Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Ön mit szeret Győrben? És mit nem?

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, s ahogy az első cikkünkben, úgy most is ezt az „egyszerű" kérdést tesszük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben? Ezen a héten dr. Rechnitzer János, a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Intézetének vezetője válaszol.
Az MTA régiós igazgatója néhány éve, amikor még mostani cikksorozatunk ötlete sem fogalmazódott meg, sarkos véleményt fogalmazott meg Győr akkori helyzetéről, illetve a városvezetők felelősségéről. Nem véletlenül folytatjuk tehát dr. Rechnitzer Jánossal a múlt héten elkezdett stafétát, ahol két alapvető kérdésre kell válaszolni – mit szeret, illetve nem szeret Győrben –, de arra is felelnie kell mindenkinek, hogy az ellen, amit kritizál, mit tenne.

dr. Rechnitzer János
dr. Rechnitzer János

– Ön mit szeret Győrben?

– Most éppen a Széchenyi tér felújítását. Örülök, hogy harminc év után végre elindult egy folyamat.


– Azzal együtt is szereti, ami a térrel kapcsolatban történt?

– Igen, a „kultúrbotrány" szerintem egy média által felfújt esemény volt. Már régen fel kellett volna dolgozni s publikálni az eddig feltárt régészeti anyagokat, amelyek ott állnak a múzeumi raktárban. De erről senki nem beszél.

A Széchenyi tér átalakítását most szereti Győrben dr. Rechnitzer János.
A Széchenyi tér átalakítását most szereti Győrben dr. Rechnitzer János.

– Most ön igen. De akkor mit nem szeret Győrben?

– A belvárosi közlekedést, az irdatlan forgalmat és zsúfoltságot, s azt, hogy kevés a parkoló az autóknak.


– S mit tenne ez ellen? Jöjjenek a villamosok?

– Nem, nem! Én már kinőttem az álmodozásból. Forgalomkorlátozásra lenne szükség, a sétálóutcákat csak így lehetne felszabadítani az autós forgalomtól. Több parkolót kellene ezenkívül kialakítani. Különben lakhatatlanná válik a belváros. Nagyobb szigorra lenne szükség a város részéről, de nemcsak tőle várom a csodát, szükség van az emberek – az autósok – hozzáállására is. De a végére még hadd mondjak annyit: én imádom Győrt, csak itt tudnék élni.

Az állandó dugókat a belvárosban azonban kicsit sem kedveli. Fotó: Bertleff András
Az állandó dugókat a belvárosban azonban kicsit sem kedveli. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

 • 10. peppino1991 2009. május 09. 11:45
  „Hát elég gáz ha nem mersz sétálni a kossuth utcán se nappal se éjjel...nincs abban semmi hogyha ot sétálsz...nem1x sétáltam már és soha nem állitottak meg és nem kiabáltak meg semmi...Újváros-Kossuth utca nem az ott élő emberekkel van a baj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hanem hogy koszos és csak kicsit kéne odafigyelni...meg azok a házak is ráférni egy kis felújitás...meg több szemétszedő ember.
  na pacsi”
 • 9. Freehill 2009. május 09. 11:42
  „ASHER #4: mindenestől azért nem kellene eldózerolni a Kossuth utcát, mivel ez volt/lehetne Győr "második -*történelmi* belvárosa", amely hűen őrizhetné a múltat. Ezért - a környék általános "civilizálásán" kívül - inkább a régi épületek felújításában, a régi (általam csak fotókról, elbeszélésekből ismert) városi hangulat visszaállításában kellene gondolkodni. Természetesen új városrészekre/épületekre is szükség van, de ahol még valamilyen szinten megőrizhető a város történelmi múltja, ott arra kellene törekedni. Sajnos nem sok *városias jellegű* történeti része van Győrnek: gyakorlatilag a maroknyi belváros és az azt körülvevő városrészek belvároshoz közeli pereme. Aztán jönnek a lakótelepek és a falusias jellegű részek, amelyek nem tükröznek komoly nagyvárosi múltat, pedig a jövőben szerintem Győr jelentősége és mérete növekedni fog, amihez illene megfelelő alapokkal rendelkezni, hogy ne egy mesterségesen felfújt kisvárosnak tűnjön. (Ezen ne sértődjön meg senki, én is nagyon szeretem a várost és "én sem tudnék máshol élni", éppen a város érdekében írom ezeket.)”
 • 8. Freehill 2009. május 09. 11:28
  „"Jöjjenek a villamosok? - Nem, nem! Én már kinőttem az álmodozásból. Forgalomkorlátozásra lenne szükség, a sétálóutcákat csak így lehetne felszabadítani az autós forgalomtól. Több parkolót kellene ezenkívül kialakítani. Különben lakhatatlanná válik a belváros."

  Én ebben a gondolatsorban egy kis zavart látok. A belváros lakhatóságának fenntartása és ennek érdekében a forgalomkorlátozás rendben van. Viszont ehhez a koncepcióhoz nem újabb parkolóhelyek kialakítása (=még több autó bevonzása a belvárosba!), hanem sokkal inkább a villamos képzete illik! Amely megvalósítható, ha nem úgy állunk hozzá, hogy "á, ez csak álom, amely soha nem fog megvalósulni", mivel az ilyen hozzáállás önmaga akadályozza meg a megvalósulást. (Parkolókat persze ki kell alakítani, de nem a belvárosban, hanem azon kívül, ahol van hely, amely jól megközelíthető, és ahol át lehet szállni a megfelelő színvonalú közösségi közlekedésre.)”
 • 7. G.D 2009. május 08. 21:10
  „Kedves Elefánt!
  Azt a nyilatkozatot szívesen elolvasnám, remélem, hogy lesz rá lehetőségem. Ön akkor egy "látó" tehetségeivel rendelkezik. Messze van még 2020. Addig még minden történhet, ami ma még nem kiszámítható.
  Az élet útjai kifürkészhetetlenek.
  Baráti üdvözletem.”
 • 6. Elefánt 2009. május 08. 18:46
  „Kedves akadémikus úr!

  Nem kívánom nyílvánosan kétségbe vonni a Szécheniy tér régészeti eredményeiben, és a hozzá kapcsolódó események tényszerű ismeretében való jártasságát, sem a régészet terén való hozzáértését, csak annyit kívánok közölni, hogy a jövő héten Győr 2020-as évben várható gazdasági eredményeiről kértek tőlem tájékoztatást, és én Önhöz hasonló szakmai megalapozottsággal fogok nyilatkozni!

  Egyébként baráti üdvözlettel!”
 • 5. fortuna54 2009. május 08. 16:46
  „Csak a szépre emlékezem.”
 • 4. ASHER 2009. május 08. 12:06
  „amint eldozeroljak a kossuth utcat mindenestol,-rogton mindent szeretek ott!!!!
  kivetel a lajvorth gabriella!!!azt utalom es mindenhol!!!”
 • 3. győri01 2009. május 08. 09:47
  „A probléma csak az, ezzel az újvárosi "akcióval",hogy már nagyon régen meg kellett volna tenni,mert azóta sokan kikerültek onnan és mindenhová beszivárogtak.Sajnos nem sok ember mer végig menni sötétedés után a Kossuth utcán,persze világos nappal sem megnyugtató ott sétálni.Szegény Kossuth Lajos,ha tudná...”
 • 2. AHA. 2009. május 08. 07:50
  „Mire vagy kíváncsi elemér?
  Ez így jó ahogy van!
  Ha Újvárosra ledobnának egy atombombát, még a közbiztonság is okés lenne.
  Ezen még lehetne egy kicsit dolgozni!”
 • 1. elemér 2009. május 07. 21:55
  „Ezek a sinentuliak nem is ismerik Györt. Szólaljon már meg valaki ott él.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a víztorony

Győr - Ipari alpinisták dolgoznak az Erzsébet ligeti víztorony tetején, mely rövidesen kívül-belül… Tovább olvasom