Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Olvasói kérdés: Csökkenhet a szabadság?

Előfordulhat, hogy közalkalmazottként kevesebb szabadság jár nekem, mint korábbi munkahelyemen, ahol nem közalkalmazottként dolgoztam? - teszi fel a kérdést olvasónk.
Előfordulhat, hogy közalkalmazottként kevesebb szabadság jár nekem, mint korábbi munkahelyemen, ahol nem közalkalmazottként dolgoztam? Mitől függ egy közalkalmazottnál a szabadság mértéke?

Dr. Jáki Katalin, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei ügyvivője adott tájékoztatást a témában.

Elmondta, hogy korábban A munka törvénykönyve vonatkozott olvasónkra, az abban meghatározottak szerinti szabadságot kellett kapnia és a szabadságként kapott napok száma az életkorától függött.

Új munkahelyén azonban a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény vonatkozik rá. Az alapján sorolják be fizetési osztályba és fokozatba, s ezektől függ nemcsak bére, szabadságának mértéke is.

A fizetési osztály a közalkalmazott végzettségétől, szakképzettségétől függ. Például alapfokú végzettséggel az A fizetési osztályba kerül, felsőfokú szakképzettséggel az E osztályba, az akadémiai doktori címmel rendelkezők pedig a legmagasabb, a J fizetési osztályba kerülnek. Az osztályba sorolt közalkalmazott fizetése a munkában eltöltött évek függvényében emelkedik a fizetési fokozatokban megadott szorzók szerint.

Mivel olvasónk nem járult hozzá adatai továbbadásához és közléséhez, azt nem tudja megmondani szakértőnk, pontosan mennyi szabadság jár neki. Azt azonban megemlítette, hogy ha például a törvény szerinti besorolása A1 lett, akkor előfordulhat, hogy jelenleg kevesebb szabadság jár neki, mint korábban.

Olvasóink írták

 • 10. mir 2012. július 12. 12:49
  „borsmenta

  Mivel szint minden ismerősöm ott dolgozik tudom hogy így van :)”
 • 9. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. július 12. 07:33
  „Ismét a jó magyar szokás, akit nem érint, annak nem fáj, vagy még tapsikol is hozzá, dögöljön a szomszéd lova... Az összes nyúzás ezért működhet, mert mindig csak egy csoportot érint és mindenki más tesz rá, nincs összetartás a különböző társadalmi csoportok között.”
 • 8. borsmenta 2012. július 11. 22:57
  „5. mir

  Ez nem így van.”
 • 7. borsmenta 2012. július 11. 22:55
  „1. Dwatson

  Az új munka tvkönyve nem vonatkozik a közalkalmazottakra.

  Az eredeti cikkhez: a probléma nem újkeletű, a KJT hatálybalépésétől így van. (Ha jól emlékszem, akkor 1992.)”
 • 6. himbi 2012. július 11. 21:01
  „4.NoBo!
  Szerintem is hagyjuk... Van olyan közalkalmazott ismerősöm akinek évente járna plusz 10 nap pótszabadság mivel ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen dolgozik és még mellette más egyéb az egészségét károsító tényező is fenn áll és mégsem kapja meg sok sok éve, ja és természetesen ki sem fizetik és az ezzel együtt járó csökkentett munkaidőt sem kapja meg. Úghyogy tényleg hagyjuk ezt a témát mindannak fényében, hogy nagyon is van oka sokuknak panaszra.”
 • 5. mir 2012. július 11. 16:29
  „NoBo

  Ugyanannyi szabadságuk van nekik is mint a magánszférában melózóknak.”
 • 4. NoBo 2012. július 11. 15:16
  „Közalkalmazottak kontra szabadság. Szerintem hagyjuk ezt a témát, mert e tekintetben nem panaszkodhatnak.”
 • 3. Madarász 2012. július 11. 14:53
  „1. Ez azért nem egészen így van, 20 nap alapszabadság, plusz a kornak megfelelő pótszabadságok, amitől akkor lehet eltérni, ha a kollektív szerződésben ez a lehetőség szerepel, kollektív szerződés viszont a cégek többségénél nincs.”
 • 2. kohnvektor 2012. július 11. 13:25
  „Érdekes lesz az a sok pedagógus és takarítónő az üres iskolákban nyáron! Esetleg fizetés nélküli szabadságot adnak majd az őszi és a téli szünetben is? Nem normális ez az ország!”
 • 1. Dwatson 2012. július 11. 11:34
  „Biztosan csökkenni fog,ha előbb nem akkor jövőre,ugyanis csak 20 nap mindenkinek ami jár,a többi adható,ha csak Orbán két hetes szabadsága alatt elő nem vesz egy régi cselédtörvényt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közösség érdeme

– Az életemhez köthető apró, de fontos momentumok motiváltak abban, hogy segítsem a… Tovább olvasom