Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Olcsóbb gáz az interneten

Magyarország - A magyar gáztörvény tavaly július elsejétől lehetővé teszi, hogy a lakosságot a helyi szolgáltatón kívüli kereskedő is elláthassa gázzal. Péntektől az EMFESZ nevű cég a jelenleginél 8 százalékkal olcsóbb gázt kínál a lakosságnak.
– Tájékozódjon a szabad gázpiacról! Regisztráljon és kössön szerződést az interneten! Regisztráltassa magát mint szabadpiaci fogyasztó! Mondja fel a közüzemi szerződést!  Kezdje meg az olcsóbb gáz fogyasztást! – hirdeti honlapján az EMFESZ, azaz az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely (nevével némileg ellentétben) ukrán érdekeltségű társaság.

Az országos gázszolgáltatást a cég 14 munkatárssal indítja be, a telefonos ügyfélszolgálatot pedig bérlik. Szerződést egyelőre csak az interneten kötnek, de ígérik, hogy 2-3 hónap múlva minden fogyasztó számára elérhetők lesznek. Állítják, hogy a Magyar Államkincstár nyújtotta kedvezmények is érvényesíthetők náluk. 

A cégnek nincs ügyfélszolgálati hálózata, ez a legjelentősebb költségcsökkentő tényezőjük, a szakértők szerint ennek révén adhatják olcsóbban a gázt, és ezért emlegetik „fapados gázszolgáltatónak" a társaságot, mely idén 100–500 ezer új megrendelőre számít.

A cég az ország bármely részéről fogad lakossági ügyfeleket. Szerződést kötni a szolgáltatóval tehát csak az interneten lehet, a számlázás is a világhálón keresztül bonyolódik, a felhasznált földgáz kifizetése csoportos banki beszedés útján, azaz folyószámláról történik. A szolgáltatóváltáshoz nincs szükség sem új gázóra, sem új vezeték bekötésére. Az internetes bejelentkezés, a szerződéskötés, a jelenlegi szolgáltatói szerződés felmondása körülbelül egy hónapot vesz igénybe.

Szakértők szerint a szolgáltatócserével járó kockázat alacsony, miután a gáztörvény védi a kisfogyasztókat, így azok rövid időre sem maradhatnak ellátatlanul.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a gáztörvény e területre vonatkozó részletszabályai kidolgozatlanok, s ez kockázatot rejt magában. Ha a lakossági gázellátás szabályait a villamosenergia-törvényhez hasonlóan alakítják ki, akkor odalehet az internetes kiszolgálás előnye, mert az pontosan megjelöli a létesítendő ügyfélszolgálatok számát is. Annak kialakítása pedig jelentős költség.

H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. igazgatója a Kisalföldnek elmondta, cégük már tavaly július óta az EMFESZ-től veszi a gázt. Az óránként 19 ezer köbméteres kvótából még kereskedelemre is futja.

– Évi 70–75 millió köbméter földgáz felhasználásánál könnyen kiszámítható, hogy akár csak egy forint árkülönbözet is mit jelent a társaság gazdálkodásában – érzékeltette a helyzetet.

Az EMFESZ már most a magyarországi gázfelhasználás ötödét forgalmazza.

Olvasóink írták

  • 1. szepi57 2008. február 02. 07:51
    „Vajon mikor lesz olcsóbb?
    Mert mást hallani,hogy emelkedik a gázára!Én is szeretnék olcsóbban hozzájutni a lakossági gázárhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmesék: Mi lett a bányász három fiából?

Győr - A bányász apa három fiának sorsa azon a napon pecsételődött meg, amikor községükben megjelent… Tovább olvasom