Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Olvasói kérdés: egy napon mennyi munka várható el?

Most pedig úgy akarják módosítani a munkaszerződésemet, hogy ha egy nap nem látogatok meg tizenöt boltot, akkor fizetésem egy részét levonják.

Területi képviselőként dolgozom, negyedországnyi területen járom az üzleteket munkaadóm termékeivel. Nemrég úgy módosították a munkaszerződésem, hogy amíg odaérek az első boltba és haza-
érek az utolsóból, az nem számít munkaidőnek. De nekem ez kétszer két-három órába is kerül naponta.

Most pedig úgy akarják módosítani a munkaszerződésemet, hogy ha egy nap nem látogatok meg tizenöt boltot, akkor fizetésem egy részét levonják. De fizikai képtelenség egy nap ennyi helyre elmenni, már az üzletek közti távolság miatt is. Mit tegyek? - szól Olvasónk kérdése.

Mivel a munkaszerződés-módosítást a munkavállalónak nem kötelessége aláírni, szakértőink tanácsa szerint olvasónk igyekezzen szóban egyezkedni, észérvekkel, tényekkel meggyőzni munkaadóját a teljesíthetetlen követelményekről.

Ha alá is írja az újabb módosítást, mert tart attól, hogy elküldik, elveszti munkáját, a szerződésnek az az előírása érvénytelen lesz, amit objektív okok miatt lehetetlen teljesíteni.

A munkavállaló emiatt bejelentést tehet a kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségén, a hatóság a dokumentumokat, a szerződéseket könnyen ellenőrizheti.

Szakértőink szerint a munkaidő tekintetében valószínűleg félreértésből módosították olvasónk szerződését. Ugyanis volt jogszabályváltozás nemrégiben ezzel kapcsolatosan és természetesen nem számít munkaidőnek, amíg például egy irodai dolgozó otthonából beér a munkahelyére, de ez nem vonatkoztatható így a területi képviseletet ellátókra.

Az fontos lehet, hogy mi szerepel munkaszerződésükben, fix munkaidő naponta nyolctól fél ötig, vagy rugalmas, kötetlen munkaidő. Utóbbi se lehet naponta több, mint 12 óra.

A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik, Molnár Ákos és Potyondi Antal adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

  • 1. nane 2013. január 07. 20:29
    „Hagyd a pi....ba a helyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irodába költözött az ÉFOÉSZ

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete átköltözött a Mester… Tovább olvasom