Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Ökológiai lábnyomok a határszélen

Győr–Bakony - Nemrégiben Sólyom Lászlóval találkoztak a Reflex munkatársai. A környezetvédők – többek között – arra kérték a köztársasági elnököt, hogy segítse a heiligenkreuzi hulladékégető elleni kampányukat.
Huszonkét évvel ezelőtt, a Reflex Környezetvédő Egyesület megalakításakor „egy pesti jogászember" – ma a Magyar Köztársaság elnöke – segítette tanácsaival a győri zöldeket az alapszabály megírásában. Így aztán a reflexesek, mikor a közelmúltban Sólyom Lászlóval találkoztak, a szakmai témák előtt hosszan felidézték a régi emlékeket.

– A köztársasági elnök úrral – sok más mellett – szót váltottunk a bakonyi, Cuha-völgyi vasúti törzsvonal megmentéséről, a Szigetközről és a jövő nemzedék ombudsmanjáról is – idézte fel a beszélgetést Lajtmann József, a Reflex elnöke. – Mivel Sólyom László hamarosan osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel találkozik, kértük, említse meg a Szentgotthárd környékén folyamatosan gondot jelentő folyószennyezés – Rába és Lapincs – mielőbbi megszüntetését, illetve arra is kértük, hogy segítse a heiligenkreuzi hulladékégető elleni kampányunkat. Lajtmann József megjegyezte: a két aktuális ügy is jól példázza, miként alakult mostanára a környezetvédelmi morál abban az Ausztriában, amelyet a zöldek a nyolcvanas években még mintának tekintettek.

– Szégyelltük magunkat, mikor a bevásárlóturizmus idején, a vámvizsgálat előtt honfitársaink az osztrák határszélen szórták el a hűtőládák, a hifitornyok csomagolóanyagát. A Reflex erre akciót szervezett, és összeszedtük, ami magyarjaink után odaát maradt. Büszkék voltunk, mert az osztrákok gyakran hosszú tapssal ismerték el kezdeményezésünket. Úgy tűnik, most fordult a kocka. Az egykori minta, Ausztria szennyezi a Rábát, és mióta minden akadály nélkül átjárható a határ, végenincs lomtalanítási turizmus indult hazánkba. Az még a jobbik eset, ha az átfuvarozott szemetet a magyar kukákba teszik, de leggyakrabban az útszéleken, árokpartokon landol az illegálisan lerakott osztrák hulladék. Reméljük, Sólyom László közbenjárásával könnyebben oldódnak meg ezek a határ menti szemétgondok és a folyószennyezés problémája is. Jó lenne, ha magyarok, osztrákok egyaránt önkritikát gyakorolnának, és tudatosulna: az ökológiai lábnyomáért mindenki maga felelős.

A Reflex vezetői, Lajtmann József (b) és Kalas György (j) Sólyom Lászlóval, aki a közelmúltban hét unokájával (felvételünkön az egyik) érkezett a bakonyi vasútünnepre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fákat törtek, játszóteret rongáltak

Győr - Két frissen ültetett fát kettétörtek, egyet kimozdítottak a helyéről a vandálok Győrben, a… Tovább olvasom