Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Október végéig érvényes az igazolvány

Győr-Moson-Sopron - Az idén érettségizett tovább tanulók, ha mostanában fél áron, diákkedvezménnyel akarnak vonatozni, akkor vigyék magukkal régi diákigazolványukat vagy az egyetemtől kérjenek ideiglenest.

A MÁV-Start Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a tanuló diákigazolványra a tanulói jogviszonyának megszűnését követő október 31-ig jogosult, addig érvényes a ˝régi˝ diákigazolvány. Így ha a középiskolában kapottat magukkal viszik az idén érettségizettek, akkor mostanában fél áron utazhatnak vonaton – egészen október végéig. Illetve a felsőoktatásba felvételt nyerteknek nem az iskolalátogatási igazolást kell magukkal vinniük, hanem az igényelt állandó új diákigazolvány kiadásáig az ideiglenes diákigazolványt. Ilyet az intézmény a tanuló kérésére köteles haladéktalanul kiállítani, ha igényelte az állandó diákigazolványt. Az ideiglenes igazolvány két részből áll: egy műanyag kártyából és a személyi lapból, ami 60 napig érvényes. Utóbbi két alkalommal meghosszabbítható.

Mindezt érdemes tudni a hasonló gondok elkerülése érdekében, de az olvasói kérdésben szereplő esetben más körülmények is felmerülhettek, azokat még vizsgálja a vasúttársaság. Tanácsuk szerint ilyen problémákkor lehet érdeklődni, panaszt jelezni az állomások információján, még gyorsabb megoldást hozhat, ha központi ügyfélszolgálatukat hívják a 40/49-49-49-es telefonszámon. 26 éves kor alatt 33 százalékos kedvezmény is igénybe vehető, csak a kort kell igazolni, de csak péntektől vasárnapig. Egyéb utazási kedvezményekről érdemes tájékozódni a www.mav-start.hu honlapon.


Olvasó kérdezte

Unokahúgom és barátnője a hétvégén Sopronból utazott Győrbe vonaton. Idén érettségiztek és mindketten tovább tanulnak egyetemen, ezért félárú diákjegyet vettek, náluk volt a friss iskolalátogatási igazolásuk. Új diákigazolványukat már megigényelték, úgy tudják, a kérelem beadásától számított 60 napon belül állítják ki. A vonaton a kalauz mégis elkérte tőlük a jegyár másik felét. Jogszerű ez? Mindenki tudja, hogy az iskolák nem adják ki mindjárt szeptember elején a diákigazolványokat. Az első évfolyamosok ezek szerint 2 hónapig nem utazhatnak diákjeggyel?

 

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2009. szeptember 14. 09:12
    „Ha normális országban élnénk, nem Abszurdisztánban, akkor a diákigazolványt beiratkozáskor átvenné a diák és meg lenne oldva a kérdés.
    Mondom, ha normális országban élnénk....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciásan az időskorról Győrben

XX. évfolyamát különleges eseménnyel kezdte az 1990-ben létrehozott Alapellátási Szabadegyetem. Már… Tovább olvasom