Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Ön hova dobja az elektromos hulladékot? A kukába? Ejnye! - Videó

Az elektromos hulladékok lakossági gyűjtését szorgalmazza két cég a győri ipari parkban. Telephelyükön a veszélyes anyagokat tartalmazó és egyéb más elektromos hulladék elhelyezési módját mutatták be.
A lakossági szelektív gyűjtés fontos része a hulladékgazdálkodásnak. A köztudatban egyre erősebben él a hulladékszigeteken elkülöníthető 4-5 féle gyűjtőedény, ahova üveget, kartonpapírt petpalackot dobhatunk ki.

Az ipari parkban tartott előadáson Simon Zsolt, az Electro Coord Kft begyűjtési koordinátora és Sárközy Imre, a Synflex kft ügyvezetője arról, hogy a napjainkban egyre jobban felhalmozódó elektronikai hulladékokat hogyan és hova helyezhetjük el környezettudatosan.

"Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés eléri az úniós átlagot. Nagyon fontos, hogy a lakosságot tájékoztassuk és rávegyük arra, hogy minél jobban védjék környezetüket a hulladékok megfelelő kezelésével" - mondta el Sárközi Imre.

drg
Hazánkban évente 120-130 ezer tonna e-hulladék termelődik. Ebből 40 ezer tonna kerül begyűjtésre 2009-ben. Az újrahasznosítás aránya növekedik.


A háztartásban keletkező elektrotechnikai hulladékok, mint például: fénycsövek, különböző izzók, fényforrások; használhatatlan háztartási berendezések; elemek elkölünítése a háztartási hulladéktól nagyon fontos. Ezekben az eszközökben rejlő, a környezetre fokozottan veszélyes anyagokat a feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani.

Az e-hulladékok gyűjtésére az elektromos készülékek gyártói egy házi, kartonpapírból készült gyűjtőedényt fejlesztettek ki.

Sárközi Imre és Simon Zsolt tartott előadást az elektronikai hulladékok lakossági elkülönítésének lehetőségeiről.
Sárközi Imre és Simon Zsolt tartott előadást az elektronikai hulladékok lakossági gyűjtésének lehetőségeiről.
A feleslegessé vált hulladékokból kinert közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyag visszaforgatható az ipari termelésbe. A begyűjtött mennyiség közel 85%-a hasznosítható újra.

"Cégünk Győr minden középiskolájába és lehetőség szerint, minden tanterembe is eljuttatott egy úgynevezett Jekko gyűjtődobozt, melybe a különböző elektromos hulladékokat gyűjhetik a diákok. A táska különböző fiókjaiba elemek, elhasznált fénycsövek, elromlott elektromos kütyük dobhatók" - fogalmazott Simon Zsolt. 

Az összegyűjtött hulladékot Győrben 32 gyűjtóponton 70 tárolóeszközbe helyezhetjük el. Gyűjtőpontokat nagyobb bevásárlóközpontokban, üzletházakban is találhatunk.

Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 9. pappe 2011. október 25. 09:23
  „Szép és jó elképzelés! Csak egy a baj vele: a magyar lakosság (tisztelet a kivételnek) még nem érett meg erre a szelektív gyűjtögetősdire...”
 • 8. Lívia66 2011. október 24. 23:06
  „Zsudiji . :) Nagy vagy. :)”
 • 7. Zsudiji 2011. október 24. 22:54
  „Hogyha valamitől meg akarok szabadulni... egyszerűen kiteszem az ajtó elé a folyosóra. 10 percen belül bottal üthetem a nyomát. Tankönyv nem érdekli őket...”
 • 6. Lívia66 2011. október 24. 22:52
  „karakter.Győrről beszélünk és nem budapestről ! :O
  Én még mindig nem értem, hogy akik itt kárognak azok miért nem viszik ingyen el a hulladékukat a telepre.”
 • 5. karakter 2011. október 24. 22:22
  „Csak úgy érdekességképpen itt lehet megtekinteni egy hulladékátvevő átvételi árait:
  http://www.fegroup.hu/atveteliarak.pdf”
 • 4. karakter 2011. október 24. 22:18
  „1. Dwatson
  A törött kompaktfénycsőből már lehet, hogy kijött a veszélyes anyag, és ezért nem veszik át.”
 • 3. Lívia66 2011. október 24. 21:18
  „Dwatson.Nem értem a proplémád. Az új sashegyi szeméttelepre azt viszel ki amit csak akarsz, csak egy Győr kártya kell hozzá.Gondolom neked is van. Mi már vittünk monitort , tévét, hűtőt és építési törmeléket is. Gond nélkül !!!”
 • 2. Lívia66 2011. október 24. 21:15
  „Ma a Vadvirág u. elején ( csanak ) a hulladék gyüjtőknél, a sörös dobozok közt egy monitort és egy 10 l.-es festékes dobozt találtam. Gratula a <moderálva> lelkületű szelektív gyüjtögetőnek.....”
 • 1. Dwatson 2011. október 24. 20:43
  „Nem elég hogy elhasznált gyűjtődobozokat helyeznek ki,még rá is írják hogy elhasznált!
  Vajon a horror szemétdíj fizetése mellett miért nem vihetünk ki a gyűjtőszigetre hiányos,bontott,doboz nélküli,vagy törött (leesett monitor,törött kompaktfénycső)elektromos eszközöket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VI. Cégtalálkozó – Az innováció, mint az üzleti siker záloga

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara a régió gazdasági életében meghatározónak tekintett üzletembereinek, vállalatvezetőinek Cégtalálkozót rendez. Tovább olvasom