Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Ön egyetért a győri közüzemek összevonásával? Szavazzon!

Cikkünkben bemutatunk működő, közüzemi holdingokat, s azt is megnéztük, mi szólhat a megacégbirodalom ellen. Videóval.


Mint köztudott: múlt csütörtökön a győri közgyűlés megszavazta a győri holdingot, amelyben egyesíteni fogják a Győri Kommunális Szolgáltató Kft-t, a Győri Hőszolgáltató Kft-t és az Inszol Zrt-t.Az elképzelések szerint a "megavállalat" ténylegesen 2011 végére működhet egységesen. A projekt irányítását Borkai Zsolt vállalta, aki több alkalommal is nyilatkozta: elsősorban spórolni lehet az összevonással, azaz jelentős költségeket megtakarítani.


Szavazzon!
Sopronban már évek óta holdingban működnek a közüzemek

A megye másik legnagyobb városában, Sopronban 2006 óta üzemel holding. (A közgyűlési döntés 2005-ben született erről.)

A Hűség városában egy mamutcégben működik a Távhő divízió, az Ingatlangazdálkodási divízió, a Szolgáltatási divízió, valamint Zöld- és Sportterület Gazdálkodási divízió.

Ezeken kívül a Sopron Holding Zrt.-hez tartozik egységként a Díjkönyvelés, a Közterülettisztítás és az Útkarbantartás, sőt, az Innovációs és Ipari Park is.

A Sopron Holding Zrt. működését eddig kisebb-nagyobb politikai szócsaták jellemezték, de nagyobb botrány nem történt. Ha csak azt nem számoljuk ide, hogy fűtés szempontjából évek óta országosan az egyik legdrágább város Sopron.

A soproniak legnagyobb gondja egyébként a holdinggal talán az, hogy korábban a belvárosban intézhették ügyes-bajos dolgaikat, most pedig a város szélére kénytelenek ezért utazni.


Mit mondanak a kritikusok a holdingról?

Az önkormányzati cégbirodalom építése egyes hangok szerint azért aggályos, mert szűkül a mindenkori ellenzék betekintési lehetősége a vállalkozások működésébe.

Ennél is nagyobb veszély - valamint kockázat -, hogy az önkormányzatok újabb és újabb kötelezettségvállalásra késztetik vállalkozásaikat, amelyeknek a költségvetési körből kivont tevékenységére már nem vonatkozik az önkormányzati törvény előírása. Ez ugyanis a saját bevétel éves előirányzatának legfeljebb 70 százalékában maximálja a helyhatóságok eladósodását.

Utóbbi veszélyre persze elsősorban nem a politikusok, hanem sokkal inkább a közgazdászok hívják fel a figyelmet.
 

  


Az első fecske debreceni volt

Az első magyar cégbirodalom megalapítása a Debrecen nevéhez fűződik; majd a Cívis Város után Eger, Székesfehérvár és Miskolc is összevonta közműveit.

A debreceni holding egyébként oly naggyá nőtt, hogy nem csupán más városokban, de még Erdélyben is megszerezte egyesközművek irányítását.

Ma már gyakorlatilag nincs olyan magyar város, ahol legalább elvi szinten fel ne vetették volna a holding létrehozását. Más kérdés persze, hogy ez az elmélet megvalósult-e a gyakorlatban.  Olvasóink írták

 • 13. gyugyu1 2009. november 04. 13:02
  „A cél egyszerű ! Hatalmas ellenőrizhetetlen szervezet létrehozása, a közpénzek felhasználásának megnehezitése, a pártfinanszirozás titkos utjainak elrejtése ! Mikor győrnek 13 tanácsi vállalata volt akkor sem volt nagyobb káosz a városi irányitásban !!! Majd jön a kövérlacibácsi azzal a szép nagy bajuszával oszt ,oszt !!”
 • 12. jokkajozsi 2009. november 03. 20:30
  „Én úgy gondolom most jött el az idő, hogy a Borkai úr a két évvel ezelőtti fiaskó után - a képviselői helyekért cserébe - benyújtsa a számlát a "kereszténydemokratáknak". Az összevonással sok minden nem fog változni az eddigi INSZOL igazgatóból vezérigazgató lesz a többiek pedig megmaradnak területi igazgatónak természetesen a "sleppel" együtt. A közös beszerzések összehangolt anyagi nyereségéről hülyeség beszélni -persze ha ezen nem az új autókat értjük- mert szerintem az összevonással kukából és koporsóból sem kell több fűteni is ugyanannyit kell és a kezelendő lakás sem lesz több. Néhány takarítót, portást esetleg elküldenek és tevékenységüket "kiszervezik", mint legutóbb az INSZOL-nál. Egyetlen haszna viszont biztosan lesz, sok- sok új hely a haveroknak, zsíros fizetéssel főosztályok és osztályok meg vezetőik. (Lásd INSZOL sajtóosztály.) A mi adóforintjainkból. A többek által emlegetett közgyűlési ellenőrzések hiányáról és nem beszélek, mert a választások után valószínű csak magukat ellenőrizhetik. Ez a társaság pedig nem olyan mint a "másik". Ők nem "t_jn_k oda ahonnan esznek". A sikerük titka is csak ennyi.”
 • 11. majkani 2009. november 03. 18:52
  „moderálva”
 • 10. majkani 2009. november 03. 18:50
  „Hogy a Barna és csapata hány ember életét tette tönkre a KOMSZOL-nál az nem számít a városvezetésnek? Miért húzzák a végrehajtást, ha már van döntés. Takarékoskodni is el lehet kezdeni előbb!”
 • 9. admen 2009. november 03. 17:59
  „Ha legalább 1/3 résznyivel csökken a vezetők, ill. irodisták száma, akkor még hasznos is lehet!! Bár nálunk semmi sem úgy sikerül, ahogy kellene.”
 • 8. öcsi561 2009. november 03. 17:01
  „Ha ennyire alkalmatlan a Komszol vezetése, a város miért nem lépett előbb?
  Ő a 100%-os tulajdonos!?”
 • 7. gelcsa 2009. november 03. 16:49
  „INSZOL? HOL VAN AZ RENDBEN?????? És a többi??????
  VIZSGÁLATOT, nagyon sürgősen, minden önkormányzati cégnél! Belső, külső, apeh, de még talán valkürt is!!!! Független vizsgálatot, számlázosokról, beszerzésekről, foglalkoztatásokról, kifizetésekről, alklamazásokról, és az alakított társaságaikról, társasházi takarítók elszámolásai, számlák????? vállalkozásokról.....csak úgy általánosságban de mindenről!”
 • 6. Tudós-1 2009. november 03. 14:23
  „Ezt már rég vártuk.
  A Győrhő és az INSZOL rendben van talán.
  Főleg a KOMSZOL miatt kellett meglépni. Ők a legnagyobb költségtermelői - az egy főre eső 0,5 vezetővel- a városnak.
  Ami ott folyt az utóbbi évben az pl. humánpolitikai téren országos csúcs. A több mint 50%-os fluktúáció magáért beszél.
  Olyan emberek voltak, vannak vezető pozícióban akik nem lehetnek meghatározói az új cégnek hozzá nemértésük miatt. Itt azokról van szó akik ma is ott dolgoznak.
  Jól működött a humánpolitika, mivel az értelmesebb, képzettebb és újításokat menedzselő munkatársaknak igy vagy úgy el kellett távozni.
  Az idő őket igazolta.
  Ők nem vettek részt a kialakult törvénytelen, szabálytalan, csalárd intézkedések garmadában. Ők nem voltak bárányok a "belső banya" vizsgálatai során. E sort sok vezető, alkalmazott, gépkocsivezető, rakodó és kisegítő dolgozó jegyzi. Mindegyikük a maguk szintjén jobbak, okosabbak voltak, mint az ott maradók.
  Csak vissza kell nézni a 2009. év KOMSZOL-os eseményeit.
  Bár az is igaz, hogy a maradékok között is voltak "játékosok". Azok akik kivitték, és ma is kiviszik a belső híreket. Érdek? Lehet. De beszélhetünk túlélésről is.
  A közeljövő el fogja dönteni ki lesz aki túl fogja élni a változásokat.
  Hajrá !!!!”
 • 5. arrabonem 2009. november 03. 09:17
  „FB tagok és egyéb járulékos élősködők száma se csökken?”
 • 4. kefefejű 2009. november 03. 08:12
  „Nem lesz kisebb a vízfej így sem. Csak az ügyvezető igazgatót ezentúl üzletág-igazgatónak fogják hívni. A sleppje (helyettesek, helyettes-helyettesek, alhelyettesek, póthelyettesek, iroda, seggnyalók, stb.) szintén megmarad. Egy dolog lesz ami megváltozik: a nevük.”
 • 3. igazságmondó 2009. november 03. 07:56
  „Nem mindegy ????? Igy is úgy is nagyon sokat fizetünk a szolgáltatásokért. A számlák összege nem lesz kevesebb !!!!!”
 • 2. janika 2009. november 03. 07:03
  „A koncon kevesebben osztozkodnak?”
 • 1. nasi12 2009. november 03. 04:50
  „Ha ez aszt jelenti, hogy ennyivel kevesebb sztárgázsis igazgató + helyettes, + titkárság, + stb + stb lesz, akkor minden OK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Érik a botrány´: Sopronban nem kapható, Győrben elfogyott a vakcina

Sopronban nem kapható, Győrben egyetlen nap alatt elfogyott a H1N1 elleni vakcina. A kisalfold.hu… Tovább olvasom