Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Olcsó DVD-nek ne nézd a borítóját?

Lehet-e 99 forintért adni egy DVD filmet úgy, hogy azon a gyártónak és a forgalmazónak is haszna legyen? Az ASVA szerzői jogvédő elnöke szerint ezek a kiadványok a kultúra presztízsét rombolják, az egyik legnagyobb gyártó viszont amondó: ők csak ügyes üzletemberek.
Elárasztották a feltűnően olcsó, többségében másod- és harmadvonalbeli filmeket tartalmazó DVD-k a magyar áruházakat. A lemezek egyszerű papírtokban, ömlesztve kerülnek az üzletek kínáló kosaraiba, s otthon lejátszva az is feltűnik, hogy extra szolgáltatást sem tartalmaznak, sőt: a legtöbb esetben a magyaron kívül más nyelvű felhasználást nem is kínálnak. Az áruk viszont feltűnően olcsó: nem ritka a 99 forintért árusított film, de még a száz forinttal drágább változat sem igazán terheli meg a pénztárcát.

Filmenként 17 dollárcent

Érthető hát, ha óriási a kereslet az ilyen kiadványok iránt, ám vannak, akiknek mégsem tetszenek a dömpingcikk gyanánt kínált DVD kupacok. Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) vezetője szerint a hiperolcsó kiadványok rengeteget ártanak a filmforgalmazás kulturális presztízsének. Mint mondta, alapvetően három forrásból jelenhetnek meg ilyen termékek a piacon: raktárkészlet felszámolása kapcsán, az eladatlan, DVD-melléklettel megjelent újságok révén, illetve a szomszédos országokban végzett sokszorosítás után. „Az igazi problémát a külföldön előállított filmek jelentik – mondta az ASVA elnöke. – Egyes forgalmazók sokszor maguk is gyártják a DVD-ket, méghozzá ott, ahol a legolcsóbb a szerzői jogdíj. Azt a regisztrációs díjat, melyet a magyar Filmirodának kellene befizetni, hogy a kiadvány korhatár-besorolást kap, már csak ritkán róják le, ehelyett inkább saját maguk írják rá a borítóra, hogy az alkotás hány éves kortól ajánlott. Annak is érdemes lenne utánajárni, hogy a film sokszorosítása során vajon befizetik-e azt a filmenkénti 17 dollárcentet, amely az iparjog szerint a DVD technológia jogtulajdonosainak jár, de ezt csak a gyártás helyén – például Romániában vagy Csehországban – lehetne megtenni. Az olcsó DVD-k egyik legnagyobb kiadójának, az RNR Médiának a tevékenységére mi már több alkalommal is felhívtuk az illetékes hatóságok figyelmét, de sajnos hiába. A gyanút nehéz bebizonyítani, a Gazdasági Versenyhivatal pedig amondó, hogy az olcsó ár a vásárlók szempontjából kedvező."

„Nem művészet, hanem ipar"

Megkerestük az RNR Médiát is. Erdélyi Zsolt társtulajdonos határozottan állította: ők csupán ügyes üzletemberek, akik kihasználják a lehetőségeket. „A CD-lemezeinket Romániában, a filmjeinket pedig Csehországban gyártjuk, a szerzői jog mindkét helyen tizede a magyarnak – mondta. – Mi próbáltunk egyezkedni a magyar Artisjusszal is, de ott meg sem hallgattak." A cégvezető azt elismerte, hogy a filmenkénti 15 ezer forintos korhatár-eljárási díjat nem fizetik be, de ezért szerinte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodája okolható. „Mi kezdetben regisztráltuk magunkat náluk, fizettünk is nekik, de semmilyen visszajelzést nem kaptunk. Se egy számla, sehol egy válasz. Ilyen előzmények után inkább én reklamálhatnék náluk."

Erdélyi Zsolt elmondta: vélhetően azért támadják őket, mert alacsony áraik sértik a többi forgalmazó piaci érdekeit. Jelenleg 300-400 műsoros CD lemezt és 100-120 DVD filmet forgalmaznak – van, amelyiket 99 forintos áron. A példányszámokról nem akart nyilatkozni, de azt elmondta, hogy Kelet-Európában évente több millió lemezt adnak el. „Számunkra a film nem művészet, hanem ipar – jelentette ki. – A legolcsóbb termékünkön is tisztes hasznot tudunk elérni. Még azt is megtehetjük, hogy nyereményakciót szervezünk, melynek során három autót kisorsolunk. A játékban résztvevők adatait persze későbbi marketingakcióinkban felhasználjuk. Körülbelül 100 ezer szelvényre számítok."

Nagy a büntetés, de senki sem ellenőriz

Elképzelhetetlen, hogy egy forgalmazó ne kapjon választ a Filmirodától – jelentette ki lapunknak Taba Miklós, az állami szervezet elnöke. – De még ha elő is fordulna valamiféle kapcsolattartási zavar, az nem mentesít egyetlen piaci szereplőt sem a hatóságilag előírt korhatár-eljárási díj befizetése alól. Évente több mint tízezer eljárást folytatunk le, a telefonszámunk folyamatosan él, ezért visszautasítom, hogy bárki minket hibáztasson a saját mulasztásáért." Maga az eljárás egyébként nem bonyolult: ki kell tölteni a Filmiroda honlapján szereplő kérelmet, ezt követően a szervezet bekéri a filmet, a forgalmazó által javasolt korhatár-javaslattal együtt. A besorolásról egy héttagú bizottság dönt 15 napon belül. Ezután kell befizetni a díjat, amely DVD esetében jelenleg 15 ezer forint.

199 forintos DVD-lemez

Áfa: 50 Ft.
Anyagköltség: 35 Ft.
Jutalékok, díjak: 25 Ft.
Áruház jutaléka: 45 Ft.
A gyártó és kiadó haszna: 44 Ft.

Olvasóink írták

 • 8. apa0234567 2008. október 21. 21:59
  „Az emlegetett licencdíjakat a GYÁRTÓ köteles fizetni, s nem a termék megrendelője. A megrendelőnek semmi köze hozzá, ne tessék belekeverni.
  A CD-k iparjogvédelme mellesleg lejárt 2001-ben, azok után nem is kell fizetni. Az egyéb írható és műsoros lemezek után változó a díj, több összetevőből áll, és egyedi megállapodás kérdése is a jogtulajdonos(ok)-kal.
  DVD: 0.016 USD, CD-R: 0.025 USD, DVD-R: 0.035 USD/disc
  DVD-player: 15-20 USD/player (DVD format+MPEG2 license+Dolby Digital license+CSS license).

  Mellesleg látott már valaki tételes elszámolást, nevekkel, a szerzői jogdíjak felhasználásáról? Na ugye...”
 • 7. enzof 2008. október 07. 12:50
  „Így mindenki megtudja nézni a filmeket.A jogvédők meg haljanak éhen!!!”
 • 6. upho 2008. október 06. 14:53
  „artisjus, asva es az osszes penzsovar ge*i kapja be! en speciel az ures adathordozokba epitett jogdijakkal (rohadjanak szet) mar boven megfizettem ugyhogy el lehet sunnyogni balra.”
 • 5. antiASVA 2008. október 06. 13:31
  „Kit érdekel? Le vannak bAS(z)VA! Tőlem "éhen is dögölhet"! Ha ők nem törödnek a vásárlókkal, akkor mi minek törödjünk velük? Hiába sírnak itt a médiába! A jogdíjas drága sz*rokkal meg kitörölhetik, ha arra akarnak támaszkodni, akkor nem élnek sokáig. Mindenki útálja őket, még a kereskedők is. Nem véletlenül veszik meg azok se "matricázatlanul" az adathordozókat.
  Az ASVA monnyon le! :)”
 • 4. Fafnír 2008. október 05. 09:45
  „Az asva kicsit túlértékeli saját semmitmondó létét. Milyen jogon mernek például minden üres korong után jogdíjat követelni? Mi van akkor, ha az ember a saját maga által előállított szellemi terméket (grafika, zene, tervrajz stb.) archivál rá? Saját magának, a saját munkája után még jogdíjat is fizet, ami persze asva számlán landol? Hm? Fogós, ravasz kérdés.

  Gab2000. Tökéletesen igaz amit írsz. Hong Kongból rendeltem egy amúgy magyarországon is kapható modellt. A drágább légiszállítást választottam és némi vám is volt rajta, ráadásúl a világ másik feléről, egy nem uniós tagállamból, 1 hét alatt megjött. Nos, az árról annyit, hogy a felééert kaptam meg, mitha bementem volna a sarki modellboltba. Gondolom, ezt nem kell kommentálni...”
 • 3. Tomen 2008. október 05. 09:19
  „Mi is a probléma? Csak magyar hang van rajta? Hát Magyarországon mégis milyennek kéne lenni, talán orosznak? Ja és az extrák, a film a lényeg. Aki az extrákra is kíváncsi annak ott van a drágább. Az ASVA is forgalmazhatna olcsó filmeket, és akkor nekik is hasznuk lenne rajta. Ha ennyibe kerülnének a filmek akkor az emberek jobban meggondolnák, hogy letöltsék e. Sokan inkább megvásárolnák. Ez az üzlet tisztelt ASVA !!”
 • 2. Gab2000 2008. október 05. 07:31
  „Én csak erre azt mondom, hogy az ASVA-nál nincs szemetebb.
  Üres hordozókra szedik a jogdíjat ezerrel, arra is amire a saját felvételeim kerülnek . Én nem kapok belőle vissza egy kanyi fillért sem.
  Ha a jogszabályok megengedik akkor miért ne lehessen külföldön legyártatni egy terméket és itt forgalmazni.
  A "Tisztelt ASVA" elfelejti az Unió miben létét.
  Én ugyan ezt csinálom csak kicsiben pl Angliából rendeltem valakinek valamit ami itthonaz importőrnél kb 200-210 e Ft Angliából ugyanúgy kiskerből megrendelve szállítással 140e Ft. Ez a mi kis hazánk és ezt nem veszik sokan észre.

  A másik ha jól tudom, hogy az Anyakönyvi Hivatalba is jogdíjat kell fizetni az eskövői zenék után velem pár éve befizetteék és amikor mondtam, és bevittem a szerzői jogról szóló jogszabályt, hogy nem kell ezek után fizetni akkor azt mondták ott akkor is ki kell fizetni, mert máskülönben elutasítják a házasságkötést és nem adnak össze minket. Ez a pénz akkor hova került.”
 • 1. LOL 2008. október 05. 07:13
  „Az a helyzet, hogy az ASVA-nak savanyú a szőlő. Nem nekik "tejelnek" a forgalmazók, hanem inkább máshova, ahol kevesebb az adó... És ez érthető is, szerintem.
  A vállakozások telephelyeit kiviszik külföldre, mert itthon annyi adót kellene fizetniük, hogy belegebednek.
  A személygépkocsikat megveszik inkább külföldön (Szlovákiában) és azzal furikáznak, mert kevesebb az adó odaát.

  Nemhogy inkább azt csinálnák, hogy az adókat lejjebb vinnék. Ezáltal a fogyasztás is nőne.
  Vagy ott van az internet. Kihasználhatnák azt is. Például online letöltést biztosítva zeneszámonként vagy filmenként "X" forintért. Így is tehetnék olcsóbbá a zenéket, filmeket.
  Jah, hogy a kapzsi társasághoz nem folyna be hirtelen annyi pénz? Hát, nagyon sajnálom... Majd hosszú távon kifizetődne és még a korral is haladnának...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergályosból régiségkereskedő

Senki sem születik rögvest régiségkereskedőnek, a győri Bagdal László is néha regényes, néha pedig… Tovább olvasom