Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Olvasói felvetés: változatok felmondásra

Olvasói kérdés: Mikor megtudtam, hogy negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetek, másnap beadtam a felmondásom, hogy közös megegyezéssel menjek el a cégemtől, ahol 2004 novembere óta dolgozok.

Azt mondták, akkor mehetek el, ha vesznek fel helyettem embert. Vettek is fel, de nekem még dolgoznom kell és nem tudom, meddig - folytatta olvasónk.

– Kétféle módon hagyhatja el munkahelyét a dolgozó, pontosabban bonthatja fel munkaviszonyát – kezdték válaszukat az MSZOSZ munkaügyi szakértői, Potyondi Antal és Molnár Ákos. Az egyik megoldás lehet, hogy a munkavállaló szóban jelzi szándékát munkaadójának és javasolja, közös megegyezéssel szűnjön meg munkaszerződése.

Ebben az esetben annak feltételeiről a feleknek meg kell egyezniük, azt írásba kell foglalniuk, ami után már egyiküknek se lehet követelése a másikkal szemben. Ennek a megállapodásnak a része lehet például az azonnali kilépés, amit olvasónk szeretne elérni. Ha azonban erről nem tud megegyezni a munkáltatóval, akkor rendes felmondást kell beadnia, aminek a jogszabályok szerint velejárója a felmondási idő. Esetében ez 45 nap.

Ennek az időszaknak a ledolgozásához ragaszkodhat a munkaadó, de szabadságát is töltheti ezalatt a dolgozó. Persze, ha akar, el is tekinthet a felmondási idő letöltésétől, felmentheti az az alatti munkavégzéstől a cégvezetés olvasónkat, ezért javasolható, hogy kérelmezze ezt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendelés máshol, régi időben Győrben és Győrszentivánon

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény tájékoztatja a körzetben élőket, hogy a Győr,… Tovább olvasom