Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Ökoportya katicától levelibékáig

Az ökoportyázók azért ülnek autóba, hogy a rali távjának teljesítése közben az ökológiai gazdálkodást népszerűsítsék, biotermelőkkel találkozhassanak. Idén megyénket a Presztízs-díjas győri Primag Kft. és biomintaboltjának, a Naturpontnak a munkatársai képviselték.
Ötven autóval százan vágtak neki idén a több száz kilométeres távnak; az útvonal ezúttal Észak-Magyarország tájegységeire vezetett. Az ökoportya megállóhelyein biotermelők, biotermékeket feldolgozók legjobb ízeikkel várták a versenyzőket, akik közt az ökológiai gazdálkodás nemes célját támogató neves személyiségek is akadtak: Halász Judit, Ivancsics Ilona, Tahi Tóth László színészek, Kárászi Szilvia zongoraművész.

Természetesen jobb ízek

Hámori Katalin ökonagykövet munkatársaival a Presztízs-díjas győri Primag Kft.-t és a marcalvárosi Naturpont biomintaboltot képviselte. Elmondta, hogy őshonos szürke marhát, mangalicát tartó gazdánál is jártak. Ezeknek az állatoknak a húsát ugyan a megszokottól kissé eltérően kell elkészíteni, de különleges és egészséges ínyencséget jelentenek. Ahogy a vadon termő gyümölcsökből készülő biopálinka is. A pékségben, ahova eljutottak, ma is kézzel készítik a kenyérféléket. Korábban ugyan vettek a munkafolyamatokat automatizáló gépeket, de nem olyan ízűre sikerültek velük az áruik, mint amihez vevőik ragaszkodtak, így eladták azokat.

Biopékárut, teljes kiőrlésű termékeket is kínálnak, amelyek kinézetre nem térnek el a megszokottól, fogyasztásuk mégis sokkal előnyösebb.

És az ízélvezetekről sem kell lemondanunk, persze ahhoz, hogy ez kiderüljön, kóstolni kell. Érdemes.

Egészen sűrűn ültetik

A bioméhészetnek „csak" azt kell megoldania, hogy a szorgos kis rovarok vegyszermentes területről „legeljenek", aztán az általuk végzett folyamat már teljesen természetes. A kertészetekben pedig többek közt arról kaptak tájékoztatást a portyázók, hogy a hagymákat azért ültetik egészen sűrűn, mert a föld feletti zöld része keresett biosalátákhoz.

Brekegő bizonyítékok

– Azt a tévhitet el kell oszlatni, hogy a biotermesztés egyenlő a kukacos almával. A kertészet fóliasátrába lépve rögtön megcsapta orrunkat a paradicsomok illata, amelyek egészségesen, mosolygósan kerekre nőttek. A biogazdálkodók tudják, melyik ellenálló fajtát kell választaniuk, milyen gyógynövényes, hasznos baktériumos permetezéssel tudnak védekezni a kártevők ellen – mondta el Hámori Katalin és hozzátette: a hozzáértők az ökológiai módon művelt területeken a levelibékákat, a katicabogarakat keresik. Ha azokat látják, megnyugodhatnak, ugyanis a biotermelés legjobb bizonyítékai. A levelinek a bőre annyira érzékeny, ha szennyezés van a területen, nem marad meg, a katica pedig a tetveket eszi, ha nagy számban található meg, biztosított a biológiai egyensúly.
A portyáról a www.naturpont-biobolt.hu honlapon olvasható részletes beszámoló.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen szerepeltek a diákcsapatok

Sikeresen szerepeltek a győri diákcsapatok több, nemrégiben megrendezett biztonsági és honvédelmi… Tovább olvasom