Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Ön megszánja-e pár forinttal a hajléktalanokat?

Győr-Moson-Sopron megye – Ön adakozik-e karácsony előtt? Vagy egész évben kisegíti a rászorulókat, az utcán didergőket vagy a beteggyerekeket? Kifaggattuk minderről a győri járókelőket.


A jótékonykodás advent idején különösen népszerű.

Egy biztos: az utóbbi évtizedekben mind több pénzt szánunk adakozásra. Sok esetben olyan bajba jutott térségeken is segítünk, ahová jó eséllyel a magyarok többsége el sem jut soha.

Így könnyítenek a menedzserek a lelkükön?

Bizonyos vélemények szerint egyébként az egyre nagyobb jótékonykodási kedv világszerte a kapitalizmus "mellékterméke".

Rengeteg menedzser ugyanis így próbál a lelkén könnyíteni a mindennapi pénzhajhászás után.

S hogy látják mindezt a győri belvárosban sétálók? Kifaggattuk őket.

 

Akkor nemes a felajánlás, ha névtelen

Statisztikák szerint 1954 és 2008 között az átlag amerikai családok 150 százalékkal lettek gazdagabbak és 190 százalékkal növekedett az adakozás aránya.

Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik adakoznak, boldogabbak. Egészen pontosan 34 százalékkal nagyobb esélyük van a boldogságra.

Az adakozás erősíti a közösséget, növeli a gazdaságot és gazdagabbá teszi az országot.

Mivel az adakozást a családban látott példa és az erre nevelés által sajátítjuk el, nagyon fontos ezt szem előtt tartani a gyermekek szempontjából is.

Arthur Brooks, az American Enterprise kutatóintézet elnöke szerint akkor igazán nemes az adakozás, ha névtelen formában történik.

Olvasóink írták

 • 15. perdix 2008. december 15. 19:58
  „Napi 10 ezer.”
 • 14. perdix 2008. december 15. 19:58
  „Tavaly, Győrben Adyvárosban egy nő kéregetett. Az volt a trükkje, hogy adjak neki fémszázast az utcai telefon fülkébe, mert a beteg kisfiának kell haza telefonálnia. Adtam..utoljára....eljátszotta hogy hív, aztán 1 óra bevásárlás alatt sokunkal ugyanezt eljátszotta. Ha csak 12 óra alatt 100 an adnak, az havi 10 ezer forint. Mi nem keresünk ennyit......”
 • 13. Imcsi 2008. december 13. 11:21
  „Két éve történt: győri bevásárlóközpontnál leukémiás gyerekeknek gyűjtött valaki a parkolóban, adtam. Utána mentem a tatabányai bevásárlóközpontba, ahol szintén ugyanezzel jött hozzám egy férfi. Mondom neki, hogy a győri kollégájának már adtam pénzt, erre Ő, hogy adjak neki is, mert a pénz 10 %-a az övé lesz! Na, erre elszakadt a cérna: Te beteg gyerekeknek jutalékért gyűjtesz? Én meg azt hittem önkéntes, ingyenes ez a munka! Na, azóta utcán senkinek sem!”
 • 12. kisördög 2008. december 12. 18:40
  „adok adok,de tudom utánna megy bort venni : )) átver!”
 • 11. Judytka 2008. december 11. 20:42
  „Egyre kevésbé adok....mondhatni egyáltalán,eleinte adakozóbb voltam.Rég rájöttem már,hogy átverés...nekem se ad senki...100 forintjával éppen napi 5-600 forintot szórhatnék szét,mert már úton-útfélen kéregetnek.Baross út,bevásárló központok parkolója...stb.
  Egyszer éppen volt nálam egy pogácsa,odaadtam az "éhezőnek",éppen csak nem vágta hozzám...erről ennyit!”
 • 10. matriné 2008. december 11. 18:24
  „Általában a nagy városokban vajmi keveset törődnek a hajléktalanokkal! Amennyi közpénzt elvernek a hobbikra és a felesleges kivagyiságokra, képmutatásra akár minden hajléktatámnak lenne egy garzon bérlakása és munkája, ha mást nem közmunkát tudnának nekik adni. De addig míg olyanok a képviselők akik csupán kert ásást ajánl nekik feketén addig ez nem fog változni! Ezeknek az embereknek nem az alamizsna a segítés, hanem a normális törődés ami eben a városban is hiányzik az illetékeseknél!”
 • 9. 1olvasó 2008. december 11. 13:49
  „Mi is, főleg a párom szokott adni pénzt a kukázónak, hajléktalannak. De csak is akkor, ha látszik rajta, hogy nem a kocsmába fut vele. Azért ki lehet szűrni az ilyeneket. MTT-nek van igazsága. Sokan tudnának dolgozni de az nem tetszik nekik.Közeli hozzátartozóm rendszeresen kimegy a szállóra és alkalmi munkát ajánl, amit pénzzel, ennivalóval hálál meg. Hát húzzák a szájukat!!! Pedig életerős emberek! Az ilyen nem érdemel se sajnálatot, se segítséget!”
 • 8. MTT 2008. december 11. 13:18
  „Lehet, hogy szívtelennek tűnök, de kapnak ételt, melegedhetnek is, a Hajkétalanszállón alhatnak is. Tudatosítani kellene velük, hogy ez mind mind pénz....Aztán meg, seperni ők is tudnának, a belvárosra mindig ráférne a takarítás, kajáért cserébe, lehetne tevékenykedni. Ez most független gondolat az ünnepektől, - mivel adakozni sem csak akkor lehet, ha ünnep van. Elvből nem adok pénzt, mióta az üres bevásárlókocsit az apróért nem vitte vissza a Tescónál egy kéregető....Akkor miről is beszélünk? Szerintem egy nap alatt, legalább százan 100Ft-ot biztos adtak volna eképpen...De ha nem, - hát nem.”
 • 7. 49. 2008. december 11. 11:24
  „Élelmiszert nem fogadnak el, pénzt meg elvből nem adok.”
 • 6. Diákcsemege 2008. december 11. 10:52
  „Suzuki - munkaruha - koldulás - átvedlés - Suzuki és haza...a napi keresettel! Ő vajon segítségre szorul...figyeljünk jobban, hogy kit támogatunk...általában is!!!”
 • 5. buchanan 2008. december 11. 09:23
  „A jótékonyság ne csak adventkor legyen különösen népszerű”
 • 4. Primax 2008. december 11. 08:53
  „Szinte mindig adok egy százast nekik.
  Volt, hogy a "Gazdaságos" parkolójában egy üveg bort adtam.
  Az "erdélyi vagyok, nincs pénzem hazautazni"-aknak nem adok.
  Idejönni volt pénze ?”
 • 3. matriné 2008. december 11. 08:39
  „Talán kérdezzék meg a Győri Polgármestert. Ő biztosan tudna mondani valamit a hajléktalanok sorsáról és gyártásáról! Meri én hiába kérdeztem már majd egy hónapja írásban!”
 • 2. Nanu 2008. december 11. 08:30
  „Azért nem szólok hozzá mert győri cikk..”
 • 1. Agent 2008. december 11. 08:29
  „A "háromkisgyerekemvanotthonkéremadjonpárforintot", valamint a "háromnapjanemettem" szöveggel érkezőknek egy fillrért sem adok, az, aki "alkoholista vagyok és nincsen pénzem italra" szlogennel érkezik, az kap pénzt, díjazom az igazmondást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyatékos gyerekek sütöttek adventi mézeskalácsot

Győr – Nem akármilyen gyertyák, szőnyegek, agyagkerámiák és egyéb karácsonyi ajándékok… Tovább olvasom