Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Olvasói kérdés - Táppénz vagy szabadnap?

 A munkáltató által fizetett betegszabadság napjait vagyok kénytelen tölteni. Főnököm viszont azzal hívott fel, hogy a hétvégére ne írassak táppénzes papírt, pedig addigra nem gyógyulok meg. Ha nekem igazolva van a háziorvosom által a két hétvégi nap, akkor a főnököm kiírhat szabadnapot szombatra és vasárnapra? Aztán azt nyilván le akarja majd dolgoztatni. Kereskedelmi alkalmazott vagyok, így korábbi helyeimen is kellett hétvégenként dolgoznom és beteg is voltam már, de ilyet még nem tapasztaltam.– Arról, hogy meddig ad táppénzes papírt a munkavállalónak, az orvosa dönt a beteg állapota alapján. Ez nem munkaügyi, hanem egészségügyi kérdés. Ha pedig a doktor igazolása szerint a dolgozó szombatig nem gyógyult fel, ha a hétvége ideje alatt is táppénzre jogosult, akkor az erről szóló papírt kell leadnia a munkahelyén. Ha ezt megtette, a táppénze idejére nem lehet szabadnapot kiírni – tudatta Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) megyei titkára és hozzátette: ha ennek ellenére fizetési papírja alapján úgy véli olvasónk, hogy nem szabályszerűen számolták el szabadnapjait, táppénzét, akkor a munkaügyi felügyelőséghez fordulhat. Ha a KASZ tagja, akkor az érdekképviselettől is kérhet segítséget (96/512-720).

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2012. március 07. 08:52
    „Nem egészen!
    Ha szo-v nem dolgozik az ember, akkor pénteken a háziorvos dönthet úgy is, hogy szombattól munkaképes az illető, de úgy is, hogy csak hétfőtől. Az illetőnek így is, úgy is hétfőn kell legközelebb dolgozni mennie, viszont nem mindegy, hogy 2 napra teljes fizetést vagy táppénzt kap.”
  • 1. Madarász 2012. március 02. 10:57
    „Szerintem tök mindegy, hogy hétvégére van-e táppénzes papír, vagy nincs, ha úgy jön ki a munkarend, hogy az éppen szabadnap lenne, akkor az szabadnap és így is fogják számfejteni, ugyanis a betegszabadság 15 munkanap, ebből nem kell számolnia a szabadnapra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgazdálkodási terv újrapapírból

Az újrapapír világnapján a pazarló papírfogyasztásra, az újrapapír használatának környezetvédelmi… Tovább olvasom