Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Októberben dönt a Kúria a Cozma-ügy sorsáról

A testület kedden tárgyalt a jogerős ítélet felülvizsgálatáról, de csak októberben közli döntését.
Véget értek az ügyészi és ügyvédi felszólalások a Cozma-ügyben a Kúrián kedd délben, döntés jövő hétfőn várható.

A Marian Cozma ismert veszprémi és román válogatott kézilabdázó három és fél évvel ezelőtti megölése és két játékostársa megsebesítése ügyében zajló felülvizsgálati eljárásban a Legfőbb Ügyészség a Győri Ítélőtábla azon jogerős döntésének hatályon kívül helyezését kérte, amelyben az első fokon kiszabott két életfogytiglani és egy 18 éves szabadságvesztés-büntetést 20-20, illetve 18 évre enyhítették.

A védelem ugyanakkor az indítvány elutasítását kérte. Többen is hangsúlyozták a felhergelt közvélemény, a felkorbácsolt indulatok eljárásból történő kirekesztésének fontosságát és azt, hogy a jogállami eljárás mindenkit megillet.

A három fővádlott közül egyedül Németh Győző másodrendű szólalt fel az utolsó szó jogán azzal, hogy sajnálja, és maga is elítéli, hogy az egyik - életveszélyes sérülést szenvedett - sportolót megszúrta, de nem akart ölni.

Korábban:

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem
jogerősen életfogytiglant szabott ki az első- és másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre; a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott.

Aztán megszületett a Győri Ítélőtábla másodfokú döntése idén április 27-én, amely jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig nyolc év börtönre ítélte. Dr. Nagy Zoltán tanácsának indoklása szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a három fővádlott Cozma megölésében és az Ivan Pesic elleni emberölési kísérletben szándékegységben cselekedett volna, mivel ez az egység csak a testi sértés okozásával kapcsolatban érhető tetten.

A politika szereplői is – a miniszterelnökig bezárólag – negatív véleményt fogalmaztak meg. Nyílt levelet írt a győri tábla elnökének Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő is, kérve az írásos indoklás közzétételét – ami a törvényből eredő 30 napon belül meg is történt –, s mellékesen követelte, hogy a tárgyalóból távolítsák el az uniós zászlót. Ez utóbbiról könnyebb feladat összegzést adnunk: a zászló nem tűnt el.
A Legfőbb Ügyészség júliusban az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, s most, hogy a Kúria mától tárgyalja az ügyet, bármi megtörténhet. Előfordulhat, hogy hatályában fenntartja a győri ítéletet, ami persze nem tenné túl népszerűvé. Változtathat is a döntésen, vagyis súlyosíthatja a büntetéseket, s a jogi minősítésekhez is hozzányúlhat. A harmadik út, hogy hatályon kívül helyezi a győri ítéletet, s ez esetben vagy visszaadja a másodfokon eljáró táblának, vagy újabb bizonyítást vetet fel, s akkor még Veszprémbe is visszakerülhetnek az akták.

Megkérdeztük dr. Ferenczy Tamást, az ítélőtábla szóvivőjét arról, mi volt a tábla álláspontja az ítélet megfelelő tálalásával kapcsolatban, ha már az ennyi figyelmet és bírálatot kapott. A szóvivő elmondta: a kommunikátor feladata az volt, hogy a határozatot és annak indoklását megmagyarázza, s nem az, hogy magyarázkodásba kezdjen. Ha ezt a nyomásnak engedve megteszi, onnantól akár a bíróság minden döntését számon kérhetik. Hozzátette: a politikai megnyilvánulásoktól végképp távol kell magát tartania az intézménynek.

A bíró már nem bíráskodik

Ahhoz a tanácshoz, amely a győri ítéletet hozta, eleve nem kerülhetne vissza az ügy, de jelen esetben ez a hármas felállás már nem is létezik. Dr. Nagy Zoltán, a tanács vezetője volt az egyike azoknak, akik koruk miatt nem bíráskodhatnak tovább júliustól. A bírót ügyintézői minőségben visszafoglalkoztatják, így jóval alacsonyabb bérért tovább segíti a kollégium munkáját, amelynek vezetője volt.


 

Olvasóink írták

 • 14. verembele 2012. szeptember 26. 14:56
  „Tisztelettel:
  Kicsit keserű számomra, hogy ekkora horderejű eseménynek, alig van véleményezője..
  Tisztelt Magyar Honfitársaim!!!!
  Az igazság nem odaát van, ha nem itt....
  Aki egyetért velem, kérem írja minden kommentjébe a "kényszermunka" szót, független írásától... Talán egyszer meghallatik...
  Üdv.”
 • 13. klotzild 2012. szeptember 26. 12:30
  „Elfelejti sok ember, hogy nem csak gyilkosság volt, hanem még 2 embert majdnem megöltek.... Az nem számít?”
 • 12. W118 2012. szeptember 26. 11:42
  „to 11. zsír.a.buli? 2012.09.26. 11:16
  Felhívom szíves figyelmedet arra hogy itt nem 2-3 évről van szó, hanem 18 évet kapott a gyilkos.
  ha valaki leböki férjét, feleségét, élettársát, 6-8 évet szoktak adni."

  Az is kevés, de az otthoni összeférhetetlenség,hirtelen indulat nem mérhető össze a csapatosan
  támadó,előre felfegyverkezett horda cselekményével.Az első fokú itélet nálam még épp hogy elérte az adható
  alsó határt.A másodfok meg kiverte a biztosítékot...”
 • 11. zsír.a.buli? 2012. szeptember 26. 11:16
  „8. BabócsaiEugénia
  Felhívom szíves figyelmedet arra hogy itt nem 2-3 évről van szó, hanem 18 évet kapott a gyilkos.
  ha valaki leböki férjét, feleségét, élettársát, 6-8 évet szoktak adni.”
 • 10. Batistuta 2012. szeptember 26. 09:26
  „#9 nem vádaskodj! ha ilyenek megtörténnek, akkor tedd meg a szükséges lépéseket! és nekem ne gyere azzal, hogy úgyis eltusolják! ja és esetleg nézz magadba is egy kicsit: nem lehet, hogy benned is van hiba?”
 • 9. ahaha 2012. szeptember 26. 07:54
  „Sajnos, jó véleményem, tapasztalatom nincsen sem a győri bírók, ügyvédek, összefonódások terét illetően. Az igazságszolgáltatáshoz sincsen köze munkájuknak. Bizonyos érdekek Kiszolgáló szervezete.Győri Ítélőtábla Bíróság? Jajjjjjjjjjjj, csak meg kell nézni a fejeket és a rokoni szálakat.Tiszteséges eljáráshoz való jogok sérülnek, és ez évtizedek ota tartó folyamat. Ahol a bírónő megalázhat, kiabálhat, és egész évtitzede tartó ügyfolyamat során mindig ugyanaz a bíró tárgyalhatja az ügyet, ott mindent lehet, mert vannak támogatók, és érdekek!”
 • 8. BabócsaiEugénia 2012. szeptember 26. 07:08
  „Ha nincs precedens értékű büntetés, nincs visszatartó erő. Bárki megölhet bárkit, mert két-három évnél többet úgysem kap, azt meg csak kibírja valahogy, igaz?! A "rászorulók" pedig menjenek el dolgozni! Nem közmunkára - mert ott csak a lapátot támasztják -, DOLGOZNI!!!”
 • 7. verembele 2012. szeptember 25. 19:46
  „Tisztelettel.
  Még tízszer elküldöm akkor megjelenhet...
  Tisztelettel:
  1.anatika
  Ez érdekes megközelítés. Talán szabadalmaztatni kellene a "bajonettel, dikiccsel, bőllérkéssel, kardokkal..stb felfegyverkezett (természetesen félelmük miatt), falkába tömörült bandák (színekre nem teszek megjegyzést) módszertani eljárását, mivel számukra az emberölés annyi, mint ha egy csimbókra lépnének...
  Visszatérek örök mániámhoz, új Intézmény bevezetése: KÉNYSZERMUNKA. nem 20, nem 15, nem 10 év, csak 5...
  A munkától elszokottak, lehet inkább felakasztanák magukat....Ötlet: mecsekben lehetne kapirgálni urán után, Recsken réz után, egyéb bányákban szén után, kukoricaföldön 30-40°c-ban lehet 12 órát kapálni...stb.
  Üdv.”
 • 6. acsali 2012. szeptember 25. 18:38
  „Szégyen, hogy tovább foglalkoztatják. Ez magyarország!”
 • 5. giotti73 2012. szeptember 25. 18:34
  „anatika! Lerí rólad, hogy közéjük tartozol!!!”
 • 4. Lacika62 2012. szeptember 25. 18:06
  „1. anatika 2012.09.25. 13:20 Az írásomat neked szántam!!!!!!!”
 • 3. Lacika62 2012. szeptember 25. 17:45
  „Te miről beszélsz?? Ha a te hozzád tartozod lenne az áldozat szemet,szemért -fogat fog ért kiabálnál....... melyik oldalon állsz??? Tényleges életfogytiglant rájuk, vagy mint a nagy demokráciában lévő USA államaiban 2 X- 3 X ossat aztán azt lehet harmadolni....”
 • 2. Hunicum 2012. szeptember 25. 13:39
  „1. anatika!
  A gyönyörű összetett mondata mindent elárul Önről! <moderálva>”
 • 1. anatika 2012. szeptember 25. 13:20
  „Mekkorra port kevert hogy levettek ezeknek az embereknek volt itt több emberölés és ott sem kaptak életfogytig tartó itéletet miért olyan nagy baj az ha ezek az emberek sem azt kapnak kedves jobbikos kisasszony ezt a pénzt amit erre a vizsgálatra költenek inkább osztanák szét a rászorulok közt ezek az emberek igy is megkapták amit érdemelnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út 532 millió forintból: aszfaltoztak Pázmándfalun és Sághalomalján - fotók

Európai uniós forrásból, 523 millió forintból újul meg a Győrt Bakonybánkkal összekötő, 8222 jelű mellékút hat kilométeres szakasza. Tovább olvasom