Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Olvasói kérdés: vissza lehet élni az engedéllyel?

Olvasói kérdés: Egy ismerősöm tavaly nyáron ígérte, hogy szerez nekem Ausztriában folyamatos munkát. A munkavállalói vízumhoz szükséges nyomtatványokat kitöltöttem, járulékra 50 eurót adtam neki.

Aztán elmondása szerint ötünk közül csak ketten kapták meg a munkavállalói engedélyt.

Sajnos az az érzésem, hogy kihasználva hiszékenységemet és a német nyelvi hiányosságomat más dolgozik a vízumommal vagy más célra használják adataimat, mert azóta sem láttam egy hivatalos papírt, csak az ismerősöm által előadott kifogásokat hallgatom.

Hogyan járhatok utána, hogy nevemmel, adataimmal, aláírásommal visszaélnek-e?

Az IGR (Régióközi Szakszervezeti Tanács) "Jövő a határtérségben" projektjének szakemberei adtak tájékoztatást, miszerint a munkavállalási engedélyt csak a munkáltató kérelmezheti.

Mielőtt arról az AMS (Arbeitsmarktservice), az osztrák munkaügyi központ határozatot hoz, úgynevezett előzetes munkaerő-piaci vizsgálatot köteles végezni. Utánanéz, van-e az adott állásra kiközvetíthető, munkanélküli segélyben részesülő osztrák, továbbá, hogy adott tartományban, járásban hány engedélyt adtak ki az adott ágazatban.

Annak esélye, hogy a munkáltatónál más dolgozik az olvasónk nevére kiállított engedéllyel, szakértőink szerint rendkívül kicsi, ezt ellenőrizni a munkáltató székhelye szerint illetékes AMS-nél lehet. Ezt április 30-ig teheti meg olvasónk, mert május 1-től a magyaroknak az osztrák munkavállaláshoz már nem lesz szükségük engedélyre.

– Az azonban gyanús, ha a munkavállalási engedély kérelmezéséhez már az AMS határozata előtt pénzt kérnek, mivel kibocsátásáig nincs illetékfizetési kötelezettség. Az ötven euró pedig jóval magasabb összeg, mint az illeték díja. Aki Ausztriában akar dolgozni, annak érdemes felvennie a kapcsolatot az osztrák munkáltatókkal.

A személyes ügyintézés nemcsak a munkakeresésnél hasznos, hanem más munka- és szociális ügyek intézésénél is, ugyanis az IGR-hez fordulók panaszai alapján leszűrhető az a tapasztalat, hogy az ajánlkozó közvetítők gyakran visszaélnek megbízóik bizalmával – javasolták a szakértők.

Olvasónk ügyvédhez is fordulhat, ha nem kapja vissza ötven euróját. További információk az ausztriai ügyintézésről a www.igr.at honlapon olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakparton fut majd az új út

A múlt héten írtunk arról, hogy a győri önkormányzat közbeszerzési eljárást indított a Dunakapu tér… Tovább olvasom