Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Olvasók írják mesekönyvünket!

Győr-Moson-Sopron - Már közel kilencven írás érkezett a Kisalföld néhány hete meghirdetett mesepályázatára. A szerzők közül megkérdezettek Budai Ilona népdalénekes, mesemondóval együtt vallják: a mese a szeretet műfaja.
A tervek szerint karácsonyi ajándéknak készül a Kisalföld nagy mesekönyve, amelybe olvasóink meséiből adunk közre egy gazdag csokorra valót. Olyan egyedi történetekből, amely a szerző alkotó képzeletének szüleménye, vagy esetleg a szülőktől, nagyszülőktől hallott mesét örökíti meg az elkövetkező nemzedékeknek. Alig néhány hete hirdettük meg lapunkban a pályázatot, a felhívásra már közel kilencven írás érkezett szerkesztőségünkbe. Közülük kettő Szentirmai Mária győri olvasónk tollából született.

Szentirmai Mária rajzokkal díszített meséivel.
Szentirmai Mária rajzokkal díszített meséivel.


– Karácsonykor gyakran mesével leptem meg gyerekeinket, amit férjem rajzaival „díszítettünk" – folytatta Szentirmai Mária. – Nem véletlen, hogy történeteim szereplői többször állatok, hiszen édesapám állatorvos volt, így életem meghatározó időszaka kutyák, lovak társaságában telt. Én magam is nagyon szeretem a magyar népmeséket, kamaszkoromig szinte alig olvastam mást. Türelemre tanítanak, reményre biztatnak, bölcsesség, derű sugárzik mindegyikből.

" Nem teljes annak az élete, aki a szülei vagy nagyszülei által elmondott mesék nélkül nő fel – vélekedett Szentirmai Mária.

Panaszra nem lehet oka Finszterné Horváth Hajnalka lányának és fiának sem. Ahogy a győrsövényházi fiatalasszony szavaiból kiderült: minden este saját képzeletéből elővarázsolt történetekkel „ringatta" álomba gyerekeit. A Kisalföld pályázata késztette arra, hogy meséit papírra vesse.

Finszterné Horváth Hajnalka
Finszterné Horváth Hajnalka


– A kisgyerek lelkéhez az egyik biztos kulcs a mese. A történet fő fonalát majd mindig a nap örömeihez, gondjaihoz, hangulatához igazítottam, még akkor is, ha a mesémben például egy medveboccsal vagy egy nyuszival történt valami. Egész más az olyan este, amely mindent feloldó együttléttel ér véget.

A felpéci születésű, Gyömöréről elszármazott Budai Ilona népdalénekes „hivatalból" (is) foglalkozik a mesékkel. A Magyar Örökség- és Széchenyi-díjas művész rendszeresen gyűjti, műsoraiban, könyveiben, lemezein adja közre a Kárpát-medence népdal- és népmesekincsét. Mikor a lapunk által meghirdetett pályázat kapcsán megkerestük, örömmel idézte fel gyerekkorát.

Budai Ilona népdalénekes.
Budai Ilona népdalénekes.

– A mese és a dal mindennapos volt nálunk. Édesanyám sokat énekelt, édesapám pedig a katonaság és a fogság alatt átélt történeteit, de akár a János vitézt is úgy mesélte, hogy kiszínezte azt saját képzeletével. Danolászás vagy mesehallgatás közben, hogy hasznosan teljen az idő, kukoricát morzsoltunk – emlékezett a jeles művész. – Erdélyi gyűjtőútjaimon, amikor „elfogyott" az ének, rendszerint kikapcsoltam a magnót. Aztán mikor utána érdekesebbnél érdekesebb történetek, mesék „jöttek" elő, azokat is felvettem és hazahoztam. Egy idő után a műsoraimat is úgy állítottam össze, hogy a népdalok közé – mikor észrevettem, hogy lanyhul a figyelem, megkezdődik a zsongás – „befűztem" egy-egy mesét, tréfás, tanulságos történetet. A szomjas szívű gyerekeknél és felnőtteknél van jövője a mesének, ahol mindent legyőz a szeretet, amelytől erősödik a lélek, mosoly virágzik az ajkakon. Aki mesél, az szeret, szereti azt, akivel megosztja csodás történeteit!

A Kisalföld nagy mesekönyve
Küldjön mesét, amely nem lehet másolt, valahol már megjelent történet, nem lehet hosszabb 4 gépelt oldalnál (ez körülbelül 7200 karakter)! Minden beküldőnek a nevét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt. Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, a néphiedelmek, a települési legendák. Beküldési határidő: szeptember 15. A beküldők közül a legjobbak értékes ajándék utazást nyerhetnek. A könyv (tervezett) megjelenési időpontja: 2008 karácsonya. Beküldési címek: postacím: 9002 Győr, Pf. 28, „Kisalföld/Mesekönyv-pályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu.

Olvasóink írták

 • 4. Josh 2008. július 17. 21:06
  „Matriné, rendesen belóg nálad a deszka...

  Adva van egy kedves ötlet, amiből igazi "helyi" ajándék születhet, és te - Moldovával szólva - megint siettél a szépen feldíszített asztal sarkára azt a kis darabka szart, amitől elmegy az embernek az étvágya az egésztől.

  Szégyelld magad.”
 • 3. matriné 2008. július 17. 09:18
  „Az újságírónak a valóságról illene írni, nem arról amit engedélyeznek neki! Különben a tükörbe néztél "Börönd Ödön?”
 • 2. Börönd Ödön 2008. július 17. 08:53
  „Te barom matriné!
  Az újságiró eleve mindig megélhetési volt. A politikusból ez a fajta csak most tenyészett ki és látható mód téged is átneveltek piszkálodóvá, kötekedővé, hülyévé. Remélem azért legalább jól érzed magad te ostonba seggfej!”
 • 1. matriné 2008. július 17. 08:03
  „Mi az a Kisalföld megélhetési munkatársai már az olvasók segítségét várják a meselírában? Már azokat sem merik írni saját maguk, vagy már azokat sem engedélyezik nekik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül Az otthon melege

Győr - Elkészült a megyei múzeum kályhásságtörténeti gyűjteményének otthona. A Kiss János utcai… Tovább olvasom