Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Olimpikonok aláírásait gyűjti

Az athéni olimpia kezdetéig 642 magyar versenyző szerzett érmet a legrangosabb sportrendezvényen. A hétvégén befejeződött játékokon 37 honfitársunk jutott medáliához, közülük 22 sportolónak sikerült ismételni – konstatálta örömmel Murányi Károly, aki katalogizálva gyűjti büszkeségeink aláírásait.
A győri férfi természetesen ellátogatott hétfőn a fővárosi Puskás Ferenc Stadion melletti rendezvénycsarnokba, ahol a szurkolók forró hangulatban köszöntötték az aranygéppel érkezett olimpikonokat. Murányi Károly élt a lehetőséggel, Simon Róbert barátja segítségével azonnal elkezdte bezsebelni az értékes szignókat. Tizenöten első alkalommal – s remélhetőleg nem utoljára – szereztek érmet, s közülük Gyurta Dániel, Kővágó Zoltán, Boczkó Gábor, Krutzler Eszter és Kozmann György aláírását nem sikerült sajnos a „premieren" megszerezni. A hiányzó öt sportolóval minden bizonnyal hamarosan fel tudja venni a kapcsolatot a gyűjtő, s úgy a mindenkori 657 érmes honfitársunk közül 71 elhunyt kiválóság kivételével mindenkinek az aláírása megtalálható lesz a különleges katalógusban.

A megszállott gyűjtő Bibliája egy Sydney után kiadott vastag olimpiai almanach, amelyben 1896-tól kezdve, a külföldi versenyzőkkel közösen vannak felsorolva érmeseink. Az aláírás-gyűjtemény a külföldiekkel közösen már 4500 darabból áll! Murányi Károly sportimádata onnan datál, hogy több évig versenyszerűen teniszezett, s miután abbahagyta az aktív mozgást, úgy érezte, feltétlenül szükséges, hogy valamilyen kötődése maradjon a sporthoz: A4-es kartonlapon gyűjti a fotókat, amelynek alján húzódik az autogram.

Murányi Károly hangsúlyozta, ha a sportpályán elért érmeink mennyiségét a NOB két aranyéremmel és az egy ezüsttel nem „nettósítja" a zöldasztal mellett, akkor a 23 újkori olimpiai játékok közül a mostani a hatodik legsikeresebb lett volna. Persze a „bruttó" mennyiség is igencsak elmaradna az 1952-ben Helsinkiben szerzett 16 aranytól. A képzeletbeli dobogóra még 11 arannyal a ’92-es barcelonai és a ’88-as szöuli olimpiai csapat „állhatna fel". Előbbi javára az dönt, hogy amíg a katalán városban 12 ezüst mellett 7 bronzot szereztünk, addig a Távol-Keleten 6 ezüst és 6 bronz jutott. Az érmek mennyiségében idén pontosan a sydneyi teljesítményünket ismételtük meg. Azonban az athéni csapat felé billen a mérleg nyelve, hiszen a helyezésekért járó „segédpontokból" többet szereztek, így jön össze a mostani olimpiai csapat 9. helyezése.
Viccesen megállapítható: a magyarok már több mint egy évszázada franciafóbiában szenvednek. Ezt az is alátámasztja, leggyengébben a párizsi olimpián szerepeltünk 1900-ban, mindössze egy aranyat sikerült szereznünk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulnak és dolgoznak

Egy sikertelen felvételi akár az élet első pofonjaként is felfogható. Az újrafelvételizők azonban… Tovább olvasom