Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Olaszok üzemeltetik a közös bősi erőművet

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (36. rész)
„»Szlovákia ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar fél a Duna Szap és Budapest közötti szakaszáról harmadik ország nemzetközi szak-
értőinek bevonásával is tárgyaljon« – reagált Dominik Kocinger szlovák dunai kormánybiztos Sólyom László korábbi megegyezést sürgető felvetésére. A köztársasági elnök szerint ugyanis »a vízhiány miatt a Szigetköz a pusztulás képét mutatja, végső óráit éli. Meggyőződésem, hogy mindkét fél érdeke a rövid és záros határidőn belüli megállapodás. Ha ez nem sikerül, meggondolandó, hogy a konkrét kérdésekben harmadik fél közreműködését kérjük a vita rendezéséhez.«" (Kisalföld, 2005. április 5.)

„Már három natúrparki kérelem fekszik a minisztérium asztalán, ám egyik sem a Szigetközé." (Kisalföld, 2005. április 9.)

„Erdey György dunai kormánybiztos tegnap hivatalában fogadta Széles Sándor és Tóth István szigetközi településvezetőt. A szakminisztériumban a nyolc legtöbb kárt elszenvedett szigetközi település egymilliárd forintos kártérítéséről nem esett szó, sőt, a kormánybiztos szerint nem is volt az utóbbi időben ilyen minisztériumi megkeresés. A kérelmet három éve adta postára Ásványráró polgármestere, de választ azóta nem kapott." (Kisalföld, 2005. április 19.)

„»Szigetköz hátrányos helyzetű térséggé nyilvánítása nem méltányossági kérdés« – állítja a miniszterelnök korábbi kabinetfőnöke. Veres János elismeri: hazánk környezeti konfliktusokkal leginkább érintett térségéről van szó." (Kisalföld, 2005. május 10.)

„Az olasz Enel cég üzemeltetheti a bősi erőművet, amely – elvileg és jogilag – közös magyar–szlovák tulajdon. Az olasz cég állítja elő és adja el az áramot, cserébe a bevétel 35 százalékát kapja. Kocinger dunai kormánybiztos közben visszavonta ígéretét, s mégsem adna olcsóbb áramot a szigetközieknek." (Kisalföld, 2005. május 28.)

„Július végére elkészül a Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya 240 fejezettel, csallóközi csatlakozási pontokkal. Ebből hiányzik a natúrparki fejezet." (Kisalföld, 2005. június 6.)

„Szigetköz rehabilitációjára és a Mosoni-Duna területfejlesztésére idén 195 millió forint jut. Szigetköz rehabilitációjára az elmúlt öt évben összesen több mint egymilliárd forintot kaptak a vízügyi és nemzeti parki igazgatóságok és a települési önkormányzatok." (Kisalföld, 2005. július 4.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak magyar földön jön az emlék

Hetvenegy éve nem él Magyarországon, mégis a rendszerváltás óta minden nyáron hazalátogat Malmőből… Tovább olvasom