Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ökolábnyomblogot indítottak győri egyetemisták

Ökolábnyomblogot indítottak győri egyetemisták, akik annak kiszámítására vállalkoztak, mekkora környezetterhelést okoz a város.

Hétfői közleményük szerint akik kíváncsiak erre a különleges vállalkozásra, végigkísérhetik annak lépéseit a szervezők által nemrég elindított gyorlabnyom.blogspot.com címen elérhető blogon. A látogatók a blogban már most megtippelhetik a végeredményt, azt, hogy szerintük mekkora Győr ökolábnyoma.

Győr ökológiai lábnyoma a legtöbb ember számára nem fog ennél többet jelenteni. Azonban ez az egyszerűnek tűnő szám várhatóan nagyon is lényeges dolgokra hívja fel a lakosság figyelmét – megmutatja, hogy milyen mértékben vesszük igénybe bolygónk és közvetlen lakóhelyünk természeti erőforrásait.

A munkát a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának tagjai vállalták magukra. Ők idén februárjában már kiszámították a város egyetemén megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny ökolábnyomát, így megfelelő tapasztalatot szereztek az adatok feldolgozásában.

Olvasóink írták

 • 5. szigetic 2010. július 10. 06:42
  „Kedves okostojás,
  valóban szívesen látjuk, megerősítem. A gondolkodó egyetemista is kritikus típus, tehát sokféle kérdésre tudunk már választ adni, amire nem, ott is segíthet az építő kritika. Mérni előre sajnos nem tudunk, az én területemen csak a már létező dolgok mérhetőek, a jövő becslésével is csak a múltbeli tendenciák alapján tudunk vállalkozni. Ez magának a tudományterületnek is az egyik problémája, hiszen a múltból nem következik a jövő. A "mindent mérünk" kérdése is valós probléma, valóban vannak egészen vicces mérőszámok, például köhögési index,vagy kihúzott fogak indexe...
  A ökológiai lábnyom korántsem tökéletes mérőszám, sok gyengesége van, de ennél jobbat a környezeti terhelés mérésére még nem találtak ki. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez a mutató egy város esetén mennyire alkalmas ennek a feladatnak a betöltésére.
  A gumicsónakos környezetvédő néha mulatságos, de nekem azért még mindig szimpatikusabb, mint a bálnavadász...”
 • 4. okostojas007 2010. július 09. 11:59
  „ökolábnyom számolás ????
  igen mindent lehet megszámolni , mérni...
  van aki azt méri - hány köbméter gázt fingik egy tehén évente
  de számolhatnám azt is hogy a szomszéd kislány naponta 15 -ször lehúzza a wc- t.
  ezek is terhelik a környezetet ...
  ezeknek akkor lenne értelme ha nem utólag ha nem előre számolnának..
  de szerintem az egyetem akár hány lábnyomot hagy maga után akkor is létrehozták volna..
  más az üzlet , más a lábnyom számolás..
  és a békákat nem kérdezték meg ...( gyöngybagoLYt sem )
  de köszönöm a meghívást ugyan az okostojás nevet csak felvettem és valójában még angolul sem tudok ezért a grín píszt is csak így írom...
  akik gumicsónakkal kergetik a bálnavadászokat , hogy közben számolják mennyi lábnyomot hagynak a tengeren...”
 • 3. szigetic 2010. július 06. 21:48
  „Az egyetem ökolábnyom számolásával is foglalkozunk kedves okostojás007. És tökéletesen igaza van abban, hogy van hogy az egyetemisták között vannak zajszennyezők,de szeretettettel várom egy jövő félévi szakkollégiumi kurzusomon, ahol az egyetemistáknak egy egészen más csoportjával fog találkozni. A blogunkon talál anyagot azzal kapcsolatban, hogy hogyan és miért számoljuk az egyetem és az OPEV ökológiai lábnyomát.
  Én is megerősítem az előttem szóló felhívását. Kapacitásaink kicsik az Élő Bolygó Index számítására- ezért, ha van kedve hozzá szeretettel várjuk. Elérhetőségünk a blogon, üdvözlettel: SzC, a kutatás vezetője.”
 • 2. rd 2010. július 06. 17:54
  „Kedves okostojás007!

  Az ökológiai lábnyom nem tartalmazza a biodiverzitás csökkenését! A Lapos és az Egyetemi Kollégium zajszennyezésének meghatározásához egy másik mutatót, az Élő Bolygó Index-et kell alkalmazni. Ha van kedve és ért angolul az alábbi linken talál információt róla [http://wwf.panda.org/index.cfm?uNewsID=83520], számolja ki, megoldását kíváncsian várom...
  Nem értem az elméletét. Mi a korreláció az egyetemista lét és az üvöltöző tuc-tuc huligánság között? Véleményem szerint kedves hozzászóló maga tipizál, személyeskedik oka fogyottan...
  Csak egy cáfolat ,,a sok okostojás blogindítónak is ott lehet a lábnyoma a homokoson...."
  sorára: A szakunkon kevés olyan szobanövény költségtérítéses hallgatót ismerek, aki 8 év alatt végez el egy egyetemi képzést. Ne sértegessen olyannal, hogy 8 éve gyöngybaglyokat kergettem a tuc-tuc császárságom alatt...

  Szép dolog a környezet és a természetes értékek védelme egy olyan világban ahol, ez elveszni látszik. Ezért is foglalkozok ökológiai témával. Legyen kedves ne személyeskedjen, és utálja az egész generációmat csupán azért, mert fiatalok és azért mert Ön sztereotípiák között él. Ezen felesleges idegeskedni, mert én is azon vagyok, hogy a témához való hozzáállás érdeklődés legyen a közeljövőben.

  Csak egy olyan ,,okostojás" hozzászólását olvasta, akit tényleg érdekel a jövő és nem utolsó sorban érintett a kutatásban...

  Üdv.: rd

  UI: bagoly, nem bagoj ?”
 • 1. okostojas007 2010. július 05. 21:04
  „talán először a saját környezetükben nézzenek körül ..
  az egyetem kollégiuma és a lapos tanszék éjjelente olyan zaj szennyezést bocsájt ki hogy a püspök erdő állatai elmenekültek..
  8 évvel ezelőtt több ritka faj pl. gyöngybagjok éltek az aranypart védett fáin...
  az éjjeli üvöltözés és a dum dum zene zavarta őket vadászás közben...
  a sok okostojás blogindítónak is ott lehet a lábnyoma a homokoson....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejre állt egy Renault a kereszteződésben

Egy autó fejre állt abban a balesetben, amely Győrben a Nagy Imre út-Mónus Illés út kereszteződésben… Tovább olvasom