Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Oltanak a vírus és a cigaretta ellen

Sok változást hozott a november, akik ezt leginkább megérzik, azok a dízelt tankoló autósok, a dohányosok és a szeszes párlatok fogyasztói. De nem csak áremelések történtek, megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok és újdonság, hogy az erdőgazdálkodók is pályázhatnak uniós támogatásra.

Dohány, pálinka


Kezdjük a dohánytermékek és a pálinka jövedéki adójának emelésével, amellyel a jogalkotó a gyengébb minőségű italokat kívánja kiszorítani a piacról.

Ezt úgy teszi, hogy a párlatok jövedéki adóját – tiszta szeszre vetítve, hektoliterenként – az eddigi 276.100 forintról a gyümölcsalapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra, ám minden más párlatnál 414.150 forintra emelte. Magánfőzet esetében 50 liter alatt továbbra is adómentes a pálinka.

A cigaretta kiskereskedelmi eladási árra vetítve ezerdarabonként 18.080 forintról 19.530 forintra, cigaretta- és a pipadohány esetében pedig kilogrammonként 7860 forintról 8790 forintra emelkedett a jövedéki adó. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt.

A kereskedők kellő információ birtokában voltak ahhoz, hogy feltöltekezzenek például cigarettakészlettel, de ezt is csak úgy tehetik, hogy hatvan nap után nem adhatják el a régi zárjeggyel ellátott dohányterméket.

"A drasztikusabb mértékű áremelések után mindig csökkent a kereslet"

Tinka Péter, az egyik győr-kisbácsai kisáruház tulajdonosa elmondta: jelentős készlettel rendelkezik a hatvan napra, ami egyébként is ideális számára, mivel mindig igyekszik áremeléstől áremelésig tartani a készletet.

De hogy kitart-e addig, attól függ, mekkora lesz a roham a régi zárjegyű cigaretta iránt. Hozzátette egyébként: a drasztikusabb mértékű áremelések után mindig csökkent a kereslet, vagyis várható, hogy most is sokan leteszik a cigit.

Ami az alkoholt illeti, valószínű – mondja Tinka Péter –, hogy nem is fog rendelni már az új zárjegyű, silányabb minőségű szeszes italokból, mert nem lesz értelme.

Ha egy 500 forintos termék hetvenöt százalékkal megemelkedik – mert ötvennel drágítja a jövedéki adó, s ott az áfa, a kereskedői haszon –, akkor miért azt venné meg a vásárló, s nem a mellette álló, minőségibb párlatot, ami mondjuk 620-ról csak 690-re drágul – teszi hozzá az üzletvezető.

Nyerőgépek, gázolaj, influenza

A novemberrel kapott csomag része a játéktermi drágítás is: a pénznyerő automaták adója az eddigi havi 100 ezer forintról ötszörösére, tehát félmillió forintra emelkedett, s a kaszinóknak november 1-jétől a 900 ezer forint feletti negyedéves bevételük 20 százalékát is be kell fizetniük.

A gázolaj jövedéki adójának 13 forintos emeléséről már hírt adtunk, ez 16 forinttal drágította a dízelt, aminek literjéért 418–429 forintot kérnek.

Fontos változás, hogy az erdőgazdálkodók is pályázhatnak uniós támogatásra. Tovább megérkeztek megyénkbe is az influenza elleni oltóanyagok, amelyet a veszélyeztetett körbe tartozók ingyen kérhetnek háziorvosuktól.

Ez a kör ugyanaz, mint korábban: a krónikus betegek, a várandósok, az egészségügyi, szociális intézetben dolgozók és a 65 éven felüliek. Dr. Széles Klára járványügyi osztályvezetőtől megtudtuk: összesen 51 ezer oltóanyag jut a megyei házorvosokhoz és intézményekhez, így valószínű, hogy a e héttől tudnak oltást kérni a betegek.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeri-ember 2011. november 07. 11:45
    „T. Cikkíró!

    Mivel oltanak - mint a címben is szerepel - cigaretta ellen?! :( :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eva Rhodes-ügy: jogerős ítélet decemberben?

Egy hónap múlva születhet jogerős ítélet Eva Rhodes meggyilkolásának ügyében, december 6-ra tűzte… Tovább olvasom