Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Ókori római élményparkot terveznek

Nemrég kézzelfogható közelségbe került hazánk számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának a Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a „ripa Pannonica" az UNESCO világörökség része lehessen.
A magyarországi szakasz világörökséggé nyilvánítását célzó pályázatnak 2012 januárjára el kell készülnie. A dunakeszi székhelyű Magyar Limes Szövetség céljai közé tartozik a kulturális útvonal kiépítése és működtetése, a világörökségi helyszín folyamatosságának biztosítása.

Ezekbe a tervekbe jól illik egy győrújbaráti vállalkozás ötlete, melynek vezetői a komáromi Legio Brigetio római katonai hagyományőrző csapat tagjai hat éve. A Limes Park Kft. egy úgynevezett régészeti parkot valósítana meg a limes adott magyarországi szakaszának két oldalán.

mes Szövetség céljai közé tartozik a kulturális útvonal kiépítése és működtetése, a világörökségi helyszín folyamatosságának biztosítása. Ezekbe a tervekbe jól illik egy győrújbaráti vállalkozás ötlet
Látványterv: korhű minták alapján, a régi technológiákkal készülnének el az épületek, falvak, táborok. Kép: Pazirik Kft.


Az élménypark főként ismeretterjesztést szolgálna, hatékony és szórakoztató formában – mondta el a Kisalföldnek Janák József cégvezető. Korhű anyagok és technológiák felhasználásával, vályoggal és paticsfallal építenék meg a római, illetve germán épületeket, készítenék el a korabeli házi és harci eszközöket. A park azt mutatná meg, milyen volt az élet a limes mentén: a katonák, a birodalmi határokon belüli őslakosok és azon kívüli törzsek mindennapi életét és küzdelmeit lehet majd megismerni természetközeli, interaktív módon. Hasznos lehetne például iskoláknak, ahol a diákok a szabadban, egy alternatív történelemóra keretében valószínűleg sokkal jobban átélnék és megjegyeznék a lényeget, mint a tantermi magyarázat során.

A vállalkozás üzleti alapon működne, a turisták például a korabeli tárgyak régi technológiákkal, kézművesek által készített hiteles másolatait vihetnék magukkal emlékbe a parkból. A megvalósításhoz a helyszínt egyelőre keresik, a régióban több önkormányzattal és magánszeméllyel tárgyaltak már – mondta el érdeklődésünkre Janák József.

 A 2004-ben elfogadott Koblenzi Deklaráció  eredményeként limesnek az a határ menti, 5–10 km széles frontvonal nevezhető, ahol a Traianus és Septimus Severus uralkodása közötti időszakban (98–211) húzódott a birodalom határa. A világörökségi védettséget élvező objektumok között az ebben a sávban található bármely korú római katonai létesítmények, erődök, őrtornyok, utak, mesterséges gátak, sáncok és polgári létesítmények lehetnek. Az egyes különálló helyszínek közti „kohéziós erő" a ripa Pannonica mentén a limesút lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb a természethez és a művészethez

Különleges, interaktív faszobor-kiállítás színesíti a Lepke utcai óvodát. Tovább olvasom