Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Oktatás és párbeszéd nélkül nincs felemelkedés

Győr - A rendszerváltás óta eltelt 17 évben nem sok minden változott a cigányság életkörülményeit tekintve – hangzott el a megyei cigány érdekvédelmi szövetség sajtótájékoztatóján. A romák többsége mélyszegénységben él, a szervezet ezért is hirdeti meg oktatási programját.
A roma holokauszt 63. évfordulója kapcsán Pádár László, a megyei érdekvédelmi szövetség elnöke a győri polgármesterrel egyeztetett. Az emlékművet az újvárosi temetőben állítanák fel, ám egyelőre erről nincs közgyűlési vagy egyéb határozat. Remények szerint azonban egy év múlva már méltó helyen emlékezhetnek meg az ártatlan áldozatokról.
A cigányság általános helyzetének értékelése kapcsán Pádár László elnök szerint nem sok minden változott, s ami a legelkeserítőbb: a cigányság többsége olyan fokú mélyszegénységben él, ahonnan aligha létezik kitörés. Ezért lenne szükség a már évekkel ezelőtt megkezdett társadalmi vitára, amely ez idáig nemcsak a sajtó, hanem néhány nagyvállalat képviselőit is megszólította. Pádár László a jövőben különböző szakmák, illetve minisztériumok képviselőinek megszólítására készül, s a kerekasztal-beszélgetések célja ma is a cigányság élethelyzetének jobbítása.

Ehhez kapcsolódóan Némethné Hajba Terézia, a nemrégiben sikerrel érettségiző roma osztály mentor-tanára elmondta, a végzősök közül 15-en a Széchenyi-egyetemen, illetve az Apáczai-karon folytatják tanulmányaikat. Szeretnék, ha az eddiginél is többen követnék a jó példát, így a roma kisebbségi önkormányzatnál (Szigethy Attila út 109.), a Vocational Academy címén (Ipar u.), valamint az érdekvédelmi szövetség elérhetőségén (Déry Tibor út 10.) várják mindazok jelentkezését, akik szeretnék befejezni az általános iskolát, illetve érettségire készülnek.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötödik igen a barokk esküvőn

Győr - Budapesti pár kötött házasságot Győrben a 15. barokk esküvőn tegnap kora este. A… Tovább olvasom