Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Olvadás a megyei munkaerőpiacon

Egyetlen hónap alatt több mint másfél ezerrel apadt a munkanélküliek száma a megyében. Továbbra is az itteni mutató a legkedvezőbb az egész országban.

Míg februárban 12.593-an, addig márciusban 11.044-en voltak állás nélkül Győr-Moson-Sopronban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss jelentéséből.

A különbség még nagyobb, ha a mostani számot nem az előző havival, hanem az előző évivel hasonlítjuk össze, 2011 márciusában ugyanis 14 ezernél is több munkanélkülit regisztráltak.

Igaz, a mostani adatokban még nincs benne a komáromi Nokia-gyár létszámleépítése, ami megyénkben 291 embert érint.

Kara Ákos győri parlamenti képviselő, az Országgyűlés Foglalkoztatási Bizottságának alelnöke a Kisalföld kérdésére elmondta: hazánkban az 5,4 százalékos Győr-Moson-Sopron megyei munkanélküliségi ráta a legjobb.

"A kedvező márciusi folyamatok mögött az ipar jó és kiegyensúlyozott teljesítménye, a szezonális álláslehetőségek bővülése, a közfoglalkoztatás és a téti Start-mintaprogram beindulása játszott szerepet.

Országos összevetésben elmondható, hogy a korábbi győri szakképzés-átalakítási lépéseknek is vannak látható hatásai" – tette hozzá Kara Ákos.

A felkínált állások közel kétharmadához alapfokú, mintegy ötödéhez szakmunkás-, kilencedéhez középiskolai, harmincadához felsőfokú végzettségű jelentkezőket vártak.

Pozitívum, hogy a hónap végén csaknem kétezer álláshely volt betöltetlen, ami 15 százalékkal haladja meg a februári számot.

A munkáltatók 2363 álláshelyet jelentettek be márciusban – több mint kétötöde volt közmunka –; ez hatszázalékos növekedést takar.

A felkínált állások közel kétharmadához alapfokú, mintegy ötödéhez szakmunkás-, kilencedéhez középiskolai, harmincadához felsőfokú végzettségű jelentkezőket vártak.

A bejelentések harmada a közigazgatás, ötöde a feldolgozóipar, tizede a mezőgazdaság, további hét százalék pedig az építőipar területéről származott.

A győri Audi-gyár által folyamatosan megjelölt hiányszakmák mellett többek között fémmegmunkálókat, összeszerelőket, karbantartókat kerestek, illetve kereskedelmi, építőmesteri, illetve vendéglátó-ipari foglalkozások betöltésére várták az érdeklődőket a cégek.

A munkaerőpiac javulását mutatja a csoportos létszámleépítésekben érintett munkavállalók számának csökkenése is. Ilyen intézkedés januárban 122, februárban 112, márciusban viszont mindössze 18 embert érintett a megyében.

Az országban 55 ezerrel csökkent az álláskeresők száma márciusban. A hónap végén 591 ezren voltak munka nélkül. A legnagyobb arányú visszaesést megyénken kívül az így is 16,9, illetve 26,5 százalékos munkanélküliségi rátájú Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jegyezték fel az előző hónaphoz viszonyítva. Az utóbbi két megyében a csökkenés szinte kizárólag a közmunkaprogramnak köszönhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedélye nem volt, de halfogásairól dicsekedett

Annyi halat fogott a Mosoni-Dunán egy férfi, hogy boltot látott el az állatokkal. Tovább olvasom