Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Olcsó a búza, mégis drágulhat a kenyér

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben is befejeződött az aratás. A gazdák kezdetben a búza tonnájáért 40–42 ezer forintot kaptak, most azonban már csak 22 ezret. Ennek ellenére emelkedhet a kenyér ára.
Az elmúlt két évtized legcsapadékosabb nyara jellemezte az idei aratást. A betakarítás kezdetén kiváló volt a búza minősége, a sok eső miatt azonban folyamatosan romlott a minőség. A gabona egy része már a kalászban elkezdett csírázni (Kihajt a mag a kalászban).
Az összesített adatok szerint megyénkben mintegy 63 ezer hektáron termeltek búzát. A betakarított gabona mennyisége meghaladja a 300 ezer tonnát.

Aratás: A végén csupán 22 ezer forintot adtak egy tonna búzáért
Aratás: A végén csupán 22 ezer forintot adtak egy tonna búzáért


A termésátlag valamivel elmarad az országos hektáronkénti öt tonnától, megyénkben ez a szám 4,8 tonna. Az átvételi árak a kezdeti tonnánkénti 40–42 ezer forintról mostanra 22 ezer forintra estek vissza. Összehasonlításként: tavaly a termelők akár 60 ezer forintot is kaphattak a terményükért. A támogatás pontos összegéről még nem született döntés. Lapunk információi szerint a gazdák hektáronként 35–47 ezer forintra számíthatnak.

– Sopron, Nagycenk, Kapuvár térségéből a kenyérgabona jelentős részét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Ausztriába szállították – mondta el a Kisalföld megkeresésére Janák József, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. – Ettől függetlenül megyénkben is van megfelelő mennyiségű tárolókapacitás, ez azért is lényeges, mert a búzát a gazdák addig tárolhatják, amíg kedvezőbb árat kaphatnak a terményükért. Ez utóbbira nagy esély van, miután Európában a gabona minősége rosszabb a vártnál, azaz számítani lehet az export bővülésére.
A főigazgató hangsúlyozta, a gazdák még mindig nincsenek alkupozícióban. A sok kistermelő kénytelen azon az áron eladni a gabonáját, amennyit az aratás pillanatában kínál a felvásárló.
Amennyiben több gazda összeállna, és lenne ekkora méretű tároló, akkor eredményesebbek lehetnének az ártárgyalásoknál.

A kenyérhez, liszthez tehát lesz megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag. Az árak napról napra változnak. Így a csornai malmot is üzemeltető Pannonmill Zrt.-nél még nem tudták megmondani, ősztől mennyit fizetünk egy kilogramm lisztért. A legutóbbi híradások szerint azonban az olcsó búza ellenére is emelkedhet a kenyér ára októbertől. Elemzők szerint a drágulás egy-két százalékos lehet. Az áremelés fő oka, hogy az energiaárak jobban nőttek, mint amennyivel kevesebbe kerül(ne) az alapanyag.

Olvasóink írták

 • 14. /joco1 2008. augusztus 18. 21:01
  „"traktoros: és ezt csak "ismered"("tudod")? ha ez tényleg igy van miért nem "protestál" a fidesznyik kisgazda"ágazat"? vagy pont az az eset mikor mind két oldalon "érdekelt" a helyi/országos fidesznyik kisgizdák?mEGJ: "minösitgetö" sz.jobbos reagálok: én csak kérdeztem és nem KIJELENTETTEM.”
 • 13. B.2. 2008. augusztus 18. 17:59
  „Ihász Úrnak van bőven igaza!
  "...hol van itt piacgazdaság..."
  Az, hogy itt mi van? Hosszasan sorolhatnám!
  De ezt mindenki láthatja: mivel se nem hülye, se nem vak a nép...!
  Még ha annak is néznek minket...!
  Szerintem nem ez a fő kérdés.
  ....Még meddig fog mindez tartani!!!???
  Ha nem érdemes várni, akkor sajnos el kell innen valahová menni, mert ha maradunk, a saját gyermekeinket fosztjuk meg mindattól amit a...”
 • 12. MINŐSÉG?ELLENŐR ÚRAK,-HÖLGYEK! 2008. augusztus 16. 23:18
  „AZ RENDBEN,HOGY EMELKEDIK AZ ÁRA HA ENERGIA EMELÉS VAN!DE A MINŐSÉGE MITŐL ROMLIK A KENYÉRNEK??!!!!!!!KILOPJÁTOK AZ ALAPANYAGOT SZÉLHÁMOS SZEMÉT BANDA!AZTÁN VAN POFÁTOK PANASZKODNI!HOL VAN A MINŐSÉG?MERT AZ ÁRA CSILLAGÁSZATI A MINŐSÉGE MEG EGY KUPAC SZ.R!MÁSNAP SZELETELHETETLEN,EHETETLEN!”
 • 11. Ihász Károly 2008. augusztus 16. 19:39
  „A búza és mindenféle termény árát a felvásáró maffia határozza meg! Ha magyarországon REND lenne akkor ilyen probléma sem lenne!Ezeknek a folyamatoknak,amik a felvásárlásoknál történnek semmi köze sincs a szabad piachoz!”
 • 10. Marcsika59 2008. augusztus 16. 18:08
  „Azért most is találni kukába 300 ftos kenyeret,csak bele kéne nézni,hogy miket dobálnak a kukába,Nem kéne kilo számra venni a kenyeret,vagy ha megszikkad akkor lehet bundáskenyeret késziteni vagy morzsát,azt sem kell venni.Nyugaton annyi kenyér van az asztalon ahány személy ül,Néhány kinti ismerösöm azt mondta,hogy sir a magyar,de közben pazarol,ezen a mentalitáson kéne változtatni,minket arra neveltek,hogy a kenyeret meg kell csokolni ha leesett,nem rugdalni mint ahogy teszik most,Nyitott szemmel kéne járni,ne a kormányt szidni,mi emberek is hibásak vagyunk.gyerekeinket arra kéne nevelni,hogy a kaját nem dobáljuk el,Iskolákban mennyi becsomagolt tizorai van a szemétbe,amit a szülö becsomagolt de a gyerek inkább kidobja,Tapasztaltam.”
 • 9. énírtam 2008. augusztus 16. 17:26
  „Emlékszem,sőt rést is vettem a koromhoz képest a munkában, akkor amikor szülei még kézi erővel aratták a kenyérnek valót. Akkor még olyan volt a rendszerünk kereskedelme,hogy még Brazíliában is híres volt a Magyar búza és ott is vettek belőle.Az, hogy nem a rendszerünk és a vezetői a felelősek az csak azért van,mert nincs aki felelősségre vonja Őket a magyar termékek szinte eladhatatlansága miatt. csak nézzenek körül a határokon kívüli szomszédaink minden téren elhúznak mellettünk.Igaz nekik nincs is tehetségtelen kormányuk és holdudvaruk.”
 • 8. PrettyWoman 2008. augusztus 16. 15:44
  „Az ilyen hírekről mindig az jut eszembe, még szerencse, hogy fogyókúrázom. Kisebb a kísértés, ha még drágább lesz a kenyér. Egy hónapban kb. negyed kg kenyeret eszem. Pedig imádom. De ha annyi kenyeret ennék, amennyi jól esik, kb. 90 kg lennék.
  Éljen a fogyókúra!”
 • 7. BB. 2008. augusztus 16. 15:23
  „...az, hogy a kenyér 3.60 volt és tele volt a kuka kenyérrel, az rendben....
  De az, hogy a hétvégén a bolt előtt koldult kiflirevalóért egy nyugdíjas néni, mert csak tejet tudott venni....
  Gondoljátok el, hogy mi fut át a fejében amikor neki magyarázzák a liszt árát, meg a kenyérelőállítás energiaköltségét...
  Mi szavaztuk meg, mi akartuk, hogy legyen végre kapitalizmus, meg piacgazdaság, csak akkor még azt nem tudtuk, hogy emiatt sokaknak koldulni kell kiállnia a bolt elé.
  SZÉGYEN, hogy hova jutottunk!
  Amikor a "nép" a kukákat borogatta, meg tombolt Pesten, azt mondta a tévében, az országunk legokosabb közgáz professzora, hogy:
  "ilyen vegytiszta, embertelen és farkastörvényekkel megírt kapitalizmus, mint ami nálunk sikeredett, sehol nincs európában. Ez annak az eredménye, amit mi magunk csinálunk..."
  Nekem ez jut eszenbe erről...”
 • 6. hehe 2008. augusztus 16. 11:12
  „hát ez szar dolog.olcson venni drágán adni ez igy jo???nekunk biztos nem.de hát meg kell venni igy is ugy is.ja meg azok a fránya energia árak.... megmondom a fonokomnek hogy felment mindennek az ára tobb fizetés kell.válasz??? holnap nem kell jonni”
 • 5. traktoros 2008. augusztus 16. 10:36
  „bocsánat, még valami. a két beszállított búza, ugyanabba a magtárba került. no, akkor minek kell minőségi kifogást tenni?”
 • 4. traktoros 2008. augusztus 16. 10:34
  „Már csak azt nem értem, hogy a takarmány minőségű búzából, miként lehet kenyérgabona? Olcsó pénzen megveszik, ilyen, meg amolyan idnokkal, és megy kenyérnek. Sajnos, ez sokszor így van, ennyit a takarmánybúzáról. A minőségre sok mindent rá lehet húzni. Mert az érdekes, hogy az előttem lévő trakorosé kenyér, az enyém meg takarmány minőségű lett. Pedig, szinte ugyanarról a tábláról vittük be. Tavaly azért volt drága a búza, mert kevés volt belőle, valóban. Idén, olcsó, azaz a kenyér árának is csökkeni kellene. De mégsem ez történik. Vajon miért?”
 • 3. Capr 2008. augusztus 16. 10:14
  „Tisztelt énírtam!

  A búzaárak alakulásához semmi köze nincs "E rendszernek". Pan.cser nagyon jól látja, hogy a búza árát elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg. A cikkíró sokmindent leírt, csak az ok-okozati összefüggéseket felejtette el kifejteni. Miért volt tavaly 60-65 eFt a búza ára? 1. mert kevés volt belőle az aszály miatt 2. azért a kevésért is szlovák, román, osztrák, olasz felvásárlókkal versenyeztek a magyar gazdák, kereskedők 3. spekulatív tendenciák érvényesültek a piacon.
  Az is csak részigazság, hogy "Az átvételi árak a kezdeti tonnánkénti 40-42 ezer forintról mostanra 22 ezer forintra estek vissza." A teljes valóság az, hogy a búzapiac idén "szétszakad". Az esők előtt learatott jó minőségű étkezési búzából kevés van. Azért akár 45-50 eFt-ot is megadnak tonnánként. Az összességében jó termésátlag miatt viszont takarmánybúzából sokat arattak a gazdák. Ennek ára, a kínálati piac miatt 22-25 eFt-ra esett vissza.
  Több helyen lehet olvasni a kenyér önköltségi összetételéről. A kenyérárban kisebb részt képvisel a lisztár, nagyobb rész az energia és a rezsiköltségek. Tekintve, hogy a közelmúltban energia árrobbanás következett be, ezért nem meglepő, hogy emelkedni fog a kenyér ára. A pékáruk piaca is eléggé sajátos, ugyhogy a cikkben szereplő 1-2 %-os emelkedést azért fenntartásokkal kell kezelni. (pl: multik érdeke miatt)
  Üdv: Capr”
 • 2. pan.cser 2008. augusztus 16. 09:29
  „Ez a cikk szakmailag értékelhetetlen, bulváros. Amikor meg a multik leszorítják a kenyér árát akkor meg az a szenzáció. Szögezzük le, a kenyér és bármi árát a kereslet, kínálat határozza meg, a többi csak duma. Az senkit nem érdekel, hogy ehhez kinek mi a hozzászólása. Őszfejű emberek gondolnak most arra milyen jó volt amikor 3,60 volt a kenyér. Igen akkor a kukák tele voltak kenyérrel, mert annnak nincs becsülete ami ingyen, vagy szinte ingyen van. Nehogy már valaki bele avatkozzon a dolgok menetébe, mert abból még nagyobb baj lesz, példám szerint pazarlás a legfontosabbal, a mindennapi kenyérrel!”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 16. 08:26
  „Ezen nincs mit csodálkozni. Ez Magyarország! E rendszer vezetése a lakosság kifosztására építi a saját sorsát minden területen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnője házában bujkált a Top 10-es bűnöző

Győr - A Győri Rendőrkapitányság top 10-es listáján szereplő bűnözőt fogtak el Ménfőcsanakon, akit… Tovább olvasom