Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

OKosabb gazdikat képeznek Győrben

Hol a kutyagumi helye? Miért kell a póráz? Hogyan legyek falkavezér? A kérdésekre az OKos gazdi adja meg a válaszokat. A négyalkalmas ingyenes előadás-sorozatra bárki jelentkezhet.

Néhány környékbeli gazdi több mint egy kiló kutyagumit szedett össze újév napján Győr legkisebb, Kassák utcai kutyafuttatójában. Megelégelték, hogy már nem tudtak hová lépni. Az állattartók szerint elszomorító, hogy már a kijelölt helyeken sincs tisztaság.

Többek között a kutyaetikettről is hallhatnak azok, akik ellátogatnak az OKos gazdi előadás-sorozatra, amelyet a Győri Állatmenhely és a megyei állatvédőrség szervez a marcalvárosi aluljáróban található OKoshely közösségi térben.

– A négy találkozón szóba kerül a cica- és kutyagondozás, az ivartalanítás, a csipezés és az elsősegélynyújtás is – sorolta Makai Zsófia, az OKoshely közösségfejlesztő munkatársa, aki macskatulajdonosként és az állatmenhely kiemelt önkénteseként is azt tapasztalja, hogy nagy az igény egy ilyen képzésre. – A témák szakavatott ismerőit kérjük fel az előadások megtartására, amelyekhez menet közben is lehet csatlakozni. Február második felében kezdünk, hetente egy, másfél-két órás találkozót tervezünk.

Makai Zsófia elmondta: a menhelyet működtető Emberek az Állatokért Alapítvány idén húszéves. A képzést – amelyen több, a menhely által is gyakran hangsúlyozott, fontos téma szerepel – ajándékba adják az állattartóknak.

Virág Anikó úgy véli: több a felelős állattartó, de még mindig sok a hiányos információ.

A megyei állatvédőrség koordinátora maga is állattartó, a közösségi oldalak fórumait olvasva pedig meggyőződése, hogy a felnőtt gazdikra is ráfér a tájékoztatás.

– Mindenki tudja például, hogy törvényi előírás a póráz, vagy hogy a kutyapiszkot össze kell szedni, mégsem veszik komolyan. Ezért beszélünk majd róla, ahogy például arról is, mi a különbség a helytelen állattartás és a kínzás közt, és milyen információkkal segíthetjük a hatóságot egy bejelentésnél.

A képzés részletei hamarosan felkerülnek a menhely honlapjára, illetve a menhely, a győri állatvédőrség és az OKoshely Facebook-oldalára. A jelentkezés módjáról is ott olvashatnak.

Mi az az OKoshely?
Az OKoshely tulajdonképpen egy kávézó, egy közösségi tér, amelyről sokan úgy szereznek tudomást, hogy egyszerűen belebotlanak a marcalvárosi aluljáróban. A Szociális Projektinkubátor, Közösségi Akció és Kutatás Alapítvány egy sikeres uniós pályázati támogatás révén működteti 2013 óta. Közösségépítő programjaikra – köztük egészségnap, kézműves-foglalkozások, zenés torna időseknek, baba-mama klub – mostanáig mintegy ötezren látogattak el. A legtöbben arra a szeptemberi rendezvényre voltak kíváncsiak, amelyet állatbarátoknak szerveztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kantharosz Gála Győrben - Kéknyelűk is a kalapács alá kerülnek

Hatodszor rendezik meg a Kantharosz Gálát Győrben, március 26-án. Tovább olvasom