Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz a helyi nyugdíjasbuszbérlet

Nyolcvan forinttal csökken márciustól Győrben a nyugdíjasbuszbérletek ára – döntött csütörtökön a város közgyűlése. Cserébe az önkormányzat 13 millió forintot ad a Kisalföld Volán Rt.-nek. A testület döntött a Bécsi úti nádasról és személyi kérdésekben.
A győri önkormányzat decemberben még azt tervezte, hogy ingyen adja a helyi autóbuszbérletet a nyugdíjasoknak – csakúgy, mint az iskolásoknak –, időközben azonban kiderült, erre nincs kivitelezhető megoldás. Győrben a jelenlegi tarifákkal 6800 65 év alatti nyugdíjas vásárol bérletet. A szakemberek szerint ez a szám ingyenes bérlet esetén növekedne. A csütörtöki közgyűlés elé került anyagból kiderült, hogy az alanyi jogon vagy rászorultsági alapon adott ilyenfajta támogatások közös jellemzője, hogy a jogszabályok értelmében mindkettőt kérelmezni kellene, határozattal kell dönteni, és a város csak utólag tudna fizetni az érintetteknek. A számítások szerint a hatalmas ügyszám miatt két új munkatársat kellene felvenni a szociális irodára, ami tovább növelné a költségeket.

Vita nélkül tárgyaltak

Emiatt arról a javaslatról tárgyaltak a képviselők, hogy a havi nyugdíjasbérletek ára csökkenjen a jelenlegi 910 forintról 830 forintra, a negyedéves bérletek ára pedig változatlanul 2450 forint maradjon, ami 40 forinttal olcsóbb három darab havi bérletjegy összegénél. A testület vita nélkül rábólintott az elképzelésre, cserébe a város 13 millió forintos üzemeltetői támogatást is fizet a Kisalföld Volán Rt.-nek.
Eredics Imre alpolgármester előterjesztése szerint az ország 22 megyei jogú városa közül csak Kaposváron és Veszprémben kapnak „tömegközlekedési támogatást" a nyugdíjasok, rászorultsági alapon, igen bonyolult technikával. Másutt ilyen segítség nem létezik, és nem is tervezik a bevezetését.

Védett lehet a nádas

A közgyűlés jóváhagyta a Bécsi úti nádas helyi védettség alá vonásáról szóló rendelet koncepcióját. A környezetvédelmi bizottság azért tette ezt a javaslatot, mert a 22 hektáron – amely az egykori ártér egyik utolsó maradványa – 194 növényfaj található meg, közülük öt védett. Az ülésen részt vett a Fertő–Hanság Nemzeti Park illetékese, aki kifejtette: a helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítás azt jelenti, hogy a terület természetes átalakulásába nem szabad beavatkozni, de nincs szó a mostani állapot kötelező fenntartásáról, például vízpótlásról. A végleges rendeletet várhatóan májusban tárgyalja a közgyűlés.

Személyi döntések

A képviselők több személyi kérdésről is döntöttek. A Piacok és Vásárcsarnok Győr Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának újabb két évre Juhász Barnabásnét választották meg. A testület a Xantus János Állatkert Kht. felügyelőbizottságába Szabó Ernőt, a Győri Médiaközpont Kht. felügyelőbizottságába Simon Róbertet delegálta. A közgyűlés az állatkert és az Inszol Rt. könyvvizsgálójává újabb három évre Szabó Istvánt nevezte ki. Megbízási díját előző esetben havi 20 ezer forint plusz áfa, utóbbi esetben havi 220 ezer forint plusz áfa.
„ Sok kritikával, de kulturált, mérsékelt hangnemben zajlott a költségvetési javaslat tárgyalása" – értékelte a csütörtöki közgyűlést Balogh József polgármester a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. A büdzsét a Magyar Szocialista Párt, a Pro Urbe Győr Egyesület és a Szabad Demokraták Szövetsége frakciója, valamint Schmidt Péter független alpolgármester elfogadta, míg a jobboldal elutasította.

Kapcsolódó cikkek >>

A nyugdíjasoknak nem ingyenes a buszbérlet (2004-01-05) >>
Marad a zsúfoltság (2004-02-17) >>
Tíz perc két levegővel a 22-esen (2004-02-10) >>
A nyugdíjasoknak nem ingyenes a buszbérlet (2004-01-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekbál a Zichy-palotában

Melyik gyerek ne szeretne más alakot ölteni, a mesékből ismert királykisasszony vagy merész… Tovább olvasom