Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Októberi karácsony a boltok polcain

Győr-Moson-Sopron - Ha a kereskedőkön múlna, már a múlt héten elkezdődött volna az advent, a nagyáruházak egy része már ekkor kirakta a karácsonyi portékát. A nyugdíjasok örülnek, s a megkérdezett papokat sem zavarja a sietség.
Nyugati örökségünk: az októberben kezdődő ünnepi készülődés. Egyes áruházakban még csak a Mikulást, másutt már a karácsonyt várják a polcok, néhol sajátosan elegyedve a halottak napi mécsesekkel.

Máté Endréné a karácsonyi ajándékokat november második felében, a Mikulásokat a jövő héten vásárolja meg. Fotó: Krizsán Csaba

– Négy unokám van, a legkisebb két-, a legnagyobb tizenkét éves. Úgy csinálom, hogy a gyerekekre tíz-tíz, a két felnőttre egyenként ötezer forintot szánok, ezt csak most tehetem meg a magasabb nyugdíj miatt – avat be háztartása titkaiba bennünket Máté Endréné. – A karácsonyi ajándékokat november második felében, a Mikulásokat a jövő héten kezdem begyűjteni. Most vettem hozzájuk kirakni való posztócsizmát Pesten, a kínai piacon.

– Tudják, az ember jobban kijön a pénzéből, ha már most elkezd vásárolni – mondja Szabó Zoltán. – Csak arra kell vigyázni, hogy megnézzük a csokoládé szavatosságát, nehogy lejárjon december hatodikáig – figyelmeztet mindenkit a bőnyi nyugdíjas.
Bár a Kisalföldhöz érkezett SMS-ekből ítélve többen ellenérzésekkel viseltetnek a boltok sietsége iránt, meg lehet érteni a kereskedők szempontjait is.

Az akcióhoz alkalomra van szükség, az őszi időszak pedig ünnepi alkalmakban szegény. Próbának is kiváló ez a két hónap, mivel a marketing egyik alaptörvénye, hogy az ár eszközéhez a kereskedő csak végső esetben nyúl, s ezt a mostani fogyasztás mértéke határozza meg. De borítékolni lehet, hogy egy hónap múlva már alacsonyabbak lesznek az árak, míg ma így fest a dolog: a karácsonyidísz-készletek – a tartalmazott mennyiségtől függően – átlagosan 1500, 2000 és 2500 forintért kaphatók, az asztali dísz 1800–2000, a girland 1000 forintba kerül, s már egy hete kint vannak a műfenyők is, a másfél méteres fát 14 ezerért, a kétméterest 20 ezerért árulják az egyik barkácsáruházban. A Mikulás-csokikból is hatalmas a választék, a legolcsóbb 100–110, a legdrágább 1500 forintba kerül, s külön megemlékeznénk a karácsonyt és a Mikulást remekül ötvöző, 739 forintos „Boci-betlehemről".

A Tesco áruházlánc szinte külön kategória, talán ezért is engedheti meg magának, hogy sok bevásárlóközpontnál később kezdje meg az áruhadjáratot. Hardy Mihály, a Tesco-Global Zrt. kommunikációs igazgatója szerint a cég megvárja a karácsonyozással a november másodikát, mivel üzletpolitikai szempontból előnyösebb markánsan elválasztani ezt a halottak napjától.

– Utána folyamatosan meghirdetjük a különböző akciókat és november huszonhatodikára az elektronikai árucikkekből már a legnagyobb darabszámmal várjuk a vásárlókat – mondja Hardy Mihály.

A hit szempontjából mindegy, hogy a kereskedők mikor kezdik az ünnepi készülődést – véli Ócsai Zoltán győri evangélikus igazgató lelkész. A pap szerint az adventet és az ajándékozási lázat teljesen külön kell kezelni, s ily módon aggódni sincs okunk az ünnep méltósága miatt. Hasonlóképpen látja a római katolikus plébános, Benkovich Ferenc is. Az atya szerint az Ausztriából átszivárgott, korai dömpingnek semmi köze a hithez, de talán még előnye is, hogy rákészíti a híveket az adventre. Ugyanakkor másképp vélte ezt Butsy Lajos plébános, aki két éve így nyilatkozott erről a Kisalföldnek: nem a kezdés ideje a lényeg, „inkább az a baj, ha a lélek készülődésének nyugalmát, a lila színt túlragyogja a karácsonyi csillogás".

Olvasóink írták

  • 1. John Smith 2007. október 31. 08:26
    „Annyi lenne a véleményem a cikkhez, hogy szerintem törvényben kellene szabályozni mikortól lehet az üzleteknek elkezdeni "karácsonyozni". Egyszerűen elmegy az átlagember kedve az ünneptől, mire elérkezne... Durva, hogy már lassan 3 hónappal előtte mindenhol karácsonyfát látni.... -X-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsérült védőkapu a Baross-híd lábánál

Győr - „A Baross híd lábánál, a vidéki buszpályaudvar közelében a védőkapu megrongálódott.… Tovább olvasom