha nem voltak cigányok, mostanában sajnos egyre többet látni belőlük errefelé is. Özönlenek ide Kelet-Magyarországról. Rövid idő alatt megduplázódik a számuk. 2030-ra a burgesz osztrákok, meg a ribizlik mellett mi magyarok kissebbségben leszünk.”
 • 40. pityesz 2010. március 06. 06:57
  „Meg kell nézni,régi Győri képeket,.:Ebből ki indulva-Rengeteg autó lesz.Szlovák,Osztrák,lakosság .Fel újítót
  lakótelepeken Szlovák himnusz szol az iskolákban.Szabad hegyen Osztrák lakok élvezik a boldog nyugdíjas kort.
  A bennszülöttek élvezik a uralkodok cseléd szobái.”
 • 39. joebar 2010. március 05. 23:54
  „SEGIIJT A MAGYAR KISSEBBBSSÍGNEK MENNYIT ATTOK AKKÓ?”
 • 38. joebar 2010. március 05. 23:49
  „moderálva”
 • 37. uszda 2010. március 05. 23:02
  „Azért én kíványcsi lennék, hogy mennyire kapálóznának értünk a jelen helyzetben a "szomszédok".....
  Régebben még lett volna lehetőség, de már akkor sem a "Szavazattöbbség" döntött!!!......szerintem...”
 • 36. alise4 2010. március 05. 21:54
  „ilyen nem lesz.! 2012-ben itt a világvége..xDDDD”
 • 35. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 05. 20:56
  „#1Pityesz:Magyarország már nem fog létezni, hanem lesz helyette Új Izrael. Győr és Sopron pedig elcigányosodik....”
 • 34. Primax 2010. március 05. 20:20
  „A 60 emelet magas Orbán-szobor, na az lesz szép látvány 20 év múlva.
  Plusz a ló...”
 • 33. drdoc 2010. március 05. 18:54
  „Ez az időkapszula kampány egy nagy népbutítás! Ostoba Hollywood-i indíttatás! Amerika majmolás. Mégha akad is olyan, aki értelmeset bírna bele írni, vagy legalább olyan intelmeket, amit, valaha, valaki figyelembe is venne....

  Sopron meg nincs messze Ausztriától... távolságban nincs, de azért az is, csak a magyar gazdaság egészének része... Úgyhogy, akkor???

  2030-ra fizetős lesz a várost elkerülő szakasz is az M1-en...”
 • 32. Mankapunka 2010. március 05. 18:08
  „Mert ugye az M0-ás is politikai fogás volt anno,hogy MI MEGÉPÍTETTÜK. Látszik is rajta,hogy összecsapott munka.”
 • 31. Agent 2010. március 05. 18:00
  „"23. hozzászólás Sanci 2010.03.05. 11:20

  60 emeletes toronyház???
  Még normális elkerülő útja sincs Győr városának!!"

  Az ország összes nagyobb városa, beleértve a fővárost is, nagyon elégedett lenne egy győrihez hasonló elkerülő autópályával...te hol élsz?”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est zenével, borral

A Győri Filharmonikus Zenekar és hét civil szervezet összefogásával csütörtökön jótékonysági… Tovább olvasom