Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Okosbuszok: megnéztük, honnan írányítják az autóbuszokat Győrben - Videó!

A Kisalföld Volán diszpécser-központjában jártunk és megnéztük milyen új technológiával követik nyomon a járműveket. Az irányítóteremben ülők mindent látnak, ami a forgalomban történik.


Portálunk munkatársai a minap, a Kisalföld Volán telephelyén kialakított diszpécserközpontba látogattak.

Az utastájékoztató rendszer kiépítése kapcsán a telephelyen egy irodából koordinálják a tömegközlekedést.

A diszpécser gyakorlatilag mindent lát, ami a buszokkal történik. Például: látja mekkora sebességgel közlekedik az adott jármű és melyik sofőr vezeti.

Megtudtuk azt is, hogy az új rendszer jóvoltából, szükség esetén könnyen be lehet avatkozni a buszközlekedésbe. Könnyebben elkerülhetők a járatkimaradások, a buszok késéséről, rendkívüli eseményekről pedig(baleset, bombariadó, időjárás okozta esemény) a megállóban állókat is tájékoztatni tudja a központ.

Újdonság az is, hogy kétirányú kommunikációs lehetőség nyílt a központ és az autóbuszvezető között.

Tekintse meg videónkat, ahol bemutatták nekünk a díszpécserközpontot és a járművek fedélzetén lévő berendezéseket.


Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. antiKV 2012. január 01. 23:35
  „"27. Ronyka 2011.12.11. 07:08
  Ha már ezt megcsinálták akkor normálisan és pontosan is csinálhatták volna."

  Egyetértek!”
 • 27. Ronyka 2011. december 11. 07:08
  „Ha már ezt megcsinálták akkor normálisan és pontosan is csinálhatták volna. Pl.:bent a városban a szökőkútnál vártam a 14-es buszt. a totemoszlopon ki volt írva hogy még van neki 15 perce hogy odaérjen egyik pillanatról a másikra átváltott 10 percre és rá 2 percre odaért a busz pedig még lett volna neki 8 perce. ezt nevezem pontosságnak. így akárki lekésheti a buszt ha nem megy ki 10 perccel előbb. ezek a magyarok semmit se tudnak normálisan megcsinálni!!!”
 • 26. elemér 2011. december 10. 11:58
  „Igy müxik Párizs. Hivod telefonon 3246 és megadod hol vagy, és hová tartasz. Megkapod a választ a busz járatrol. Ugyanezt megkapod SMS: 61064 vagy okostelefon WAP. Györben is igy kell ennek müködni.”
 • 25. elemér 2011. december 09. 12:19
  „Legfontosab lecke az életben az, hogy a zember tud viszonyitani. Ezután jön az evolucio.
  http://www.youtube.com/watch?v=uS0zvlbitKw”
 • 24. elemér 2011. december 09. 09:18
  „Ja ezt használlja London, Párizs, stb. Igen akkor csak nézzük Londont. Berakja a kódot SMS a mobilon a zember és kapja mikor érkezik a következö busz, ala USA-ban. Tehát Györben is kell ennek müködni, habár még nem tartanak ott. http://tinyurl.com/34ymdqe”
 • 23. elemér 2011. december 09. 01:02
  „SMS a mobilon egyszerü mint a fütty és másodpercek alatt jön a válasz, mikor érkezik a busz.
  Ingyenes progi is van a net-n, de azt elösször a Kisalföldvolánnak lehetövé kell tenni a lapján a buszrajongóknak. Ámerikában nagyob a zemberi tapasztalat a technikában. http://tinyurl.com/7lpj9xv”
 • 22. elemér 2011. december 08. 15:54
  „Ez a tuti, Ámerika !
  Igy müxik a next bus (US Patent) É. Ámerikában: Totem oszlop, internet, mobil, sms, telefon. Tehát mindenhogy értesül a zember. http://news.nextbus.com/how-nextbus-works-2/

  Igy néz ki Chicago lapja. Minden ott van, még a software a különféle mobilokhoz is, amit lehet letölteni. http://www.transitchicago.com/

  New York közlekedési lapja. http://www.mta.info/”
 • 21. Tündenéne 2011. december 08. 11:21
  „Elemér... pffff....”
 • 20. igazságmondó 2011. december 08. 05:01
  „9. bugyortudor 2011.12.07. 11:30

  Igazad van.”
 • 19. elemér 2011. december 08. 00:44
  „Igazad van Bozzo, én tudom hogy ki hol tart és hány dekás.”
 • 18. Pozo2 2011. december 07. 21:33
  „Szörnyű felfogásod van az egyszer biztos, a kioktató hangnem meg a ráadás, mindenesetre remélem nem vagy fejlesztő.”
 • 17. elemér 2011. december 07. 17:16
  „Igy jár az aki nemfizet a buszon Chicagoban. Nemtudom Obama mit szól hozzá ? http://tinyurl.com/bfocpl”
 • 16. elemér 2011. december 07. 17:07
  „Ezek mégcsak kisérleteznek és lessz még jobb is. Utvonaltervezésre a közlekedésben ingyenes google térképet használl a Kisalföldvolán és a civilizált világ. Természetes hogy az jól müxik majd a hirdetésekkel”
 • 15. orion1 2011. december 07. 16:53
  „Láttátok a videó vége felé a buszban lévő számítógépet? Milyen elavult kinézet? :D Ezek nem láttak még okostelefon dizájnt?! Én is egy ilyen buszon dolgozok, és már sokszor gondolkoztam rajta, hogy bekopogok ehhez a fejlesztő céghez, és elmagyarázom nekik, hogy mi hol legyen a képernyőn, hogyan működjön a program, mik a felesleges, és mik a hiányzó információk, amik megkönnyítik a sofőrök munkáját.
  Amúgy van egy jó dolog a buszban, az a bluetooth telefonos kihangosító, ami elvileg a busz számítógépéhez kapcsolódik, és arra szolgálna, hogy a sofőr kéz nélkül telefonálhasson a diszpécserrel, de elkövettek egy bakit, amitől még jobb lett, mert reggel mikor felkapcsolom az áramtalanítót, mire a számítógép magához tér, a telefon a zsebemben megelőzi, és az kapcsolódik a bluetooth-ra :D”
 • 14. elemér 2011. december 07. 16:42
  „Amit a kisalfoldvolan lapon látsz Bozzo az google térkép, kapish ? Minden lapot lehet SMS-el kapni a net-n. A net-t eredetileg desktopra irták és nem mobilra. Ezért sok lap vacak az okos telefonon és külön lapokat is irnak mobilra. SMS viszont jól müxik a menetrendekkel a net-n. Ez nem tetszhet a mobil cégeknek, népszerü SMS program a mobilra. http://smozzy.com/
  Ilyesmivel kb. 2007-óta foglalkoznak az amcsik. Hp pedig Indiában kisérletezett vele. Ott tudnak angolul és olcsó munkaerö. Tudnak angolul, mert az angolok vezették be az iskolarendszert eredetileg. Ezért is kapnak sok munkát a globalizmusban és nem azért mert olyan okossak. Aki okos az már régóta az USA-ban van, vagy visszament és saját cégje van.”
 • 13. Pozo2 2011. december 07. 16:29
  „Te miről beszélsz ? :D”
 • 12. elemér 2011. december 07. 15:06
  „Úgy müxik az mint ahogy én állitom, google tékép GPS-el az egész világon. Bugyortudor tölem itt csak tanulhat. Az SMS módszer pedig a legujab Ámerikábol az egész netre (NYT) Legtöbb ember nem okos telefont használ a városban. Okos ember Ipod Touch és Wifi-t használ, mellé egy egyszerü mobilt. Ki az a marha aki fizeti a havi dijat okostelefonra, mikor ingyen megkapja az infot a netröl SMS-el ? Ez a megoldás olyan uj, hogy az unios embernek még nem is forditották.;))”
 • 11. Pozo2 2011. december 07. 14:26
  „Mondjuk elég nagy potenciál van ebben a dologban, ha transit feedre rá lenne kötve, ( aminek van már realtime extensionje nyár óta) akkor google mapson lehetne útvonalat tervezni mint pesten, ha a realtime is implementálva lenne akkor európában az első lenne talán aki ezt használná.”
 • 10. bugyortudor 2011. december 07. 12:15
  „Ja és nem ér a busmanokat mondani! :) Olyanokra gondoltam, akik autót vezetnek :)”
 • 9. bugyortudor 2011. december 07. 11:30
  „Kedves Elemér!

  Több gondolat jutott eszembe miközben hozzászólásodat olvastam, az egyik, hogy annyira nem életszerű, még akkor sem, hogyha a mai fiatalok állandóan a kezükben hordják a mobiljukat, mintha oda lenne nőve.
  Ez az sms-es módszer egy kissé elavult.

  Ajánlom mindenki figyelmébe a Kisalföld Volán honlapját, ahol azok, akiket érdekel a téma, és nem csak beleugatnak abba amihez nem értenek, fontos infókhoz juthatnak:

  Pl. itt:
  http://www.kisalfoldvolan.hu/index.php?hlid=360

  A második hozzászólásodhoz: Ez egy jóval speciálisabb rendszer, mint a google barátkeresője :) Az ehhez képest egy kicsit nevetséges, szerintem Te sem gondoltad komolyan, hogy a Kisalföld Volánnál a Google Latitude segítségével fogják a buszokat irányítani. Hihi

  Igazságmondó!
  A győri rendszer egyenlőre tesztüzemben működik, vagyis most tanulják mind a diszpécserek, mind a sofőrök és az utazóközönség is a rendszert. Hibák előfordulhatnak, azért van ez az egész, hogy minél előbb kiküszöböljék őket. Mellesleg mutass egyetlen olyan embert a földkerekségen, aki még soha nem ment 50-nél gyorsabban. :-)))

  B.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révi vs. Winkler: vita a Dunakapu tér 2007-es tervpályázatáról

Vajon Győr főépítésze, Révi Zsolt és Winkler Gábor hogyan emlékeznek a Dunakapu tér 2007-es tervpályázatára? Eláruljuk: egyes részekben biztos, hogy másként. Tovább olvasom