Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Olvadoznak a betétek kamatai

Ha valaki augusztusban lekötött félmillió forintot egy évre valamelyik banknál, jellemzően mintegy 8 ezer forint hozammal kecsegtették a 12 hónap végén.

Az összegből ráadásul alig marad valami, ha levonjuk a 16 százalékos kamatadót és a pénzfelvétellel járó tranzakciós illetéket. Nem túl vonzó tehát ez a megtakarítási lehetőség, ami annak a következménye, hogy a Magyar Nemzeti Bank bő két év alatt 7-ről 2,1 százalékra csökkentette az alapkamatot. Ezzel párhuzamosan a pénzintézetek is faragni kezdték saját ajánlataikat.


A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a pénzintézetek a látra szóló és folyószámlabetétek után 2012 augusztusában átlagosan 1,87, 2013 augusztusában 1,03 százalékos kamatot fizettek, most nyár végén viszont már csupán 0,5 százalékosat. A lekötött betétek esetében hasonló mértékű volt a visszaesés: bő két éve 6,54, tavaly a nyolcadik hónapban 3,23, idén augusztusban 1,62 százalékot tett ki az átlagkamat. Ennél az euróbetétek sem sokkal kevesebbet – 1,01 százalékot – fialnak.
Nem véletlen, hogy nagyon sokan elfordultak a klasszikus banki megtakarítási formáktól, hiszen a biztonságon kívül nem sok mindent kapnak pluszban ahhoz képest, mintha pénzüket a párnacihában tartanák. A jegybank adatai szerint a háztartások betétállománya 6673 milliárd forintra rúgott most augusztusban, ami egy év alatt 5,1, két év alatt 11,4 százalékos visszaesést jelent.

Nagy Bálinttól, a Pénzcentrum vezetőszerkesztőjétől azt kérdeztük, milyen megtakarítási formákat érdemes keresniük azoknak, akiknek van félretett pénzük. „Ez függ attól, ki mennyi kockázatot bír vagy akar elviselni. A tőzsdézés például nyilvánvalóan nagyobb rizikóval jár. Jó megoldás lehet a lakástakarék-pénztári számla nyitása a maximális havi húszezer forintos megtakarítással. Ehhez az állam harmincszázalékos támogatást ad, de csak akkor, ha az összeget például hitelkiváltásra, felújításra, építkezésre, lakásvásárlásra fordítják. Sokan az állampapírokat választják, amelyekben biztonságban van a befektetett pénz, és a banki kamatoknál magasabb hozamok érhetők el. Népszerűek a befektetési alapok is, amelyeknél vannak egészen biztonságos konstrukciók is. Az év végén rendszerint megnő az érdeklődés a tartós befektetési számlák iránt, ezek előnye, hogy nem kell kamatadót fizetni, hátránya viszont, hogy hosszú távra kell elköteleződni. Akinek nagyobb összeg áll rendelkezésére, annak érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni, hiszen akár hét százalék feletti éves hozamot is el tud érni" – fogalmazott a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen lesz a 2017-es olimpiai sportközpont Győrben! - videó, látványtervek

Jövő nyáron kezdődhet az új győri sportközpont építése az egykori Dózsa-pálya helyén. A költségvetés körülbelül öt milliárd forint lesz. Tovább olvasom