Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ön kinek adja az adója egy százalékát? Szavazás

Tavaly megyénkben 106 457-en éltek adójuk egy százalékának felajánlásával. Idén május 21-ig dönthetünk arról, melyik szervezethez jusson adónk egy százaléka.

"A Nyugat-dunántúli Régióban a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallás teljesítése során 227.370 magánszemély tett rendelkező nyilatkozatot az adója egy százalékáról" - tudtuk a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivő Kovács Máriától.

"Ebből Győr-Moson-Sopron megyében 106 457, Vasban 59 386, míg Zalában 61 527 ajánlotta fel adójának egy százalékát" - tette hozzá Kovács Mária.

Az adózók egy vagy két nyilatkozatot tehettek, így a civil és az egyházi szervezetek/kiemelt költségvetési előirányzatok részére adott nyilatkozatok így alakultak az előző két évben:

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Mikor érvénytelen a nyilatkozat?  

Adója 1+1 százalékának felajánlásával ebben az évben is hozzájárulhat minden adózó a megjelölt civil szervezet, illetve egyház/költségvetési előirányzat céljainak megvalósításához.

A megjelölhető kiemelt költségvetési előirányzat 2012. évben – az előző évhez hasonlóan – a Nemzeti Tehetség Program (technikai szám: 1823).

A nyilatkozat érvénytelen, ha az 1 százalék alapjául szolgáló személyi jövedelemadóját az előírt határidőig nem fizette meg, a törvényben előírt határidőt (május 21.) követően küldte meg rendelkező nyilatkozatát, tévesen tüntette fel rendelkező nyilatkozatán a kedvezményezett adószámát, nem tett eleget bevallási kötelezettségének, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett, több civil szervezet adószámát, vagy több egyház technikai számát tüntette fel.

Az adózó nyilatkozatot az alábbi módokon juttathatja el az állami adóhatósághoz: az adóbevallási nyomtatvány részeként EGYSZA lapon (1153, 1153E), valamint a 1153ANY adónyilatkozathoz kapcsolt EGYSZA lapon, az adóbevallás elektronikus úton történő benyújtása esetén, a nyomtatvány részeként elektronikus úton, lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, elektronikus űrlapon, a bevallástól elkülönülten (11EGYSZA nyomtatványon).

A NAV honlapján megtalálható azon civil egyesületek listája, melyek idén jogosultak az egyszázalékos felajánlásokra, valamint a kedvezményezett civil szervezetek technikai számai, melyeket fel kell tüntetni az adóbevalláson. 


A győri állatmenhelyt fenntartó Emberek az Állatokért Alapítványnak hagyományosan sokan ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Fotó: Kisalföld-archívum.
A győri állatmenhelyt fenntartó Emberek az Állatokért Alapítványnak hagyományosan sokan ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Fotó: Kisalföld-archívum.

Május 21-ig van lehetőség dönteni az egy százalékról

"Azoknak az adózóknak is lehetősége van személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felajánlására, akik bevallási kötelezettségüknek munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget.

Ez esetben az adózónak a 11EGYSZA jelű formanyomtatványon, vagy azzal egyező adattartalmú lapon megtett rendelkező nyilatkozatát kell kinyomtatnia és lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve kell eljuttatnia a munkáltatójához legkésőbb 2012. május 11-ig.

A munkáltatónak 2012. május 21-ig kell a lezárt borítékokat sértetlenül átadni az adóhatóságnak.

Ha az adózó a bevallását már benyújtotta, és van befizetett adója, de nem rendelkezett adója 1+1 százalékáról, ezt 2012. május 21-ig még pótolhatja" - zárta szavait Kovács Mária.
Olvasóink írták

 • 12. arrabonai 2012. április 16. 15:55
  „Nem érdemes elfelejteni, hogy néhány száz éveg csak az egyházak hoztak létre egészségügyi és oktatási intézményeket. Nélkülük meglehet, hogy most nem írogatnánk... Időseknek, gyerekeknek, elesetteknek ma is számos helyen és módon segítenek. Persze egy ateista/kommunista múlttal bíró oszágban, ahol negyven év agymosásán mentek át generációk nem lehet csodálkozni azon, hogy a berögződések dolgoznak.”
 • 11. iq 2012. április 14. 18:55
  „SENKINEK ADJON AZ ÁLLAM VAN PÉZÜK DÖGIVEL INDITSÁK BE A JEGYBANK PRÉST MINT ANNÓ JELCIN ELNÖK PAPIR FESTÉK KLISÉ VAN A PÉNZT IS AZ EMBER GYÁTJA NEM AMENYBÖL HULL!!!”
 • 10. állampógár 2012. április 14. 13:17
  „Inkább bennhagytam matolcsinak.Úgyis alig van pénzük.Az egyházat meg soha sem támogatom.Semmi szükségük rá.”
 • 9. Scania 2012. április 13. 16:27
  „Milyen érdekes a Veszprémvarsányi Labdarúgó Egyesület nem is szerepel a NAV listáján és ők mégis hirdetik,hogy kérik az egy százalékot ami így végül az államé lesz!
  Gondolkodni kéne.”
 • 8. bellotto 2012. április 13. 13:52
  „még nem loptakeleget, kellene az adóm is? Így is, úgy is elviszik amit akarnak”
 • 7. Babybogyo86 2012. április 13. 13:07
  „Hiányos a lista. Egyiknek sem adom. Én olyannak adom idén, akit ismerek és tudom, hogy jó kezekben lesz. Az egyházaknak adnám a legutolsó sorban, mert aki nem dolgozik ne is egyék. Nem hiába mondta a következőket: "Jézus mondja Isten országa bennetek van és körülöttetek, nem fából és kőből épült házakban.
  Hasítsd szét a fát és én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz." Akinek nem megy az értelmezése az járjon csak az aranyozott templomokba és a lesötétített Mercedesekkel közlekedő papoknak adja a nehezen megkeresett pénzét.”
 • 6. tradermike 2012. április 13. 12:32
  „Említsük meg, hogy a kedvezményezettekről vannak listák a NAV honlapján. Amelyik egyház vagy civil szervezet nincs a listán, eleve nem kaphatja meg az 1%-ot. Ha pl valaki megszokásból ajánlja fel ugyanannak mint tavaly, vagy látott egy reklámot valahol, attól még nem biztos, hogy a NAV-nál idén is rajta van a kedvezményezettek listáján az érintett.
  <a href=´http://www.nav.gov.hu/data/cms226402/ERVENYES_CIVIL_KEDVEZMENYEZETTEK_asz_2011_20120322.pdf´>Katt</a>
  Egyébként egész mókás keresőszavakra is vannak találatok. Az Országház Dolgozóinak Horgász Egyesülete pl mindent visz :o)”
 • 5. Mankapunka 2012. április 13. 12:24
  „Én gazdagítom az államot. Úgyis kevés a lóvé,meg kell a költségvetéshez.”
 • 4. steke 2012. április 13. 11:52
  „Bárkinek, csak ne maradjon az állam zsebében.”
 • 3. AntiFricc 2012. április 13. 10:38
  „Én a Fehér Emberek Éljenek Magyarországon Egyesületnek adom.”
 • 2. Sárkányfűárus 2012. április 13. 09:39
  „Egyháznak biztos nem... tartsák el a hívek....”
 • 1. buggyant 2012. április 13. 09:37
  „nincs a szavazólistán minden lehetőség. Mindig ugyanannak adom, és az egyházról sem feledkezem meg. Pont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menyegző helyett temetés

Hatvannyolc évvel ezelőtt, 1944. április 13-án közel 350 tonna bombát dobtak a szövetséges légierő… Tovább olvasom