Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Október 23.: ünnepi programok a megyében

Győr-Moson-Sopron - A megye ünnepi programjai Bezenyétől Veszkényig.


Október 23.


Csorna
Helyszín: premontrei templom, Városi Művelődési Központ.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi szentmise a premontrei templomban.
18 óra: ünnepi megemlékezés, beszédet mond Wittner Mária országgyűlési képviselő. Az Európa Tanács képviseletében Benno Zierer Európa Zászló Díjat ad át városunknak. Dr. Turi György polgármester Csorna Városért Emlékérem kitüntetést nyújt át Franz Xaver Wiesnernek, Sinzing korábbi polgármesterének Csorna és Sinzing testvérvárosi kapcsolatainak kialakítása és elmélyítése érdekében kifejtett áldozatos munkájáért. Az ünnepi műsorban közreműködnek: a Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói, a Pántlika néptáncegyüttes, valamint Gecsényi András. Az ünnepi műsort fáklyás felvonulással egybekötött koszorúzás követi a Soproni úti új emlékműnél.

Hédervár
Helyszín: kopjafa.
Időpont: 18 óra.
Program: a gyertyagyújtás és a hédervári asszonykórus előadása után irodalmi megemlékezést tartanak az önkormányzat nagytermében.

Dunakiliti
Helyszín: faluház előtti tér.
Időpont: 19 óra.
Program: ünnepi megemlékezés. Ünnepi beszédet mond: Réder Tamás, a Dr. Batthyány Strattmann László Általános Iskola igazgatója. A műsorban közreműködik a Dunakilitiért Egyesület Vegyes Kara Mayer Gizella vezetésével, valamint Árvay Kitti és Dertyina Zsuzsanna gimnáziumi tanulók szavalattal. A műsor keretében átadják Sárközi Ferencné Dunakilitiért díjas nyugdíjas tanítónő aranydiplomáját. Köszöntőt mond s a díjat átadja Szokoli Sándor polgármester. A megemlékezés végén a település vezetői Mészáros József volt helyi plébános emléktáblájánál helyeznek el koszorút.

Győr
Helyszín: Nagy Imre út.
Időpont: 8.30 óra.
Program: a Nagy Imre Társaság Győr és Környéke Szervezete az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megkoszorúzza Nagy Imre mártír miniszterelnök emléktábláját, amelyre elhelyezik a megemlékezés koszorúját Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a társadalmi szervezetek képviselői is.

Győr megyei jogú város ünnepsége
9.15 óra: a város vezetői koszorút helyeznek el Szigethy Attila emléktáblájánál a városháza I. emeleti folyosóján.

9.30 óra: koszorúzás a Szigethy Attila-domborművénél, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén (Szent István út 5.).

10 óra: koszorúzási ünnepség, Golgota emlékmű, Bisinger sétány, ünnepi beszédet mond Borkai Zsolt, Győr megyei jogú város polgármestere. Sajtómozaik ’56 – emlékműsor, koszorúzás és a kegyelet virágainak elhelyezése. Az ünnepségen közreműködnek: a Rába Fúvószenekar, vezényel Taletovics Márton, a Mozaik Társulat, rendező Herczeg Zsanett színművész.

11.30 óra: „Hősök, mártírok, utódok" – emlékezés a Richter Teremben (Aradi vértanúk útja 16.). Közreműködnek a Jókai Mór Óvoda, Általános és Szakképző Iskola tanulói. A műsort szerkesztette Papiezné Kertay Beatrix.

Hegyeshalom
Helyszín: Szigethy Attila tér, községháza.
Időpont: 10 óra.
Program: ünnepi megemlékezés.
Szigethy Attila tér: Himnusz, Hegyeshalmi Fúvós Egyesület, vers, HKE Erkel Ferenc Vegyeskara. Ünnepi beszédet mond Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás elnöke. Ezután koszorúzás lesz, majd a községháza előtt folytatódnak az események. Közreműködnek: HKE Erkel Ferenc Vegyeskara, a vértanú méltatása: Szőke László polgármester. Majd az emléktábla felavatására kerül sor.

Hegykő
Helyszín: általános iskola előtti 1956-os emléktábla.
Időpont: 16 óra.
Program: megemlékezés, ünnepi beszédet mond Szigethi István polgármester, majd a 8. osztályosok adnak emlékműsort.

Jánossomorja
Helyszín: művelődési ház.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, közreműködik a Körzeti Általános Iskola, Klafszky Katalin Tagiskola. Beszédet mond Herman Antal történelemtanár.
17.45 óra: fáklyás menet a művelődési háztól a Szabadság-emlékoszlopig.
18 óra: koszorúzás a Szabadság-emlékoszlopnál. Közreműködik a Jánossomorjai Fúvós Egyesület, valamint a Balassi Bálint Ifjúsági Klub.

Kajárpéc
Helyszín: evangélikus templom.
Időpont: 10.30 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, ökumenikus istentisztelet, ezt követi az általános iskolások műsora és az asszonykórus.

Kapuvár
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Kapuvár Város Önkormányzatának közös ünnepsége
10 óra: zászlófelvonás az Országzászlónál, majd a résztvevők – a Kapuvári Fúvószenekar „felvezetésével" – a Fő téri ’56-os emlékműhöz vonulnak, ahol Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő megemlékezése után a kegyelet virágainak elhelyezésére lesz lehetőség.
10.45 óra: az ünnepség ezt követően a Rábaközi Művelődési Központban folytatódik. Hámori György polgármester köszöntő gondolatai után dr. Cs. Varga István, az ELTE BTK professzora mond ünnepi beszédet. A rendezvény emlékműsorral zárul, melyben Najdek László, Brandné Szabó Ildikó, Szücsné Vajda Réka, Tóth Ágnes és a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulói működnek közre.

Kunsziget
Helyszín: kultúrház
Időpont: 18:00 óra
Program: ünnepi megemlékezés - a helyi iskola 7. osztályosainak műsora.

Lébény
Helyszín: közösségi ház.
Időpont: 15.30 óra.
Program: az általános iskolások műsora után megemlékező beszédet mond Kohári Ferenc evangélikus lelkész, majd fellép az Eight Singers Lébényi Énekegyüttes, ezt követi a koszorúzás a Pesti srác szobornál.

Mosonmagyaróvár
Helyszín: Flesch Károly Kulturális Központ.
Időpont: 17 óra.
Program: városi megemlékezés, ünnepi beszédet mond Csatári Ákos tanár. „Ősz az idő, ködös nagyon" címmel a Theatrum ad Flexum műsora. A műsort szerkesztette és rendezte Zemplenszkyné Rujder Éva.
18 óra, Flesch Károly Kulturális Központ: Szakács Sára filmrendező Pápai különkiadás című dokumentumfilmjének bemutatása. A film Gulyás Lajosnak, az egykori levéli lelkipásztornak állít emléket. A vetítés utáni beszélgetést a rendezővel Csáfordy Julianna református lelkész vezeti.

Mosonszentmiklós
Helyszín: templom, polgármesteri hivatal, művelődési ház.
Időpont: 15.30 óra.
Program: az ünnepi megemlékezés szentmisével kezdődik.
16.30 óra: ünnepi beszéd és koszorúzás a polgármesteri hivatal előtt. Beszédet mond Bedő Csaba polgármester.
17.30 óra, művelődési ház: ünnepi koncert a berlini Otto Szimfonikusok, az enesei és a mosonszentmiklósi nyugdíjaskórus, valamint az Eight Singers előadásában. Helyszín: művelődési ház.
18.30 óra: a Nikisch Arthur-
kiállítás megnyitója, koszorúzás a művelődési házban emléktáblájánál.
19. óra, művelődési ház: Mosonszentmiklós Községért Érdemérem, Mosonszentmiklós Község Díszpolgára címek, valamint aranydiploma átadása.
20 óra: állófogadás.

Nyúl
Helyszín: történelmi emlékoszlop (a templom mellett).
Időpont: 17.30 óra.
Program: a Fidesz választókerületi szervezete és a helyi polgári kör emlékezik. Ünnepi beszédet mond Hrubik Béla, a Csemadok (szlovákiai magyar kulturális szervezet) elnöke és Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, a Fidesz választókerületi elnöke.

Pannonhalma
Helyszín: pannonhalmi főapátság.
Időpont: 15.30 óra.
Program: Áment F. Lukács orgonahangversenye.

Sopron
Helyszín: Civitas Pinceszínház (Templom utca 16.).
Időpont: 20 óra.
Program: az ünnepség programjában szerepel a Bak(k)ancsos forradalom, mely egy dokumentumjáték az 1956-os forradalom kerettörténeteiből egy kicsit „másképpen" és humorosan.
Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem (Bajcsy-Zs. utca 4.).
Időpont: 16 óra.
Program: ünnepi megemlékezés az egyetemi ’56-os emlékműnél. Közreműködnek: prof. dr. Faragó Sándor rektor. Részletes program: Himnusz, Vas István Az új Tamás című versét Tóth András, az NYME Rektori Hivatalának munkatársa adja elő, ünnepi beszédet mond prof. dr. Faragó Sándor rektor. „Köszönjük nektek, soproni egyetemisták!" Peéry Rezső írását ifj. Sarkady Sándor, az NYME Központi Könyvtár főigazgatója olvassa fel. Emlékbeszédet mond Katona Sándor nyugalmazott alezredes, Sopron volt rendőrkapitánya. Ezek után koszorúzás, mécsesgyújtás lesz. Kéri, koszorúzási szándékát a 99/518-357-es telefonszámon előzetesen jelezni szíveskedjék!

Helyszín: jánostelepi emlékhely, Fő tér.
Időpont: 11 óra
Csendes főhajtás a kopjafák és a jelképes közös sír előtt, majd koszorúzás.
18 óra, Fő tér: városi ünnepség, köszöntőt mondanak: dr. Fodor Tamás, Sopron megyei jogú város polgármestere, Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője. Ünnepi szónok: dr. Navracsics Tibor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője. Az ünnepi műsor közreműködői: a soproni Petőfi Színház művészei, a Fidelissima Vegyeskar férfi tagjai, a Pendelyes táncegyüttes. Az ünnepi műsor megeleveníti 1956 „Fénylő arcait" a tavaly elhunyt Nagy Gáspár költő verseivel, Kiss István rajzai nyomán. Művészeti vezető: Dózsa László színművész. A Pendelyes táncegyüttes koreográfiájának művészeti vezetője: Sipos Ferenc.

Szany
Helyszín: Dózsa utcai temető.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, tiszteletadás a forradalom szanyi áldozatainak.
17.30 óra: ünnepi szentmise lesz, majd a programok a művelődési házban folytatódnak.
18.30 óra: emlékműsor, beszédet mond Gyopáros Alpár, Csorna alpolgármestere. Ezek után fáklyás felvonulás lesz a hősi és áldozati emlékműhöz.

Veszkény
Helyszín: hősi emlékmű.
Időpont: 16 óra.
Program: megemlékezés, majd az ünnepségen a Veszkényből elszármazottak által állíttatott kopjafa felavatására is sor kerül. Ünnepi műsort ad: a Veszkényi Férfi Dalkör és Sramlizenekar.Október 24.


Sopron

Helyszín: Hűségzászló, Széchenyi tér.
Időpont: 16 óra.
Program: Emlékezzünk együtt mártírjainkra! A megemlékezés díszvendége és egyben szónoka is: ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész. A rendezvény előtt 14 órakor koszorúzás lesz a sopronkőhidai rabtemetőben.


Október 22.

Bezenye

Helyszín: általános iskola.
Időpont: 16 óra.
Program: a 8. osztályosok ünnepi műsora után a témához illő filmvetítés.

Enese
Helyszín: általános iskola (aula).
Időpont: 18 óra.
Program: a Himnusz után a Borostyán Kórus dalcsokra következik, az ünnepi beszédet Mesterházy József polgármester mondja. Ezt követi az általános iskolások műsora.

Fertőd
Helyszín: városháza, díszterem (Madách sétány 1.).
Időpont: 17 óra.
Program: a köszöntőt Fülöp Géza polgármester, majd az ünnepi beszédet Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke mondja. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Fertődi Általános Iskola diákjai és a Joseph Haydn Zeneiskola.

Fertőszentmiklós
Helyszín: művelődési ház.
Időpont: 18 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, ünnepi beszédet mond Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. Közreműködnek: Fodor Gábor főiskolai docens, Benedek Elek pedagógiai kar és a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola 5. osztályos tanulói. Az ünnepség után közös tiszteletadás lesz az emlékműnél.

Győr
Helyszín: Kovács Margit Általános Művelődési Központ Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Időpont: 8 óra.
Program: ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A Nap utcai fiúk – ünnepi filmvetítés.

Győrsövényház
Helyszín: faluház.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi megemlékezés.

Győrszentiván
Helyszín: Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, ünnepi beszéd – dr. Szakács Imre.

Harka
Helyszín: kultúrotthon.
Időpont: 17 óra.
Program: köszöntőt mond Kapitány Csabáné, a Harkai Általános Iskola igazgatója. Közreműködnek az általános iskola tanulói és a Harkai Vadrózsa Énekkar.

Kimle
Helyszín: művelődési ház (Vízpart utca 2.).
Időpont: 11 óra.
Program: a nemzetiségi általános iskola 8. osztályosainak ünnepi műsora.

Lébény
Helyszín: katolikus temető, polgármesteri hivatal.
Időpont: 17.30 óra.
Program: ünnepi megemlékezés. Koszorúzás a római katolikus temetőben, a mosonmagyaróvári sortűz vétlen áldozatának, Wesztergom Imrének a sírjánál.
17.50 óra: koszorúzás a polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblánál.

Mosonmagyaróvár
Helyszín: Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola.
Időpont: 12.30 óra.
Program: 1956-os városi megemlékezések és gyásznap. Koszorúzás a Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában, beszédet mond Bérci Csaba tanár.
15 óra: Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola, Gulyás Lajos utcai épület, aula: ’56-os Kaszinó.

Mosonszolnok
Helyszín: 1956-os emlékmű, művelődési ház.
Időpont: 18 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, koszorúzás az 1956-os emlékműnél, majd az általános iskolások ünnepi műsora a művelődési házban.

Petőháza
Helyszín: templomkert, rossz idő esetén a közösségi ház díszterme.
Időpont: 17.30 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, beszédet mond Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködnek: Horváth Orsolya – vers, Németh Anikó – vers, a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Petőházi Tagintézményének 4. osztályos tanulói.

Ravazd
Helyszín: emlékpark.
Időpont: 17 óra.
Program: ünnepi megemlékezés, ünnepi beszédet mond Kara Ákos.

Olvasóink írták

 • 7. matriné 2008. október 24. 05:32
  „Bezenyén jövőre a "LESSZ-VIGASZ" kasazinóban-ban ünnepelnek?”
 • 6. fortuna54 2008. október 23. 18:26
  „Unnepeljunk magyarhoz meltoan.56-ban egy zaszlo alatt menetel-
  tunk,ma is ezt kellene tennunk.Van aki konnyes szemmel unnepel,
  emlekezik.Legalab ma ne bantcsuk egymast.”
 • 5. SAmu 2008. október 23. 17:47
  „Szemtanú- nak: kit javasolnál Hegedűs.Lóránt helyett a 24-i soproni Széchenyi téri megemlékezésre?
  (Pl.: van itt egy másik pap: az MSzP-s orsz.gy. képviselő Donáth László ev. lelkész elvtárs).
  Lehet, hogy ő lenne a hitelesebb??”
 • 4. "Szemtanú" 2008. október 22. 16:33
  „Tisztelet Radikális!
  Bizpnyára ezt már ifj hegedüs Lóránt "megemlékező" beszédéből idézted. Ennyit értettél meg 1956-ról! SZOMORÚ.”
 • 3. Radikális 2008. október 22. 13:55
  „Szomorú,hogy a gyilkosok utódai még kormányozhatnak ebben a hazában!Lógni kéne nekik mindnek!Nem beszélve,hogy ma jobb világ lenne,ha akkor nem tiporják el a magyar forradalmat!Nagy kárt okoztak azok,akiknek örökösei manapság az életünket keserítik!”
 • 2. B.Molnar Edith 2008. október 21. 22:26
  „Kerdes:
  A Mosonmagyarovar-i Akademian nem lesz megemlekezes?
  Ha igen, mikor?
  Koszonettel, B.Molnar Edith”
 • 1. "Szemtanú" 2008. október 21. 19:27
  „Úgy tűnik Sopronban csak "méltóan" tudnak ´56-ról megemlékezni. Aki ide ünnepi szónoknak ifj. Hegedüs Lórántot hívja meg, az megcsúfolja a Forradalom és Szabadságharc szellemiségét.
  Helyében nagyon szégyelném magam - ha egyáltalán tudja, mi is történt Sopronban 1956. okt.23. és nov. 4-e között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilját elvették; megfenyegették, hogy kinyírják…

A rendőrség várja azt a két szemtanút, akik 2008. október 08-án 14.00-14.30 óra körül a Bartók B. és… Tovább olvasom