Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Olvasói kérdés - Honnan jár a munkanélküli-ellátás?

Húsz éve dolgozom Ausztriában, eddig minden télen, amikor munkaadóm kijelentett bennünket, kaptuk a munkanélküli-járadékot kintről.

Mivel nincs állandó lakásunk az osztrákoknál, idén már nem kapunk munkanélkülit. Mit lehet tenni ez ügyben? Valóban nem jár nekünk a segély? Itthon nem merek bemenni a munkaügyi központba, mivel nem fizetek semmilyen járulékot Magyarországon. Ausztriában viszont igen.

Az "IGR – Jövő a határtérségben" szakszervezeti együttműködés révén működtetett projekt szakértője, dr. Szatmári Enikő jogász válasza szerint az uniós előírások értelmében abban az országban jár a munkanélküli-ellátás, ahol a kérelmező tényleges lakóhelye van.

Az osztrák hatóságok több tényező együttes vizsgálatával állapítják meg, hol lakik az igénylő ténylegesen és egyre szigorúbb ellenőrzéseket végeznek az ilyen kérdésekben, a bejelentett lakcímeken is.

Megnézik ugyanis, hogy a kérelmezőnek hol van bejelentett lakcíme, milyen jellegű az osztrák lakcíme, állandó vagy ideiglenes, és azt is, hogy milyen rendszámú gépjárművel közlekedik, milyen számlákat fizet Ausztriában.

Továbbá többek közt azt is, hogy vannak-e Magyarországon lakó hozzátartozói – felesége, férje, gyerekei –, ha igen, akkor milyen gyakran látogatja őket. Mindezek alapján döntenek arról, hogy a határon túl dolgozó magyar valóban erősebben kapcsolódik Ausztriához, mint Magyarországhoz, mert csak ebben az esetben jár neki osztrák munkanélküli-ellátás.

Ha az ingázó Magyarországon él – akár van bejelentett címe Ausztriában, akár nincs –, munkanélküli-ellátást Magyarországon igényelhet.

Aki jogosulatlanul igényel, kap ilyen járadékot Ausztriából – mert Magyarországon lakik és csak "papíron" él Ausztriában –, és ez kiderül, azt a pénz egyösszegű visszatérítésére kötelezik, továbbá szabálysértési bírságot szabhatnak ki rá és büntetőfeljelentéssel élhet a hatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő becsületesség Győrben - visszavitték a talált táskát

Készpénzzel és gyógyszerekkel teli táskát találtak a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai, amelyet hiánytalan tartalommal visszavitték a jogos tulajdonosnak.
Tovább olvasom