Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Öltöztesse fel télire a vízmérőt!

A téli időszak beállta előtt vízvezetékeinken számos óvintézkedést kell tennünk.
A vízaknában lévő vízmérőt még akkor is célszerű „felöltöztetni", beburkolni valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal, ha úgy gondoljuk, hogy elég mélyen helyezkedik el.

Érdemes mindenkinek felkészülni még a tél beállta előtt, hiszen a közműves ivóvíz ellátásról szóló 38/1995. (IV. 5.) Kormányrendelet a fogyasztót teszi felelőssé a vízmérő fagy elleni védelméért. Elsőként a vízmérő akna fedőlapját ellenőrizzük. Nem jó ha törött, hézagos, vagy nem takarja be teljesen az akna nyílást. Az akna alján lévő vízmérőt is célszerű letakarni.

Legegyszerűbb egy többrétegűre összehajtott építési fólia, de megfelel bármi más szigetelőanyag is. Lényeg, hogy ne nedvesedjen át, mert akkor átengedné a hideget. Aki biztosra akar menni, annak célszerű a vízaknát felül is szigetelni. Ehhez egy 4-5 cm vastag, méretére vágott hungarocell lappal az akna nyílását gondosan zárjuk le, erre kerüljön a fedőlap. Szeles, időben a kerti csap fém csövén keresztül is áthűlhet a vízmérő, ezért leürítés után érdemes a kerti csap vezetékét is becsomagolni, szigetelni. Télen a lakatlan, fűtetlen házak nagy veszélyben vannak, itt a tulajdonosnak számos óvintézkedést kell tenni a fagy ellen. Legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna felkészítése a fagyokra. Először az aknában zárjuk el a mérőtől az utca felé levő főcsapot.

A legtöbb elzárónál a kék fogantyút kell elfordítani a vezetékre merőleges irányba. A zárás után a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő csonknak, a fagyhatár alatti vezetékszakaszon - legtöbbször a vízaknában - kell lennie. Előfordulhat az is, hogy háromállású szelep van beépítve: nyitás, zárás és víztelenítés. Ha nincs víztelenítési lehetőségünk, feltétlenül alakíttassuk ki. Odabent a házban ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni.

A fagyveszély érintheti a bűzelzárókat is a megrekedt víz miatt. Kipumpálhatjuk a bent maradt vizet, vagy felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot tölthetünk a bűzelzárókba. A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét. Ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinthez közel (egy méternél kisebb távolságra) vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben. Ha esetleg elfagyna a vízmérő, vagy a vízvezeték, nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a szétroppant vezetékekből elfolyt víz díja is a fogyasztót terheli. Célszerű tehát mindenkinek gondosan felkészíteni vízvezetékeit, hogy senkit se érjen meglepetés tavasszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás: válaszadás már csak a biztosoknak

A megyében 115 ezer címen fejeződött be a népszámlálás a félidőben, azaz hétfőn délelőttig, ami 60 százalékos arányt jelent. Tovább olvasom