Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Oktatás és kultúra – az államé lehet

Több mint 740, megyei önkormányzatok által fenntartott intézmény kerülhet állami kezelésbe jövőre. A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alá 19 intézmény tartozik, működésük és az ott dolgozók sorsa hamarosan eldőlhet.

Négy egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb, állami feladatokat ellátó, jelenleg megyei önkormányzatok fenntartása alatt álló intézmény kerülhet vissza adósságállományával együtt az állam kezelésébe január 1-jétől – jelentette be nemrégiben Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. Az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, az önkormányzatok és az állam közötti feladatfelosztást az elkészülő önkormányzati törvénytervezet rögzíti majd pontosan. Bár annak elfogadásáig minden csak találgatás, a Kisalföld megnézte, megyénkben hány intézményt érinthet elméletileg az átalakítás...

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 19 intézményt tart fenn – ezek és az ott dolgozók sorsa a kormány kezében van, az Országgyűlés őszi ülésszakán dől el, hogy miként folytathatják működésüket. A Kisalföld próbált utánajárni, hogy milyen szempontok szerint választják ki, hogy melyik intézmény marad, s melyik megy, erre a kérdésre azonban sem az államtitkárságtól, sem a megyei önkormányzattól nem kaptunk választ. Mivel az intézkedést az államtitkárság elsősorban az intézmények működésére felvett adósságállománnyal s annak rendezésével indokolta, szerettük volna megnézni, hogy a 19 intézmény közül melyeknek a legnagyobb a tartozásuk. A megyei önkormányzat tájékoztatása szerint azonban „a megyei fenntartású intézmények a megyei önkormányzati költségvetésben rögzített előirányzatok keretei között gazdálkodhatnak, így adósságállományról esetükben külön-külön nem beszélhetünk, hanem a megyei önkormányzat össz-adósságállományát értelmezzük".

S hogy ez mennyi? A megyei önkormányzat 2,77 milliárd forintot állított be az idei költségvetésében a hiány finanszírozására, s ennek nagy részét, 1,78 milliárdot a működési célú, elsősorban az intézmények fenntartását célzó hitel teszi ki – tudtuk meg az önkormányzatnál. Ez hatalmas összeg, ezért is lenne nagy könnyebbség az önkormányzatnak, ha legalább néhány intézmény működtetését, s vele együtt a hozzá kapcsolható tartozást, átvenné az állam. Ahogy Szabó Erika fogalmazott: „az önkormányzatok fellélegezhetnek".

Bár hamarosan döntés születhet arról, hogy melyik intézmény marad és melyik megy, a megyei önkormányzat egyik illetékese elöljáróban annyit elmondott: biztosan lesz intézmény a 19-ből, amely (átmenetileg) állami irányítás alá kerül. Hozzátette: úgy néz ki, hogy az oktatási és a kulturális intézmények (iskola, levéltár, múzeum, könyvtár) lehetnek azok, amelyeket átadnak, a szociális szervezetek megyei kezelés alatt maradhatnak. (A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat is nagy valószínűséggel átveszi az állam, ennek működését azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, költségvetése csupán beépül a megyei önkormányzat költségvetésébe.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Madách-gyűjtemény újjáéled

Új állandó kiállítással bővül a Xántus-múzeum. Novembertől az irodalom- és művészettörténeti… Tovább olvasom