Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Olcsópiac: Kiskútról Kiskútra költözhet?

Győr - Lehet, hogy néhány héten belül új helyre költözik a Kiskút ligeti olcsópiac, igaz, ezúttal csak néhány métert kell odébb menniük a vásárlóknak. A jelenlegi „piactérre" a héten lejár a működési engedély, egy új üzemeltető a kemping területén szeretne piacot nyitni.
Nem esemény nélküli a sokak által kedvelt győri olcsópiac története: miután tavaly Bácsáról költöznie kellett, az állatkert mellett nyílt meg újra; volt, hogy engedély hiányában a rendőrség oszlatta szét, máskor azért került veszélybe, mert üzemeltetője késve fizette ki a területért kért bérleti díjat.

Most újabb fejezetéhez érkezett a történet: ma lejár a piac működési engedélye, újat pedig eddig nem kapott az önkormányzattól az üzemeltető Contender Kft.

Vagyis ha holnap kinyitja a piacot, azt már engedély nélkül teszi.
Időközben egy másik vállalkozás is jelezte, szívesen nyitna hasonló piacot, alig néhány száz méterrel arrébb, a kemping területén, s erre áprilisban engedélyt is kért a győri önkormányzattól. A terület, amely egyébként magántulajdonban van, s a ZO-Market Kft. bérli, ideális lenne a célra. Közel egy hektáron kulturált körülmények várnák az árusokat, s megoldást kínálna a piaccal felmerült problémákra is. Többek között a parkolóhelyzetre, az állatkert mellett ugyanis nincs elég parkoló, míg a kempingnél háromszáz kocsit tudnának „fogadni". Állandó probléma az is, hogy az olcsópiac kiszorította az állatkert melletti térről az évtizedek óta működő hagyományos kisállatvásárt – ami egyébként a Dunántúl egyik legkomolyabb ilyen rendezvénye –, ráadásul a térre tervezik a vadaspark új főbejáratának kialakítását is. A cél olyan pihenőterület kialakítása, mint amilyen a veszprémi állatkertbe látogatókat is várja.
Úgy tudjuk, a kemping területét a Contender Kft. is kinézte magának, tárgyalt is a kezelőjével, de megállapodás végül nem született – így vehette bérbe a konkurencia.

Nem esemény nélküli a sokak által kedvelt győri olcsópiac története. (Illusztráció)
Nem esemény nélküli a sokak által kedvelt győri olcsópiac története. (Illusztráció)

A piac(ok) engedélyeztetéséhez a kötelező szakhatósági – például ÁNTSZ- és katasztrófavédelmi – hozzájárulás mellett főépítészi állásfoglalásra is szükség van, arról, hogy az érintett területek beleillenek-e az önkormányzat városfejlesztési elképzeléseibe. Révi Zsolt győri főépítész a városstratégiai bizottság véleményét kérte az ügyben, amely – Ferenczi Lajossal, a városrész önkormányzati képviselőjével egyetértésben – egyöntetűen fogalmazta meg álláspontját. Ez egybecseng a főépítészével: átmeneti jelleggel mindkét terület alkalmas piac tartására, városszerkezeti szempontból azonban inkább a kemping területe támogatandó, elsősorban az állatkert és annak látogatói miatt. Hosszú távon pedig egyik sem.

Mivel a Kiskút liget és környéke szabadidős, rekreációs területként szerepel Győr távlati stratégiájában, 2009 májusáig működhet piac a környéken.

Pontosabban, ha akkor még éppen nem lesznek aktuális fejlesztési elképzelései a városnak a területen, ez az engedély évente, tetszőleges ideig meghosszabbítható. A jelenlegi piaci területet kezelő állatkert igazgatója, dr. Andréka György is a „kempinges" verziót támogatja.
– Így a piac hozta 15–20 százalékos vasárnapi látogatószám-emelkedésről sem kell lemondanunk, a saját területünket is az eredeti célra használhatjuk, s a nagy múltú kisállatvásár is a helyén maradhat – mondta az igazgató.

Kedden helyszíni szemlét tartott az önkormányzat és az érintett szervezetek – többek között az ÁNTSZ, a rendőrség és a közútkezelő – a kemping területén. Lévai Zoltánné, a bérlő ZO-Market Kft. vezetője azt ígéri, amint kézhez kapják a működési engedélyt, azonnal tudnak nyitni, a piacozók nagy része már jelezte árusítási szándékát.

– Több mint húszéves piacos múlttal évek óta keressük a megfelelő területet, a Bercsényi ligettől a volt gokartpályáig számos helyről érdeklődtünk, de nagyon kevés a megfelelő, „szolgáltatóövezet" besorolású terület a városban, s volt olyan is, hogy a tulajdonosokon bukott meg a dolog. Most megtaláltuk az ideális helyet, ahol 70–100 árusnak tudunk megfelelő területet biztosítani. Egy biztos, csak legálisan, az összes szükséges engedély birtokában nyitunk ki.

A döntés az önkormányzat közigazgatási osztályának kezében van, egyelőre annyit tudni, hogy mindkét engedélyezési ügy – a Contenderé és a ZO-Market Kft.-é is – folyamatban van.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz az iskolai étkeztetéssel?

Győr - A közoktatási intézményekben folytatott gyermek- és felnőtt- étkeztetésre vonatkozó… Tovább olvasom